Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13.6.09

Τα Βαλκάνια στην καρδιά της παγκόσμιας τρομοκρατίας


Η διασύνδεση των τρομοκρατικών γεγονότων που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη και των μουσουλμανικών εστιών που βρίσκονται σε βαλκανικές χώρες μεγαλώνει συνεχώς, γράφει ο αμερικανικός δημοσιογράφος Christopher Deliso σε ένα άρθρο σχετικά με την ακραία έκφραση του Ισλαμισμού.
Το άρθρο είναι συλλογή συμπερασμάτων που κάνει ο δημοσιογράφος στο βιβλίο του «Ο ερχομός του βαλκανικού χαλιφάτου»: Η απειλή του ακραίου Ισλαμισμού στην Ευρώπη και τη Δύση.
Ο Κρίστοφερ Ντελίσο γράφει για τις ανεξάρτητες ζώνες του ακραίων ισλαμιστών στα Βαλκάνια, ζώνες που καθορίζουν μόνες τη διαβίωσή τους μέσα στις κοινωνίες των χωρών που βρίσκονται.
Τα άτομα που είναι ενταγμένα στην τρομοκρατία και οργανώνουν τρομοκρατικά χτυπήματα, βρίσκουν εκεί καταφύγιο και οι ακραίες ισλαμικές οργανώσεις χρησιμοποιούν αυτές τις ζώνες ως βάση τρομοκρατίας για τη Δύση.

Όλο το ιστορικό οδηγεί στο παρελθόν, τότε που ο πόλεμος άρχισε στη πρώην Γιουγκοσλαβία, και πιο συγκεκριμένα - στη Βοσνία.
Στις αρχές της δεκαετίας του '90, χιλιάδες μουτζαχεντίν και ισλαμιστές ιεροκήρυκες εγκαθίστανται στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στη Βοσνία. Με το τέλος του πολέμου οι εκατοντάδες των μουτζαχεντίν εθνικοποιούνται και βγάζουν βοσνιακά διαβατήρια και δημιουργούν τις κοινότητες, όπου επικρατεί ο νόμος της Σαρία (σημείωση του συντάκτη: η ραχοκοκαλιά του ισλαμικού θρησκευτικού νόμου) σε συσχετισμό με τους υπόλοιπους νόμους της χώρας που βιώνουν.

Ο ισλαμικός εξτρεμισμός

Αυτές οι κοινότητες μετατρέπονται σε δραστικές κοιτίδες του Ισλαμικού Εξτρεμισμού. Η διαδικασία ανάπτυξης ενός ακραίου ισλαμισμού γίνεται παντού όχι μόνον στη Βοσνία.
Άρχισε με το τέλος του ψυχρού πολέμου, όταν το σύνολο των Βαλκανίων ήταν ανοικτό στην είσοδο των μουσουλμάνων και άρχισαν να δραστηριοποιούνται σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων όπου υπήρχαν ομόθρησκοί τους.
Η διόγκωση των Ισλαμιστών έχει, ήδη, επιπτώσεις στη πρώην Γιουγκοσλαβία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία. Καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '90 η Σαουδική Αραβία και οι χώρες του περσικού Κόλπου ξοδεύουν τεράστια κεφάλαια στα Βαλκάνια. Χτίζουν μουσουλμανικά τεμένη, ισλαμικά σχολεία, καθιερώνουν και ενισχύουν τους κοινωνικούς και πολιτικούς ρόλους τους στα μετα-κομμουνιστικά Βαλκάνια Ο ακραίος Ισλαμισμός διεισδύει σε όλες τις χώρες με διάφορους τρόπους. Για τις επενδύσεις στην Αλβανία, παραδείγματος χάριν, αναπτύσσει γερές διασυνδέσεις με τους πλούσιους μουσουλμάνους Άραβες που καθορίζονται ως ’ευεργέτες’. Με τα αραβικά κεφάλαια έρχονται οι οπαδοί του Τζιχάντ να θεμελιώσουν πολλά νέα μουσουλμανικά τεμένη.

Μέσα στις αποστολές αυτές καταφθάνουν από το Αφγανιστάν Μουτζαχεντίν, που ενδεχομένως σε αυτές ενδημούν μέλη των μεγάλων τρομοκρατικών οργανώσεων.
Η συμμετοχή τους σε αυτές καθώς και η εγκατάστασή τους στα βαλκάνια -με μεγάλο ρεύμα στη Βοσνία- δημιουργεί αυτονόητα ένα νέο καθεστώς στις περισσότερες βαλκανικές χώρες.
Καθιερώνονται έτσι θύλακες του μουσουλμανικού εξτρεμισμού και άνετα εθελοντές βαλκάνιοι μπορούν να βρεθούν σε τρομοκρατικά στρατόπεδα της Αλ Κάιντα του Αφγανιστάν και του Πακιστάν.
Τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη έχουν ένα ανησυχητικό αύξοντα αριθμό. Ο Ντελίσο υποστηρίζει στις δηλώσεις του, για τη δράση των οργανώσεων αυτών.
Σημειώνει μάλιστα ένα μακρύ κατάλογο των επιτυχημένων ή αποτυχημένων τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη και διασυνδέονται με τα Βαλκάνια.
Οι έρευνες προσηλώνονται κυρίως στη Βοσνία, στην περιοχή του Σαντζακίου, το Κόσσοβο, την Αλβανία αλλά την Τουρκία και τη Βουλγαρία.

Ηρωίνη και βίαιες κοινωνικές αλλαγές

Η πιθανότητα εμφάνισης των τρομοκρατικών επιθέσεων στα Βαλκάνια, γράφει ο Ντελίσο, γίνεται ακόμη περισσότερο υπαρκτή καθώς υπάρχουν στενές σχέσεις των δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος με τους Αφγανούς έμπορους ηρωίνης.
Ο δημοσιογράφος δε μιλά μόνο για τον κίνδυνο της τρομοκρατίας αλλά προειδοποιεί για τις συνέπειες που θα ακολουθήσουν με την αύξηση του ακραίου ισλαμισμού, όπως οι βίαιες κοινωνικές αλλαγές στις βαλκανικές χώρες.
Ο Ντελίσο καταδεικνύει έναν μεγάλο αριθμό ενδείξεων για την δραστηριότητα των ισλαμικών κυττάρων στα Βαλκάνια. Χρηματοδοτούνται, λέει, έντυπα και διανέμονται στους μουσουλμάνους, ασκώντας προπαγάνδα που υποστηρίζει το Τζιχάντ (ιερός πόλεμος για τη διάδοση του μουσουλμανισμού).
Βασικός στόχος του μουσουλμάνων εξτρεμιστών είναι η Δύση, τα Βαλκάνια αποτελούν απλά το προπύργιό τους.

Μακεδονικά και ...άλλα