Θεσσαλονίκη-Δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ με θέμα, «Έλληνες: Φανάρι και Φαναριώτες στον κόσμο», από το Διεθνές Κέντρο Ελληνικών Ερευνών (C.I.R.H)
της Διαμαντένιας Ριμπά
«Έτος Φαναριωτών», έχει οριστεί διεθνώς το 2009, με την ευκαιρία τη συμπλήρωσης 300 χρόνων από το θάνατο του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου (1641-1709), γνωστού και ως «ο εξ απορρήτων της κραταιάς βασιλείας των Οθωμανών», με τον οποίο ουσιαστικά ξεκινά η δυναστεία των Φαναριωτών.
Την επέτειο αυτή έρχεται να τιμήσει με τον καλύτερο τρόπο το Διεθνές Κέντρο Ελληνικών Ερευνών (C.I.R.H), με έδρα τη Νίκαια της Γαλλίας. Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που θα παρουσιάσει το φθινόπωρο, με τίτλο «Έλληνες: Φανάρι και Φαναριώτες στον κόσμο», ιχνηλατεί την πορεία των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μεγάλων οικογενειών.
Η διεθνής αυτή συμπαραγωγή, διάρκειας 90 λεπτών, τελεί υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου των Εξωτερικών και υλοποιείται με τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Έχει, μεταξύ άλλων, την οικονομική υποστήριξη της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης - ΕΡΤ Α.Ε., που είναι και συμπαραγωγός, του Δορυφορικού προγράμματος της ΕΡΤ Α.Ε.- ERT WORLD και του ΕΟΤ.
«Ψυχή» της όλης προσπάθειας είναι μία Ελληνίδα της Διασποράς. Πολίτης του κόσμου, η Ιστορικός-Ερευνήτρια Δρ. Ερατώ Πάρη, ιδρύτρια και διευθύντρια του C.I.R.H, έχει θέσει ως στόχο ζωής την προώθηση της αντικειμενικής επιστημονικής έρευνας του Ελληνισμού, από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.
Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα για την ανάδειξη της απήχησης που έχουν διαχρονικά, στον παγκόσμιο Ελληνισμό, διάσημοι Φαναριώτες, οι οποίοι και σήμερα, όπως τονίζει η Δρ. Πάρη, διαδραματίζουν ακόμη σημαντικό ρόλο στην ελληνική και διεθνή πραγματικότητα.
Στο ντοκιμαντέρ γίνεται εκτενής αναφορά στις οικογένειες Μαυροκορδάτου, Μπενάκη, Ζαΐμη, Νεγρεπόντε, Ροδοκανάκη, Ζαρίφη και Ζαφειροπούλου, τα «ΖΖ», σήμα ευμάρειας των «Πολίτικων» οικογενειών στη Μασσαλία, καθώς και στις δραστηριότητές τους στους τομείς των τραπεζών, της βιομηχανίας και του εμπορίου.
«Είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται η παραγωγή ενός φιλμ, διεθνών προδιαγραφών, για τη σημαντική επιρροή των Φαναριωτών στη διαμόρφωση της διεθνούς πολιτισμικής ταυτότητας», επισημαίνει με δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τη Νίκαια της Γαλλίας η Δρ. Πάρη.
«Η διεθνής αυτή συμπαραγωγή- συνεχίζει- έχει ως στόχο την ανάδειξη της καθοριστικής συμβολής των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών ?μεγάλων? οικογενειών στη διάπλαση και αναδιαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής, αλλά και διεθνούς ταυτότητας και πολιτισμού στην Ανατολή και στη Δύση, από τον 15ο έως και τον 21ο αιώνα, σε πολιτισμικό, οικονομικό, ιστορικό, γλωσσολογικό, πολιτικό, θρησκευτικό και κοινωνικό επίπεδο. Ο πολιτισμός αυτός έπαιξε, μέχρι και τις μέρες μας, ένα σημαντικό ρόλο στη δημιουργία μιας κοσμοπολίτικης, πολυεθνικής ταυτότητας και παράδοσης, ενώ οι πολυεθνικές επιρροές που αναδεικνύει εναρμονίζονται και μας οδηγούν στο σήμερα, όπως και στο όραμα ενός πολυεθνικού ανθρώπινου μωσαϊκού που ζει ειρηνικά».
Για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ, η Δρ. Πάρη και οι συνεργάτες της ταξίδεψαν ακόμα και σε πόλεις μακρινές, ακολουθώντας τα βήματα των επιφανών Φαναριωτών. Γυρίσματα έγιναν στην Αλεξάνδρεια, τη Βομβάη και την Καλκούτα, τη Μασσαλία, το Βουκουρέστι, τη Χίο, το Παρίσι, την Αθήνα και φυσικά την Κωνσταντινούπολη, ενώ ακολουθούν η Μόσχα, το Μόναχο, η Κολωνία, η Βιέννη, το Λονδίνο και η Οδησσός.
