Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

25.8.09

Πρόεδρος Σκοπίων: «Ουσιαστική Πρόοδος»...



Τα σκοπιανά μέσα μιλούν για «Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας»

Skopje 24 August 2009
Sinisa-Jakov Marusic– απόδοση Γιώργος Εχέδωρος

Φώτο: Ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκέοργκι Ιβανοφ.
Ουσιαστική πρόοδος επιτεύχθηκε στις συνομιλίες μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την εύρεση κοινού αποδεκτού ονόματος της Fyrom, αν και η οριστική επίλυση του ζητήματος βρίσκεται ακόμη μακριά, δήλωσε ο πρόεδρος των Σκοπίων.
Η Ελλάδα και η FYROM ανταποκρίθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο


κάλεσμα του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς όπου υποβλήθηκαν οι νέες προτάσεις του.
Όπως ανακοινώθηκε, εξάλλου, από το γραφείο του προέδρου Γκεόργκι Ιβάνοφ δόθηκε στη δημοσιότητα η σχετική αναφορά της πρόοδου που σημειώθηκε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Ενώ την περασμένη Παρασκευή ο σκοπιανός διαπραγματευτής Ζοράν Γιολέβσκι έδωσε την απάντηση των Σκοπίων στο Νίμιτς.
Ωστόσο οι λεπτομέρειες της σκοπιανής απάντησης δεν δόθηκαν επίσημα στη δημοσιότητα. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης πιθανολόγησαν ότι τα Σκόπια έχουν ευρέως αποδεχθεί τις προτάσεις του Νίμιτς να προστεθεί, δηλαδή, ο όρος ‘Βόρεια’ στο επίσημο όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Σε σχολιασμό ο Γιολέβσκι αρκέστηκε να σημειώσει ότι η χώρα του συνεχίζει να συμμετέχει στο διάλογο, ώστε, να δοθεί μια λύση.
Η Ελλάδα σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες έχει μερικές ενστάσεις για τις τελευταίες προτάσεις, στην επίσημη ανακοίνωσή της, όπως αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές της εβδομάδας.
Πέρσι η Ελλάδα παρεμπόδισε την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ. Η Αθήνα υποστηρίζει ότι το όνομα των Σκοπίων υποδηλώνει εδαφικές αξιώσεις στην βόρεια επαρχία της, τη Μακεδονία.
Ενώ οι αρχές των Σκοπίων φοβούνται ότι η Αθήνα θα επιδιώξει να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις– λόγω των ενδεχόμενων πρόωρων ελληνικών εκλογών. Πιστεύουν, επίσης τα Σκόπια, ότι η Αθήνα είναι απίθανο να θέσει βέτο στη χώρα τους στις διαπραγματεύσεις για την είσοδο της στην Ε.Ε..
Θα μπορούσε, ωστόσο, να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια ημερομηνία στις αρχές του φθινοπώρου.