Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

21.8.09

Ελλάδα-Δήλωση του πρέσβη Βασιλάκη για τη συνάντησή του με τον Μάθιου Νίμιτς

Πηγή: ΑΠΕ 19/08/09-17:45
«Η Ελλάδα συμμετέχει εποικοδομητικά στη διαπραγμάτευση, με προτάσεις, παρατηρήσεις, αλλά και αντιρρήσεις», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, ο οποίος χθες συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον προσωπικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς.
Στην ερώτηση τί έχει να πει για αναφορές στον ελληνικό Τύπο ότι μετέφερε στον κ.Νίμιτς το «όχι» της ελληνικής κυβέρνησης στην τελευταία πρότασή του, ο κ. Βασιλάκης απάντησε: «Οι αναφορές αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Είμαστε στο μέσον μιας κρίσιμης διαπραγματευτικής διαδικασίας.Θα πρέπει όλοι, όταν αναφέρονται σ’ αυτή τη διαδικασία, να το κάνουν με υπευθυνότητα.Η Ελλάδα συμμετέχει εποικοδομητικά στη διαπραγμάτευση με προτάσεις, παρατηρήσεις, αλλά και αντιρρήσεις.Αυτό που περιμένουμε είναι να κάνει και η άλλη πλευρά επιτέλους το ίδιο, ώστε να καταλήξουμε σε λύση κοινά αποδεκτή, χωρίς νικητές και ηττημένους.Λύση που θα ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, αλλά και την ευρω-ατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ.Ο κ. Νίμιτς ήρθε στα Σκόπια και την Αθήνα στις αρχές Ιουλίου να παρουσιάσει κάποιες αλλαγές στην πρόταση που είχε κάνει τον Οκτώβριο του 2008.Χθές, του μετέφερα τις παρατηρήσεις της ελληνικής πλευράς.Η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη.Πρέπει να βρούμε κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα χρησιμοποιείται έναντι όλων.Είμαστε στο μέσον της διαδικασίας και συνεχίζουμε.Ελπίζω ότι η απάντηση που θα δοθεί αύριο από τον εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ θα αποτελέσει βήμα προς τα εμπρός».

ΠΓΔΜ: Δηλώσεις εκπροσώπου της χώρας στις συνομιλίες για την ονομασία, Ζόραν Γιόλεφσκι, μετά τη συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς

Πηγή: ΑΠΕ 20/08/09-23:41

Ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στη διαπραγμάτευση για την εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, πρέσβης Ζόραν Γιόλεφσκι, συναντήθηκε το βράδυ στη Ν.Υόρκη με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς στον οποίο επέδωσε τις παρατηρήσεις των Σκοπίων για την τελευταία τροποποιημένη δέσμη ιδεών του κ.Νίμιτς.«Στη σημερινή συνάντηση με τον ειδικό εκπρόσωπο του γ.γ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετέφερα τις θέσεις της Μακεδονίας αναφορικά με την τροποποιημένη δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς στα Σκόπια στις 7 Ιουλίου.Στη συνάντηση αξιοποιήσαμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας με τρόπο που θα επιτρέψει τη συνέχεια του διαλόγου.Η Μακεδονία παραμένει προσηλωμένη στην ενεργή συμμετοχή της στις συνομιλίες για το όνομα και αναμένουμε την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης η οποία θα διαφυλάξει την ταυτότητα, την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητα των Μακεδόνων πολιτών και θα βασίζεται στις ευρωατλαντικές αξίες και στις αρχές της δημοκρατίας», δήλωσε ο κ. Γιόλεφσκι στο ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων, «Μάκφαξ», μετά τη συνάντηση με τον κ. Νίμιτς.Ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ συμπλήρωσε ότι η χώρα του εκπλήρωσε τα απαραίτητα κριτήρια για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και οι πολίτες της χώρας αναμένουν σύντομα να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο.Προχθές, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στη διαπραγματευτική διαδικασία, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, παρουσίασε στον κ. Νίμιτς τις προτάσεις και παρατηρήσεις της Ελλάδας επί της τροποποιημένης δέσμης ιδεών του μεσολαβητή του ΟΗΕ, τις οποίες ο τελευταίος παρουσίασε στις αρχές του Ιουλίου στην επίσκεψή του σε Σκόπια και Αθήνα.

Ενημέρωση: History of Macedonia