Στις άμεσες προτεραιότητες του Κέντρου είναι η διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων για την προώθηση του ντοκιμαντέρ, που θα γυριστεί στα ελληνικά, στα γαλλικά και στα αγγλικά, σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας.
Η πρεμιέρα του έργου αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο, στην Αθήνα και στη συνέχεια, το Νοέμβριο, στην Κωνσταντινούπολη.
Με τη στήριξη του ΕΟΤ, στα τέλη Σεπτεμβρίου θα γίνει στο Παρίσι παρουσίαση, σε ειδικό κοινό διακεκριμένων εκπροσώπων της γαλλικής κυβέρνησης και διάσημων Γάλλων και Ελλήνων ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων, ανθρώπων της Τέχνης και γνωστών φιλελλήνων.
Η σημαντική αυτή βραδιά θα καλυφτεί τηλεοπτικά από την ΕΡΤ και ΕΡΤ World, από γαλλικά και άλλα ευρωπαϊκά κανάλια.
Θα ακολουθήσουν επίσημες βραδιές στη Χίο, τη Μασσαλία, το Βουκουρέστι, τη Σόφια, τη Βιέννη, τις Βρυξέλλες, τη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον, το Λος Άντζελες, το Σακραμέντο, το Σικάγο, το Μόντρεαλ, το Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη. Ενδιαφέρον για την προώθηση του ντοκιμαντέρ έχει δείξει και ο οργανισμός EBU (European Broadcasting Union).
Όπως αναφέρει η Δρ. Πάρη, οι συνεργάτες του C.I.R.H εργάζονται ήδη για την προβολή του φιλμ στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2010 και σε άλλα διεθνή Φεστιβάλ, όπως αυτό του Λος Άντζελες, τον Ιούνιο του ίδιου έτους.
Παρουσίαση του βιβλίου «Μασσαλία-Ελληνισμός» στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.
--------------------------------------------------------------------------------
Το πρωτότυπο σενάριο του φιλμ φέρει τη σφραγίδα της επιστημονικής και εις βάθος έρευνας της Δρ. Πάρη, αποτέλεσμα της οποίας είναι και το βιβλίο της, με τίτλο «Μασσαλία και Ελληνισμός» (19ος και αρχές 20ου αιώνα), που θα παρουσιάσει στις 15 Ιουνίου, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.
Το βιβλίο, ένα πόνημα για το οποίο απαιτήθηκαν εννέα χρόνια σκληρής δουλειάς, θα κυκλοφορήσει στο προσεχές διάστημα από γαλλικό εκδοτικό οίκο, όπως και στην Ελλάδα, αλλά και στα αγγλικά, συνοδευόμενο από DVD, διάρκειας δεκαπέντε λεπτών, με σκηνές από το ντοκιμαντέρ.
Εν τω μεταξύ, στις 13 Ιουνίου Έλληνες και Γάλλοι στην πόλη Νίκαια, έδρα του Διεθνούς Κέντρου Ελληνικών Ερευνών, θα έχουν την ευκαιρία να «μυηθούν» στον κόσμο της Φαναριώτικης Διασποράς, σε εκδήλωση που συνδιοργανώνουν το ΔΚΕΕ και η Ελληνική Κοινότητα Νίκαιας-Κυανής Ακτής-Μονακό, σε συνεργασία με το γραφείο του ΕΟΤ Γαλλίας.
Στην εκδήλωση, η Δρ. Πάρη θα παρουσιάσει την ομιλία της, με θέμα, «Φαναριώτες και Νεο-Φαναριώτες ανά τον κόσμο», ενώ θα προβληθούν αποσπάσματα της διεθνούς παραγωγής.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, εκπρόσωποι του Ελληνισμού της Γαλλίας και της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης θα μιλήσουν για τους στόχους της διεθνούς παραγωγής, αλλά και την εν γένει δραστηριότητα του Κέντρου. Επίσης, η εκπρόσωπος του ΕΟΤ Γαλλίας, Νάγια Χρονοπούλου- Receveur, θα παρουσιάσει ομιλία με θέμα «Ελλάδα: Τουριστικός προορισμός».
Το μη-κερδοσκοπικό ίδρυμα Διεθνές Κέντρο Ελληνικών Ερευνών (C.I.R.H), που ιδρύθηκε το 2006 στην Νίκαια της Γαλλίας, έχει ως αντικείμενο επιστημονικής έρευνας τη διαχρονικότητα της ελληνικής παρουσίας, στο πέρασμα του χρόνου, αλλά και την πολύτιμη συμβολή του πολιτισμού και της κληρονομιάς μας.
