Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18.7.09

Κρύβουν την αλήθεια για τον Άρη

Ο τηλε-επιστήμονας 'Φοίνιξ'





Κρύβουν την αλήθεια για τον πλανήτη Άρη



Το πρόγραμμα της εξερεύνησης του πλανήτη Άρη από τη ΝΑΣΑ προχωρεί με αλματώδεις ρυθμούς. Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε πως οι ειδικοί επιστήμονες του Οργανισμού αυτού, έχουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία που αποδεικνύουν την παρουσία ύδατος στον κόκκινο πλανήτη.

Ο ‘Φοίνιξ’ που προσεδαφίστηκε στον Άρη κατάφερε να επεξεργαστεί μερικά δείγματα του αποξηραμένου εδάφους του Άρη με θερμική επεξεργασία, όπου διαπιστώθηκε η εξάτμιση ύδατος. Η θεωρία περί ύπαρξης νερού στο Άρη αποδείχθηκε τελικά στην πράξη.

Οι εμπειρογνώμονες της ΝΑΣΑ δεν αποκλείεται να απέκρυψαν τα νεότερα στοιχεία αποφασίζοντας να μην αποκαλύψουν όλη την αλήθεια για τις νέες ανακαλύψεις που έγιναν με τον ‘Φοίνικα’.

Το περιοδικό Aviation Week & Space Technology’ έγραψε σε συσχετισμό ανώνυμων πηγών που εκπορεύονται από τη ΝΑΣΑ, πως οι επιστήμονες έστειλαν ένα διαφορετικό έγγραφο στο Λευκό Οίκο με κατάσταση της ανάλυσης του εδάφους του Άρη, από αυτό που δημοσιεύθηκε. Το απόρρητο έγγραφο γνωστοποιούσε στην ηγεσία των ΗΠΑ πως βρέθηκαν ορισμένες ενδείξεις για πιθανή ύπαρξη ζωής στον πλανήτη.

Ενώ το έγγραφο που δόθηκε για δημοσίευση δεν περιείχε καμία αναφορά για ύπαρξη ζωής ή ενδεχόμενης ύπαρξης ζωής στο παρελθόν, έγραψε το περιοδικό.

Πιθανολογείται, πάντως, πως υπάρχει δυνατότητα ο κόκκινος πλανήτης να μπορεί να διατηρήσει ζωντανούς οργανισμούς.

Είναι, βέβαια, πολύ νωρίς να πούμε κάτι σχετικό για όλη την επιφάνεια του πλανήτη. Με τα δεδομένα που υπάρχουν τώρα, αυτό μπορούμε να το πούμε για την συγκεκριμένη περιοχή του Άρη, όπου έγιναν οι σχετικές εργαστηριακές μελέτες.

Πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από διάφορες διοικητικές διευθύνσεις της ΝΑΣΑ επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μυστικών πληροφοριών που συμπληρώνουν την εικόνα που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Οι πληροφορίες αυτές ήταν είναι τόσο προκλητικές που αλλάζουν τελείως την εικόνα των επίσημων δημοσιευμάτων του Οργανισμού.

Όπως είναι γνωστό η ΝΑΣΑ προβαίνει σε ανάλογες δημοσιεύσεις όταν τα στοιχεία αξιολογηθούν και κριθούν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και δοθεί η σχετική άδεια δημοσίευσης.

Ο στόχος και σκοπός της αποστολής του ‘Φοίνικα’ ήταν η προσεδάφιση ενός τηλεχειριζόμενου μηχανήματος (τηλερομπότ) το οποίο θα πραγματοποιούσε δύο κύριες εργασίες.





Φώτο: Η επιφάνεια του Άρη







Η κυρίως εργασία του ήταν η αναζήτηση μιας κατοικήσιμης ζώνης στον Άρη, όπου θα μπορούσε να υπάρξει μικροβιακή ζωή. Γι’ αυτό οι επιστήμονες προσανατολίστηκαν στις περιοχές των πόλων του πλανήτη.

Ο δεύτερος σκοπός του ‘τηλε-επιστήμονα’ ήταν η μελέτη των γεωλογικών στοιχείων που θα έδιναν ένα βάθος ιστορικό για την ύπαρξη νερού στον Άρη.

Ο ‘τηλε-επιστήμονας’ είναι κατασκευασμένος έτσι που με έναν βραχίονα να μπορεί να σκάψει τη σκληρή επιφάνεια του Άρη και συγχρόνως να καταγράφει τη διαδικασία αυτή με κάμερα ώστε η ανάλυση του υλικού να μεταφέρεται στα εργαστήρια της ΝΑΣΑ. (σ.σ. η ανάλυση αυτή γίνεται σε ειδικές συχνότητες και με κωδικούς για την αποφυγή υποκλοπής από ενδιαφερόμενα κράτη)

Αυτό είναι κάτι το σημαντικό που δεν υπήρχε παλαιότερα στις αποστολές των Βίκινγκς.

Υπάρχει ενσωματωμένο φασματοφωτόμετρο μάζας, με δυνατότητα ανάγνωσης μικροοργανισμών έως και 10ppb, ένα οπτικό μικροσκόπιο αλλά και ένα μικροσκόπιο με δυνατότητα ατομικής ανάλυσης. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτροχημικού πειράματος που θα μπορούσε να αναλύσει και να πληροφορήσει στους επιστήμονες τη διαστρωμάτωση των ιόντων στο έδαφος του Άρη καθώς και το είδος ή το βαθμό των αντιοξειδωτικών δυνατοτήτων του.

Ο Κάρολος Στόκερ που είναι επιστήμονας στη ΝΑΣΑ, σημειώνει στις αναφορές του πως οι οξειδωτικές δυνατότητες στον πλανήτη Άρη είναι ανάλογες με το γεωγραφικό πλάτος από όπου λαμβάνεται το δείγμα. Όπως αναφέρει, αυτό αποδεικνύεται και από τα δείγματα των Βίκινγκ 1 και του Βίκινγκ 2 που ήταν από διαφορετικά πλάτη. Ο ‘Φοίνιξ’ προσεδαφίστηκε πολύ βορειότερα από τις προηγούμενες προσεδαφίσεις. «Από την εκσκαφή που θα πραγματοποιήσει και την ανάλυση που θα γίνει είμαι βέβαιος πως θα υπάρξει μια εικόνα της ζωής του Άρη πριν από 50.000 χρόνια ή ακόμη και ένα εκατομμύριο χρόνια.»

Ο Στόκερ θεωρεί πως αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί όπως αποδεικνύεται επιστημονικά η θερμοκρασία του Άρη στο παρελθόν ήταν διαφορετική, δεν ήταν τόσο ψυχρή, και θα μπορούσε να είχε υπάρξει ζωή.

Σε αντίθεση με τις παλαιότερες αποστολές του Mars Pathfinder Sojourner και Mars Exploration Rovers που χρησιμοποιούσαν αερόσακους-μαξιλάρια με κάψουλες για να προσεδαφιστούν ομαλά στον Άρη, ο ’Φοίνιξ’ προσεδαφίστηκε όπως και οι Βίκινγκς με τη νέα μέθοδο, για την αποφυγή οποιασδήποτε μόλυνσης του περιβάλλοντα χώρου από τα καυσαέρια που προκαλούνται από τις κάψουλες των αερόσακων.

Κοσμογνώστης