Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

19.8.09

Τι συζητούν τα Σκόπια για την ονομασία



Η εφημερίδα του Βελιγραδίου NOVOSTI (ΝΟΒΟΣΤΙ) με υπέρτιτλο «τα Σκόπια προτείνουν συμβιβαστική λύση για την ονομασία της χώρας τους» και τίτλο «(Βόρεια) Μακεδονία», δημοσιεύουν ανταπόκριση του Μλάντεν Στάντσιτς από τα Σκόπια στη οποία μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι αρχές των Σκοπίων, υπό την μεγάλη πίεση της διεθνούς κοινότητας, ιδιαίτερα της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών, είναι έτοιμες να αποδεχθούν συμβιβαστική λύση για το όνομα της χώρας, προτείνοντας την ονομασία «(Βόρεια) Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Σύμφωνα με εκτίμηση της πολιτικής ηγεσίας των Σκοπίων, είναι ευνοϊκή για τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις με την Αθήνα η πρότασή τους για την εντός παρενθέσεως χρήση του προσδιορισμού ‘Βόρεια’, προ του συνταγματικού ονόματος της χώρας (Δημοκρατία της Μακεδονίας), το οποίο έχουν αναγνωρίσει μέχρι τώρα 125 χώρες του κόσμου. Ορισμένοι διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι για τα Σκόπια είναι μη αποδεκτή η ονομασία ‘Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας, καθώς ουσιαστικά αλλάζει την ονομασία τη χώρας, με επιπτώσεις στην ‘μακεδονική’ ταυτότητα, γλώσσα και πολιτισμό.
Ο κ. Νίμιτς κατά τον προηγούμενο γύρο συνομιλιών τον Ιούλιο είχε ζητήσει από τα Σκόπια και την Αθήνα να του αποστείλουν τις θέσεις τους για την τελευταία πρότασή του - ‘Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας’ ή συντομότερα ‘Βόρεια Μακεδονία’. Ο κ. Νίμιτς θα πραγματοποιήσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας συναντήσεις, πρώτα με τον έλληνα εκπρόσωπο, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη και στη συνέχεια με τον ‘μακεδόνα’ πρέσβη στις ΗΠΑ, Ζόραν Γιόλεφσκι. Ο κ. Νίμιτς πρότεινε τη λύση της ‘διπλής ονομασίας’, η οποία προβλέπει η νέα ονομασία να χρησιμοποιείται σε διεθνές επίπεδο, ενώ η συνταγματική για εσωτερική και διμερή χρήση, με την σύσταση του ΟΗΕ προς τις χώρες μέλη του να χρησιμοποιούν τη σύνθετη ονομασία. Εντός πλαισίου, με τίτλο «Οι Έλληνες επιμένουν», επισημαίνεται ότι η Αθήνα συνεχίζει να εμμένει στη διεθνή χρήση της νέας ονομασίας, ενώ τα Σκόπια ζητούν να δοθεί δυνατότητα στις χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη συνταγματική ονομασία της χώρας να συνεχίσουν να κάνουν χρήση αυτού του όρου.
Ανταπόκριση από την Αθήνα στην σερβική DANAS (ΝΤΑΝΑΣ) προσθέτει ότι μεταξύ των 125 χωρών που έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία είναι οι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, καθώς και όλες οι πρώην δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας, ενώ η τελευταία χώρα που προέβη στην αναγνώριση της ‘Μακεδονίας’ είναι η Ανδόρα. Επισημαίνεται επίσης ότι τον περασμένο χρόνο δόθηκε ‘διπλωματική μάχη’ σε ό,τι αφορά στην αναγνώριση της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ, αφού τα Σκόπια εξασφάλισαν νέες αναγνωρίσεις από τη Χιλή και την Ινδία, ενώ η Ελλάδα ανταπάντησε ότι ο Παναμάς, το Κονγκό και το Μεξικό άλλαξαν τη θέση τους για τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η Αθήνα επιβεβαίωσε ότι ο πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον κ. Νίμιτς, ενώ τα ελληνικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ενδεχόμενο ‘έκπληξης της τελευταίας στιγμής‘ από τον εκπρόσωπο των Σκοπίων Ζόραν Γιόλεφσκι.