Στοχεύει, παράλληλα, στη σύσφιξη των πολιτιστικών και επιστημονικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας, Γαλλίας και άλλων χωρών που ενδιαφέρονται για τον ελληνικό κόσμο.
Κύριο μέλημά του είναι η οργάνωση και ο συντονισμός διεθνών και διεπιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων ( Ελληνισμός και Διασπορές, Μετα-Φιλελληνισμός στον 19ο και 20ο αιώνα, διπλωματικές και πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Έλληνες άνθρωποι των επιστημών-κοινωνικών και εφαρμοσμένων- Κοινωνία και Πολιτισμός στο Βυζάντιο).
Σημειώνεται ότι ένας μεγάλος αριθμός ιστορικών, ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων, από ξένα πανεπιστημιακά κέντρα και ιδρύματα συνεργάζονται με το Κέντρο: Sorbonne Paris IV, η Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Πανεπιστήμιο της Νίκαιας (Γαλλία), Ευρωπαϊκό Κέντρο Wurzburg (Γερμανία), Ακαδημία της Μασσαλίας, Πανεπιστήμιο του Montpellier III (Paul Valery), Ακαδημία Βαλκανικού Πολιτισμού (Σόφια, Βουλγαρία), Interuniveristy Centre for Neo-Hellenic Studies of Montreal (Κεμπέκ, Καναδάς), Ίδρυμα Βυζαντινών και Μετα-Βυζαντινών Σπουδών στο Μυστρά, Romanian Society of Greek Studies (Bucharest Academy of Genealogy (Paris), Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών (Αθήνα), Κέντρο Βυζαντινών και Νέων Ελληνικών Σπουδών : Queens College/CUNY (Νέα Υόρκη), California State University, Sacramento (Καλιφόρνια, ΗΠΑ) κ.α.
Λίγα λόγια για την Δρ. Ερατώ Πάρη
--------------------------------------
Η ζωή της την οδήγησε σε μέρη με συμπαγή ελληνική παρουσία και ιστορία. Γεννήθηκε στο Κονγκό, όπου εργαζόταν ο πατέρας της. Σε μικρή ηλικία έρχεται στην Καβάλα, η επαφή όμως και το Κονγκό δεν διακόπτεται. Έτσι, μαθαίνει τη Λινγκάλα, κύρια διάλεκτο της χώρας. Εκτός από την ελληνική γλώσσα, μιλά άπταιστα γαλλικά, αγγλικά, όπως και ισπανικά. Ολοκλήρωσε τη μέση εκπαίδευση στην Αθήνα, όπου φοίτησε στο Κλασσικό Τμήμα του ιστορικού Αρσάκειου-Τοσίτσειου. Εκεί, όπως τονίζει, της έμαθαν πως «την ιστορία τη γράφεις, όπως τη ζεις» και αυτό επιδίωξε να κάνει.
Μετά την αποφοίτησή της από το Αμερικάνικο Κολέγιο στην Αθήνα, το 1986, με ειδίκευση στην Ευρωπαϊκή Ιστορία, ακολουθούν αξιόλογες σπουδές, στο ίδιο αντικείμενο, στο University of California, Davis, της Καλιφόρνια, όπου εργάστηκε ως βοηθός καθηγητή στο Τμήμα Ευρωπαϊκής Ιστορίας. Παίρνει το διδακτορικό της δίπλωμα από το University of Redding, της Αγγλίας και ντοκτορά στην Ιστορία των Πολιτισμών από το Nouveau Regime, Εcole des Hautes etudes en Sciences Sociales, Παρίσι κ.ά.
Από το 2000 ζει μόνιμα στη Νίκαια της Γαλλίας, με το σύζυγό της, Γαλλοκαναδό φιλόλογο-συγγραφέα Ρισάρ Ντιμπουά, ο οποίος τη στηρίζει σε κάθε της βήμα. Έως το 2006 δίδαξε νεοελληνικά στο πανεπιστήμιο De Nice-Sophia Antipolis, στο Ινστιτούτο Stanislas, στο πανεπιστήμιο La Rochelle, στη Νίκαια της Γαλλίας και αλλού, ενώ από το 2007 είναι δικαστικός πραγματογνώμονας για την ελληνική γλώσσα στο Εφετείο του Aix-en-Provence και επίσημη μεταφράστρια και διερμηνέας.
Είναι Μέλος της Societe d’Etudes Neo-helleniques (SEN) (Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών), της Association francaise d'etudes sur les Balkans (AFEB) και άλλων ξένων ερευνητικών ομάδων.