Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

21.8.09

Ισραήλ προς Ελλάδα: «Δεν είχαμε κακή πρόθεση»

“Το Ισραήλ δεν αποτελεί, με οποιονδήποτε τρόπο, μέρος των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και οι προσπάθειες κάποιων ΜΜΕ να παρουσιάσουν το Ισράηλ ότι δήθεν ενεργεί κατά της Ελλάδας, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και αδικούν τόσο τη στάση του Ισραήλ απέναντι στην Ελλάδα, όσο και τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις».
Τα παραπάνω υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα, με αφορμή το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή του Ισραήλ σε άσκηση έρευνας και διάσωσης, μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωσή του για την εν λόγω άσκηση το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανέφερε ότι η θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου, εντός των διεθνών χωρικών υδάτων και του FIR Αθηνών, ανήκει σε ζώνη ευθύνης της Τουρκίας. Άμεση ήταν η αντίδραση της ελληνικής πλευράς, με τον επιτετραμμένο της ελληνικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ να προβαίνει σε διάβημα στο ισραηλινό υπουργείο Αμυνας.
Παράλληλα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο Έλληνας στρατιωτικός ακόλουθος στην Άγκυρα δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση να παραστεί ως παρατηρητής στην τελική φάση της άσκησης.
Τελικά, το Τελ Αβίβ αφαίρεσε από την ιστοσελίδα του υπουργείου Άμυνας τις επίμαχες αναφορές.
«Το Ισραήλ δεν αποτελεί, με οποιονδήποτε τρόπο, μέρος των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και θεωρεί και τις δυο χώρες σημαντικούς εταίρους και συμμάχους για την προώθηση της συνεργασίας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Όσον αφορά στην άσκηση έρευνας και διάσωσης και την αναφορά σε αυτή στην ιστοσελίδα του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, η ισραηλινή κυβέρνηση διαβεβαίωσε τις ελληνικές αρχές ότι δεν είχε καμιά κακή πρόθεση και αφαιρέθηκαν οι επίμαχες φράσεις», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ισραηλινής πρεσβείας.
«Οι ισχυρισμοί ότι το Ισραήλ βοηθά άλλη χώρα σε διεκδικήσεις εναντίον της Ελλάδας απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Οι προσπάθειες κάποιων ΜΜΕ να παρουσιάσουν το Ισράηλ ότι δήθεν ενεργεί κατά της Ελλάδας, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και αδικούν τόσο τη στάση του Ισραήλ απέναντι στην Ελλάδα, όσο και τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά και η ανακοίνωση καταλήγει:
«Η κυβέρνηση του Ισραήλ θεωρεί την Ελλάδα σημαντικό εταίρο στην περιοχή και στόχος της είναι οι ήδη άριστες διμερείς σχέσεις να συνεχίσουν να απαντύσσονται με θετικό τρόπο σε όλους τους τομείς, με αμοιβαίο σεβασμό και φιλία».
http://www.tanea.gr/