Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16.2.09

O Γαλλικός ποταμός aπειλείται μόνον από τη βρωμιά μας

Gallikos river is threatened only by our filthΓαλλικός ποταμός


Απειλείται μόνον από τη βρωμιά μας

Γράφει ο συγγραφέας Γιώργος Εχέδωρος

Η συνεχόμενη ανομβρία ‘ρούφηξε’ κυριολεκτικά το Σπανό ποταμό. Σε λιγοστά βαθουλώματα άντεχε ακόμη το υγρό στοιχείο του. Είχε έτσι, όλα τα χαρακτηριστικά ενός χειμάρρου.
Βαδίσαμε στην ξερή του κοίτη. Σε μερικά σημεία υπήρχε ακόμη λάσπη.
Η έκπληξή μας ήταν μεγάλη όταν κάτω από πέτρες βρήκαμε ζωντανά ψάρια χωμένα στο υγρό χώμα.
Γι’ αυτό, με την πρώτη βροχή και τη συγκέντρωση των υδάτων στην κοίτη του Γαλλικού, οι γόνοι αρχίζουν να πηδούν στα νερά του και τα μεγαλύτερα ψάρια κάνουν την εμφάνισή τους από το ...πουθενά.
Στα κοιλώματα της κοίτης του χειμάρρου επιμένει η ζωή.

Κάποτε ο Σπανός ποταμός ήταν πηγαίος, είχε δηλαδή νερά που ανάβλυζαν από πηγές του Δύσωρου, γενικά όμως είναι χειμαρρώδης. Σήμερα η συνεχής και άμετρη άντληση των υπόγειων υδάτων στέρεψε τις πηγές.
Η αμέλεια όμως του ανθρώπου είναι χειρότερη από την ανομβρία. Κάτοικοι της γύρω περιοχής δεν δίνουν την ανάλογη σημασία στη διατήρηση της ζωής του ποταμού. Οι όχθες του πολλές φορές γίνονται σκουπιδότοποι με δυσμενείς συνέπειες για την ζωή της ιχθυοπανίδας του Σπανού.
Η φωτο είναι από τον ...σκουπιδότοπο του Σπανού ποταμού (παραπόταμος Γαλλικού)

Πεταμένα μπάζα, ξηλωμένοι ασφαλτοτάπητες, τεράστιες λακκούβες από παράνομες αμμοληψίες. Μελαγχολία, κατήφεια, απαισιοδοξία.
Ξεναγηθήκαμε από κατοίκους σε σκουπιδότοπους που στιγματίζουν τον πολιτισμό μας. Προβήκαμε σε δημοσιεύσεις της εγκληματικής αυτής αμέλειας. Η κατάσταση όμως θα αλλάξει με άλλα μέτρα.
Ερώτηση για ...έξυπνους: 'Που αλλού να πάνε τα μπάζα οι κάτοικοι, εκτός της κοίτης του Σπανού ποταμού';
Εκτός της τιμωρίας των ανθρώπων που μολύνουν τη φύση ανεξέλεγκτα, υπάρχει και το ύψιστο μέτρο της κατανόησης του περιβάλλοντος, της σημασίας του περίγυρού μας στη διαβίωση όλων μας.
"φωνή βοώντος εν τη ερήμω".Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε σε όλες τις γνωστές γλώσσες. Δεν αναγνωρίζονται σχόλια σε 'λατινοελληνικά'-greklish.