Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

27.5.09

Στο σφυρί αντικείμενα των αστροναυτών



Σελίδες από το σημειωματάριο του Charlie Duke, που το είχε στη Σελήνη. Εκτιμάται ότι θα πουληθεί από 200 έως 300 χιλιάδες δολλάρια.

Μετά από τις διαδικασίες της προσελήνωσης, ο Τσάρλυ Ντιούκ (Charlie Duke) κατέβηκε στη σκονισμένη επιφάνεια του Φεγγαριού. Ξεπακετάρισε τα καλύμματα του Απόλλων 16 και έλεγξε το εγχειρίδιό του για να συμβουλευτεί τι πρέπει να κάνει μετά. Αντί των τεχνικών πληροφοριών βρήκε ένα σκίτσο με έναν αστροναύτη να αγκαλιάζει μια γυμνή γυναίκα με όμορφες καμπύλες.


Η γελοιογραφία τοποθετήθηκε από το πλήρωμα υποστήριξης στη βάση της γης, ακολουθώντας μια παράδοση πονηρών γελοιογραφιών και άλλων αστείων φωτογραφιών που έβαζαν μέσα στα σπιράλ ντοσιέ των τεχνικών οδηγιών των αστροναυτών.
Ένα από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν από τον Ντιούκ, που ακόμη έχουν επάνω τους τη σκόνη του Φεγγαριού παρουσιάστηκε από τον συνάδελφό του αστροναύτη Φρεντ Χάισε, που του το χάρισε σαν ένα μικρό ευχαριστώ για την πλοήγηση και επιστροφή στη γη της αποστολής του 1972.
Έτσι, μετά από μια, μάλλον σύντομη, περιοδεία από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο, το σημειωματάριο οδηγιών του Ντιούκ θα παρουσιαστεί στο Bonhams της Knightsbridge όπου θα συγκεντρωθούν και άλλα αντικείμενα των αστροναυτών για να βγούν στο ...σφυρί. Η δημοπρασία θα γίνει αυτό το καλοκαίρι με την ευκαιρία των 40 χρόνων της πρώτης προσελήνωσης.
Τα προς πώληση σπάνια αντικείμενα αποτελούν και ιστορικά στοιχεία της «αρχαία τεχνολογίας» της εποχής που έστειλαν τον άνθρωπο στο φεγγάρι. Υπάρχουν επίσης και άλλες σημειώσεις όπου γίνονται γνωστά τα μέτρα που πήραν οι αστροναύτες για τα αγαπημένα τους πρόσωπα αφού δεν ήταν αβέβαιο αν θα επέστρεφαν στη γη.


Guardian