Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

25.8.09

Κι όμως ! Πατημασιές στη Σελήνη...

...από τα ίχνη του Απόλλων 14


Πατημασιές αστροναυτών διακρίνονται στη Σελήνη 38 χρόνια μετά


Το μεγάλο βέλος σημειώνει τη θέση της σεληνακάτου, τα μικρά δείχνουν τις πατημασιές (NASA/GSFC/ASU)
Ουάσινγκτον

Ίχνη που άφησε στη σεληνιακή επιφάνεια η επανδρωμένη αποστολή Apollo 14 πριν από 38 χρόνια φωτογραφήθηκαν από το νέο δορυφόρο της NASA που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι.
Ο Σεληνιακός Αναγνωριστικός Δορυφόρος (LRO) πέρασε πάνω από τα βραχώδη υψίπεδα Fra Maurο στα οποία περπάτησαν το Φεβρουάριο του 1971 οι Αμερικανοί αστροναύτες Αλαν Σέπαρντ και Έντγκαρ Μίτσελ.
Στην εικόνα διακρίνεται ως μικρή κουκκίδα η σεληνάκατος Antares, όργανα που ανέπτυξαν οι αστροναύτες στο πλαίσιο ενός πειράματος, καθώς και οι πατημασιές από τις βαριές μπότες τους.
Τα ίχνη αποκαλύπτουν ότι οι δύο άνδρες είχαν φτάσει σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από τον κρατήρα που είχαν επιχειρήσει να προσεγγίσουν, πριν τελικά κουραστούν και αναγκαστούν να γυρίσουν πίσω στη σεληνάκατο.
Ο Κωνικός Κρατήρας βρίσκεται μόλις 1,4 χιλιόμετρα από τη σεληνάκατο, ήταν όμως δύσκολο για τους αστροναύτες να παραμείνουν προσανατολισμένοι και να ανέβουν την απότομη ανηφόρα περπατώντας με τις στολές τους στο σαθρό έδαφος.
Το Apollo 14 ήταν η τρίτη από τις έξι επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη που πραγματοποίησε η NASA το διάστημα 1969-1972.
Ο δορυφόρος LRO, κόστους 504 εκατ. δολαρίων, τέθηκε φέτος σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη με στόχο να χαρτογραφήσει την επιφάνειά της, να εντοπίσει σημεία κατάλληλά για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές, και να διαπιστώσει αν υπάρχει πάγος νερού κρυμμένος μέσα σε μονίμως σκοτεινούς κρατήρες.

Πληροφόρηση: in.gr