Ο αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια
Ο Αμερικανός Πρέσβης στην ΠΓΔΜ, κ. Φιλίπ Ρίκερ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της πλειοψηφίας των ΜΜΕ, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στους Δήμους «Αρατσίνοβο», όπου επικρατεί το αλβανικό στοιχείο και «Σούτο Ορίζαρι», όπου επικρατεί η κοινότητα των Ρομά, κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει επί των πληροφοριών ότι το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» είναι η τελευταία πρόταση του κ. Νίμιτς, αρνήθηκε να προβεί σε σχετικούς σχολιασμούς και δήλωσε:
«Στις δύο πλευρές, στη “Μακεδονία” και την Ελλάδα, απομένει να εργαστούν για την εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης για το όνομα, με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που η “Μακεδονία” είναι προσηλωμένη στη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας και πιστεύω πως είναι εφικτό να εξευρεθεί λύση. Ο κ. Νίμιτς και τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται επίπονα για την επίτευξη αυτού του στόχου».
Δηλώσεις Γκρούεφσκι
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού AlfaTVSkopje, ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, κ. Νίκολα Γκρούεβσκι, εκλαμβάνει τις πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή, στην Κομοτηνή, όπου, στο πλαίσιο ομιλίας του στο όγδοο Παγκόσμιο Συνέδριο των Θρακιωτών, προειδοποίησε ότι σχετικά με τα εθνικά ζητήματα η Αθήνα έχει χαράξει κόκκινη γραμμή την οποία δεν πρόκειται να υπερβεί, ως μέρος της προεκλογικής εκστρατείας στην Ελλάδα. Ο κ. Γκρούεβσκι απέφυγε να απαντήσει σε ερώτημα δημοσιογράφων όσον αφορά στην απάντηση που θα διαβιβάσει ο διαπραγματευτής της ΠΓΔΜ, κ. Ζόραν Γιόλεβσκι, στον κ. Νίμιτς σχετικά με την τελευταία του πρόταση.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γκρούεβσκι, εχθές στην πόλη της Αχρίδας, δήλωσε:
«Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο. Ξέρω πως το θέμα αυτό είναι ενδιαφέρον, αλλά δεν υπάρχει τίποτε καινούργιο. Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε αυτό που είπε ο Καραμανλής. Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω στο προεκλογικό κλίμα της Ελλάδας».
Στη Βουλγαρία
Με τίτλο «Η Ελλάδα δεν επιτρέπει στη Μακεδονία να παραγράφει την Ιστορία», η εφημερίδα «ΤΡΟΥΝΤ», επικαλούμενη δημοσιεύματα στον σκοπιανό Τύπου, γράφει ότι «τα Σκόπια συνεχίζουν να ταλαντεύονται μεταξύ της αρχαίας οντότητας, της διαφοράς με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας και των σχέσεών τους με τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας» ή «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Βόρεια)» είναι οι δύο προτάσεις των Σκοπίων στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το όνομα της χώρας. Εντός της εβδομάδας, η Μακεδονία θα ανακοινώσει στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ την τελευταία πρότασή της για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ των δύο χωρών.
Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, κατηγόρησε τους Μακεδόνες κυβερνόντες για εθνικισμό, προκλητική στάση και παραγραφή της ιστορίας. Χαρακτηριστικά είπε: «Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά προς τα γειτονικά Σκόπια ότι η Ιστορία αιώνων ούτε διαγράφεται, ούτε παραγράφεται. Επαναλαμβάνω ότι στα εθνικά μας ζητήματα χαράξαμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Και από τις γραμμές αυτές δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω».
Παράλληλα, στο μακεδονικό χωριό Κοτζατζίκ (γενέτειρα του πατέρα του Κεμάλ Ατατούρκ, Αλί Ριζά) τέθηκαν τα θεμέλια μουσείου του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, η αξία του οποίου ανέρχεται σε 650.000 ευρώ».
Η ίδια εφημερίδα, σε κύριο άρθρο της με τίτλο «Γιατί η Μακεδονία να μην είναι τουρκική;», σημειώνει ότι: «Η Μακεδονία και η Ελλάδα δεν μπορούν να τα βρουν για το όνομα αυτού του μικρού κράτους με πρωτεύουσα στον Βαρδάρη. Πάντα, όμως, υπάρχει λύση. Σε μικρό χωριό κοντά στον Βαρδάρη κατασκευάζεται μουσείο του Ατατούρκ, επειδή εκεί γεννήθηκε ο πατέρας του. Ιδού το κλειδί για την επίλυση της υπόθεσης. Αντί για Βόρεια Μακεδονία, οι γείτονές μας της πΓΔΜ μπορούν να επιλέξουν το όνομα Τουρκική Μακεδονία. Διότι, άμα καθυστερήσουν και άλλο, η χώρα τους θα μετατραπεί σε αλβανική».