Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2.6.09

Δηλώσεις Χριστόφια για επίλυση Κυπριακού


Δεν πρόκειται να κάνει παραχωρήσεις στο Κυπριακό ξεκαθαρίζει ο Πρόεδρος

Λευκωσία Τρίτη, 2 Ιουνίου 2009 12:45 μμ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας υπογράμμισε σήμερα ότι καμία παραχώρηση δεν έχει κάνει στο Κυπριακό και καμία παραχώρηση δεν πρόκειται να κάνει, η οποία να θεωρείται ζημιογόνα για το λαό και για την υπόθεση της επίλυσης του Κυπριακού.

Σε δηλώσεις μετά από επίσκεψη στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το Κυπριακό θα πρέπει να επιλυθεί στη βάση που θα γίνει αποδεκτή και από την ε/κ πλευρά.
Κληθείς να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι οι Τ/κ θα πρέπει να εξασφαλίσουν τουλάχιστον το 29% του εδάφους και ότι δεν συμφώνησαν ότι θα δώσουν πίσω τη Μόρφου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση μέσω των ΜΜΕ είναι κάτι που ποτέ δεν βοηθά τις ίδιες τις διαπραγματεύσεις.
«Τι σημαίνει να δώσει; Θα γίνει μια ανακατάταξη βεβαίως στα πλαίσια των συνομιλιών. Θα αρχίσω εγώ να λέω τι θα ζητήσουμε; Του είπα του ίδιου τι θα ζητήσουμε. Νομίζω ότι θα πρέπει να αποφεύγονται τέτοιες δηλώσεις έστω και εάν γίνονται για εσωτερική κατανάλωση γιατί υποψιάζομαι ότι δέχεται πιέσεις ο κ. Ταλάτ εσωτερικά και από την Τουρκία και κάνει τέτοιες δηλώσεις. Σίγουρα δεν βοηθούν», επισήμανε.
Ερωτηθείς κατά πόσον ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ ασκεί πιέσεις στους πολιτικούς αρχηγούς ότι εάν δεν λυθεί το Κυπριακό θα υπάρξουν συνέπειες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα διερευνήσει το θέμα αυτό.
«Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είμαι πολιτικός αρχηγός. Δεν θα τολμούσε ο κ. Ντάουνερ να μου πει εμένα τέτοιο πράγμα. Δεν ξέρω τι λέει στους πολιτικούς αρχηγούς. Αυτά είναι ζητήματα προς διερεύνηση. Θα μιλήσω και με τους πολιτικούς αρχηγούς και με ανθρώπους που δεν ξέρω υποτίθεται έχει μιλήσει ο κ. Ντάουνερ και υποτίθεται έχει πει ορισμένα πράγματα», είπε.
Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα πρέπει να είναι προσεκτικός σε αυτό το θέμα.
«Από δικής μου πλευράς αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να είμαι προσεκτικός. Δεν θέλω να ενοχοποιήσω κανένα απολύτως, προπάντων όταν είναι εκπρόσωπος των ΗΕ. Και εάν και εφόσον προσωπικά νοιώσω, ακούσω, νοιώσω πίεση, ξέρω πώς να το αντιμετωπίσω και το αντιμετωπίζω με πολλή ειλικρίνεια και ορθά κοφτά βεβαίως», συνέχισε.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνέστησε υπομονή και είπε ότι κύριος στόχος είναι να μην κάνουμε εχθρούς αλλά να κερδίζουμε φίλους.
«Κατά συνέπεια, χρειάζεται υπομονή, να περάσουν και οι επόμενες τρεις μέρες και από Δευτέρας πιο σοβαρά να δούμε όλα τα ζητήματα πάντοτε με ένα κύριο στόχο, να κάνουμε φίλους, να μην κάνουμε εχθρούς, και να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να επιλυθεί το Κυπριακό στη βάση που και εμείς επιθυμούμε, στη βάση που θα είναι αποδεκτή η λύση και από δικής μας πλευράς, να μην την επαναλάβω αυτή τη βάση», πρόσθεσε.
Τόνισε ότι ο ίδιος δεν έχει προβεί σε καμία παραχώρηση στο Κυπριακό, ούτε πρόκειται να πράξει κάτι τέτοιο.
«Εκείνο που θέλω να τονίσω, ανεξαρτήτως του όσα λέγονται για τον Πρόεδρο και τις δήθεν παραχωρήσεις και υποχωρήσεις που κάνει, ξανά ακόμη μια φορά, καμία παραχώρηση δεν έχω κάνει και καμία παραχώρηση, η οποία να θεωρείται ζημιογόνα για το λαό μας και για την υπόθεση της επίλυσης του Κυπριακού δεν πρόκειται να κάνω», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς κατά πόσον θα ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν πιέσεις, διευκρίνισε ότι «όταν λέω θα διερευνήσω είναι εάν λέχθηκε και τι ελέγχθηκε. Από εκεί και πέρα το τι θα κάνουμε δεν νομίζω ότι είναι της ώρας να γίνω ο κύριος τίτλος στις εφημερίδες και στα τηλεοπτικά Μέσα ότι ο Πρόεδρος θα τα βάλει με τον Ντάουνερ κτλ. Θέλω να είμαστε προσεκτικοί και σοβαροί», κατάληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