Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13.5.09

Μακεδονικές ονομασίες στην Αυστραλία


Ο φιλέλλην εξερευνητής Thomas Mitchell και το Mount Macedon


Επιμέλεια Γιώργος Έχέδωρος
Το 'Όρος Μακεδών', όπως φαίνεται από το διπλανό βουνό.

Το Mount Macedon (όρος Μακεδών) είναι μια μικρή πόλη 64 χιλιόμετρα βόρειοδυτικά της Μελβούρνης στην αυστραλιανή πολιτεία της Βικτώριας. Βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού που έχει το ίδιο όνομα. Παλαιότερα ονομαζόταν Γκεμπούρ (Geboor) από τους ιθαγενείς Βουρουντζέρι (Vurundjeri) και έχει υψόμετρο 1001 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.
Στην απογραφή του 2006 το Mount Macedon είχε 1694 κατοίκους.
Η μικρή αυτή πόλη ήταν γνωστή από το 19ο αιώνα από τους ξεχωριστούς κήπους της και αναφέρονταν για τα μοναδικά υπερμεγέθη σπίτια της που θεωρούνται τα πιο ενδιαφέροντα του είδους αυτού της Αυστραλίας.
Η περιοχή του Mount Macedon εξελίχθηκε ευρέως από την πλούσια ελίτ της Μελβούρνης στο τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα που την αξιοποίησε ως παραθεριστικό κέντρο.
Ταχυδρομικό γραφείο άνοιξε στις 18 Ιουλίου του 1870, γνωστό ως Άνω Μακεδών (Upper Macedon) έως το 1879 και Macedon Upper έως το 1936. Ένα παλαιότερο ταχυδρομικό γραφείο γνωστό ως (1843) Mount Macedon , μετονομάστηκε σε Κίνετον (Kyneton).
Η τοποθεσία εντοπίστηκε πρώτα από τον Hume και τον Hovell στα 1821 κατά την πορεία τους προς το Port Philip που το ονόμασαν όρος Wentworth, μετονομάσθηκε, όμως, σε Ορος Μακεδών από το μεγάλο εξερευνητή Thomas Mitchell ο οποίος εξερεύνησε το βουνό το 1836.
Αυτός το ονόμασε προς τιμή του Φίλιππου του Μακεδόνα– από το γεγονός, πως, από την κορυφή του μπορούσε να διακρίνει το Λιμάνι του Φιλίππου (Port Philip). Μερικά άλλα γεωγραφικά χαρακτηριστικά από την τρίτη του αποστολή -που την αποκάλεσε ως “Australia Felix” -πήραν το όνομα προσωπικοτήτων της αρχαίας Ελλάδας και της Ελληνικής Μυθολογίας. Συμπεριέλαβε, μάλιστα, σε αυτά το κοντινό ποτάμι Campaspe (campaspe River) και το Όρος Αλέξανδρος (Mount Alexander) κοντά στο Κάστλμέιν (Castlemaine) (ονομάστηκε μετά Αλέξανδρος ο Μέγας).

Το Hanging Rock που μετονομάστηκε σε όρος Διογένης (Mount Diogenes) από τον Μεγάλο Mitchell, που επιφύλασσε στην καρδιά του μεγάλη αγάπη για την αρχαία Ελληνική Ιστορία.


--