Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

21.8.09

Αναθεωρημένο κείμενο εισηγήσεων ετοιμάζει ο Νίμιτς

Κεντρικό θέμα θα είναι η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και οι όροι χρήσης της

Αναθεωρημένο κείμενο εισηγήσεων, που θα αποτελούν «διόρθωση» των βελτιωμένων ιδεών του Ιουλίου, σκέφτεται να παραδώσει σε Αθήνα και Σκόπια ο Μ. Νίμιτς.
Κεντρικό θέμα του νέου κειμένου είναι η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και οι όροι χρήσης της.

«Το καλύτερο πράγμα που έχω να κάνω», δήλωσε στο «Εθνος» ο μεσολαβητής, «είναι να πάρω τις ιδέες που άκουσα αυτήν την εβδομάδα και να δω τι μπορώ να κάνω με αυτές, ώστε να φέρω πιο κοντά τις δύο πλευρές». Διπλωματική πηγή στην έδρα του ΟΗΕ δήλωσε ότι ο κ. Νίμιτς θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς τις διαπραγματεύσεις ελπίζοντας σε σύντομη συμφωνία. Μιλώντας στο «Εθνος» μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Σκοπιανό αντιπρόσωπο Ζόλαν Γιολέφσκι, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ παραδέχθηκε πως οι διαφορές μεταξύ των πλευρών είναι μεγάλες, αλλά φαίνεται να πιστεύει πως υπάρχει λύση.
Η ίδια διπλωματική πηγή δήλωσε ότι η Αθήνα αποδέχεται το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για όλες τις χρήσεις. Πρόσθεσε ότι οι Σκοπιανοί, σε αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις τους, «δεν την απορρίπτουν, αλλά θέτουν όρους που η Αθήνα χαρακτηρίζει απαράδεκτους. Φαίνεται ότι συζητούν την περίπτωση κατά την οποία η ονομασία αυτή να χρησιμοποιείται στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, χωρίς να αποκλείουν και την χρήση της σε διεθνείς οργανισμούς». Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από παραλλαγή της πάγιας σκοπιανής θέσης για διπλή ονομασία.
Ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις θέσεις που παρουσίασαν οι Βασιλάκης και Γιολέφσκι, οι οποίοι του μετέφεραν τα σχόλια των κυβερνήσεών τους.
«Τώρα χρειάζεται να σκεφθώ ξανά πώς θα συμβιβάσω μερικές από τις συνεχιζόμενες διαφορές τους. Βλέπω δύο-τρία θετικά μετά τις συζητήσεις μαζί τους.
Πρώτον υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές να προχωρήσουν μπροστά, ώστε να διατηρηθεί το μομέντουμ. Υπάρχουν διαφορές σε κάποια θέματα, αλλά και οι δύο πλευρές έδειξαν βούληση να σκεφθούν εναλλακτικές λύσεις και επιθυμούν να ακούσουν τις απόψεις η μία της άλλης», κατέληξε ο κ. Νίμιτς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε Ουάσιγκτον και έδρα του ΟΗΕ επικρατεί πρόσθετη ανησυχία, λόγω της εμφάνισης της Βουλγαρίας στο διπλωματικό παιχνίδι της ονομασίας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ- Έθνος