Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

25.7.09

Ο πόλεμος της ...Σελήνης



Αυτές τις μέρες που συμπληρώθηκαν σαράντα χρόνια από την προσελήνωση του ανθρώπου στη Σελήνη, νέα στοιχεία βγαίνουν στη δημοσιότητα. Είδαμε στον Τύπο ‘νέα’ στοιχεία που, είτε, πάνε να ‘ανατρέψουν’ τα γνωστά, είτε να προξενήσουν εντυπωσιασμό.
Θα παρουσιάσουμε δύο επίκαιρες γραφές για τα γεγονότα του Ιουλίου 1969. Το πρώτο τιτλοφορείται: «Πάτησαν πρώτοι οι Ρώσοι στο Φεγγάρι; Νέα στοιχεία έρχονται να ανατρέψουν την ιστορία» (!!!) και το δεύτερο είναι από το γνωστό site: The Internet Encyclopedia of Science, από όπου δίδονται πληροφορίες για το σοβιετικό μη επανδρωμένο luna 15, για το οποίο γίνεται λόγος.

Φώτο: Luna 15, προσέκρουσε στο έδαφος της Σελήνης με μεγάλη ταχύτητα και καταστράφηκε

Πάτησαν πρώτοι
οι Ρώσοι στο φεγγάρι;

Νέα στοιχεία έρχονται να ανατρέψουν την ιστορία


ΤΗΣ ΜΑΡΩΣΛΕΟΝΑΡΔΟΥ
m.leonardou@realnews.gr

ΟΙ ΡΩΣΟΙ ήταν τελικά εκείνοι που έφτασαν πριν από τους Αμερικανούς στο φεγγάρι; Μία νέα συνομιλία, που αποκρυπτογραφήθηκε αυτές τις ημέρες με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 40 ετών από την προσελήνωση του ανθρώπου, ρίχνει νέο φως στα μέχρι σήμερα δεδομένα.
Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο Νιλ Άρμστρονγκ είναι ο άνθρωπος που πρώτος πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι...
Ένα μη επανδρωμένο, ωστόσο, σοβιετικό διαστημόπλοιο, το Ιυna15, του οποίου η αποστολή ήταν να περισυλλέξει δείγματα από το έδαφος της Σελήνης και να επιστρέψει στη Γη προτού φθάσουν οι Αμερικανοί, συνετρίβη στην επιφάνεια του φεγγαριού στις 15.50 το μεσημέρι της 21ης Ιουλίου, μόνο λίγη ώρα πριν ξεκινήσουν την αποστολή τους οι Αμερικανοί.
Την πορεία του σοβιετικού διαστημοπλοίου κατέγραψε ο αστρονόμος σερ Μπέρναρντ Λόβελ, ο οποίος ανήκε στην ομάδα που συγκέντρω¬νε τις εκπομπές ήχου που κατέφθαναν από το Διάστημα, εντοπίζοντας το Ιυna 15. Τα όσα κατέγραψε τότε ο Λόβελ αρχειοθετήθηκαν και δεν έγιναν ποτέ ευρέως γνωστά. Με την αποκάλυψη των αρχείων, όμως, έγιναν μόλις τώρα γνωστές οι συνομιλίες του με αστροναύτες της αποστολής «Απόλλο 11» που απομαγνητοφωνήθηκαν.
Στις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες υπάρχει επίσης ο ήχος από την αίθουσα ελέγχου του Λόβελ. Ξαφνικά, ακούγεται μια δυνατή φωνή να λέει για το σοβιετικό διαστημόπλοιο:
«Πάει πολύ γρήγορα! Πέφτει!».
Αυτές είναι οι τελευταίες στιγμές πριν από τη συντριβή του.
Λίγο αργότερα ακούγεται κάποιος άλλος να λέει:
«Πρόκειται για ένα δράμα, στο υψηλότερο επίπεδο...».


Και η ιστορία του αποτυχημένου lunar 15...


"To Luna 15 μπήκε σε σεληνιακή τροχιά δύο ημέρες πριν από τον Απόλλωνα 11. Την ημέρα μάλιστα που ο Απόλλωνας 11 άρχισε να περιστρέφεται στο Φεγγάρι, έπεσε σε χαμηλώτερη τροχιά, στα 9 χιλιόμετρα από τα 203 που ήταν.
Στο σημείο αυτό δημιουργήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα τεταμένο κλίμα με την ανησυχία στο έπακρο μήπως ο μικρός ρωσικός εξερευνητής παρεμπόδιζε την επανδρωμένη αμερικάνικη αποστολή. Ωστόσο, οι Σοβιετικοί διαβεβαίωσαν γρήγορα τους Αμερικανούς πως κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε.
Στις 20 Ιουλίου, είκοσι ώρες πριν από τη διαδικασία της προσελήνωσης του Απόλλωνα 11, ο Luna 15 πραγματοποίησε έναν ελιγμό για να μπει σε τροχιά από τα 16 που ήταν στα 110 χιλιόμετρα.
Την επόμενη ημέρα, ενώ ο Armstrong και ο Aldrin ήταν στην επιφάνεια, ο μικρός εξερευνητής έκανε την τελευταία πυροδότηση των ρουκετών του αλλά άρχισε να κατεβαίνει προς το έδαφος της σελήνης, όπου είχε προγραμματιστεί να κάνει μια ήπια προσελήνωση. Δυστυχώς, έχασε αρκετό ύψος και με ταχύτητα 480 χλμ/ω, έπεσε στην περιοχή που έχει την ονομασία ‘Κρίσιμη Θάλασσα’. Ήταν 21 Ιουλίου 1969.
(7/21/69 σχετικό στίγμα 15:51 UT,17°N lat., 60°W long.)

Σχεδόν είκοσι έτη θα έπρεπε να περάσουν για να αναγνωρίσουν, επίσημα, οι Σοβιετικοί ότι το Luna 15 ήταν παράδειγμα αποτυχημένης προσπάθειας επιστροφής από τη σελήνη. Και ακόμη δεν έγινε σαφές αν, τέλος πάντων, όλα πήγαιναν καλά, πόσο θα μπορούσε να βλάψει τον Απόλλωνα 11. Αλλά και άν ακόμα, η προσπάθεια προσγείωσής του είχε πετύχει, θα είχε επιστρέψει στη γη μια μέρα μετά την προθαλάσσωση του Απόλλωνα 11.
Με άλλα λόγια ο Λούναρ 15 δεν μπήκε ούτε μια μέρα περισσότερο σε τροχιά από ότι ήταν προγραμματισμένος. Αν ο εξερευνητής αυτός είχε προσεληνωθεί την τρίτη ημέρα και όχι την τέταρτη ή αν ο Απόλλων 11 είχε αποτύχει να επιστρέψει, οι Σοβιετικοί θα μπορούσαν να έχουν αποφύγει ένα προσβλητικό χτύπημα."

Δες το σχετικό βίντεο με την πρόσκρουσή του στη Σελήνη.