Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11.6.09

Βουδαπέστη:Συνέδριο Σέρβων & Αλβανών Ιστορικών

11 Ιουνίου 2009

Εργασίες ενός τριήμερου ιστορικού συνεδρίου άρχισαν σήμερα στη Βουδαπέστη, όπως ανακοινώθηκε από το «Ινστιτούτο Ιστορικής Δικαιοσύνης και Συμφιλίωσης» του Salzburg και του Κέντρου Συμφιλίωσης του Novi Sad. Στη συνάντηση αυτή παίρνουν μέρος Σέρβοι και Αλβανοί ιστορικοί οι οποίοι θα διερευνήσουν ιστορικά θέματα της βαλκανικής μέσα στη γενικότερη θεματογραφία «Αντιμετώπιση του παρελθόντος-αναζήτηση του μέλλοντος».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η συνάντηση θεωρήθηκε αναγκαία για τη συνολική αντιμετώπιση του παρελθόντος, την κατάρριψη των μύθων και της ανάγκης για διερεύνηση της κοινής ιστορικής κληρονομιάς.
Επισημαίνεται πως πρόκειται για την πρώτη συνάντηση Αλβανών και Σέρβων επιστημόνων, οι οποίοι θα συζητήσουν με πνεύμα κατανόησης τα σημεία «κλειδιά» της ιστορικής διαδρομής των δύο εθνών στον 20ο αιώνα.
Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής Βελιγραδίου Ljubordrag Dimic, o διευθυντής του Ινστιτούτου σύγχρονης Ιστορίας του Βελιγραδίου Momcilo Pavlovic και ο καθηγητής Aleksandar Zivotic.
Από το Αλβανικό Κέντρο των Τιράνων συμμετέχουν οι ερευνητές Ana Lalaj, Sonila Boci, Sokol Dzermeni καθώς και ο καθηγητής του Αμερικανικού Πανεπιστημίου των Τιράνων Irida Sehu.
Το τριήμερο αυτό συνέδριο, όπως αναφέρεται, είναι ένα μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδιασμού ιστορικής διερεύνησης, στο οποίο συμμετέχουν ιστορικοί επιστήμονες από το Μαυροβούνιο, τη Fyrom και την Αλβανία. Οι εργασίες του Συνεδρίου στοχεύουν στη σύσφιξη των σχέσεων, την προώθηση της συμφιλίωσης και την αλληλοκατανόηση και αλληλοσεβασμό των βαλκανικών λαών.

Πηγή: Radio-televizija Vojvodina