Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10.8.09

Ζισκάρ Ντ' Εστέν προς Κωνσταντίνο Καραμανλή:



"Θα σας προστεύσουν τα γαλλικά Μιράζ αν δεχθείτε επίθεση από τους Τούρκους"

Γαλλικά αεροπλάνα θα προστάτευαν την Ελλάδα αν το 1974 υφίστατο επίθεση από τους Τούρκους, ήταν η δέσμευση του τότε Προέδρου της Γαλλίας Ζισκάρ ντ' Εστέν στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Αυτό διηγείται ο ίδιος ο πρώην γάλλος Πρόεδρος σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στη γαλλική «Διεθνή Επιθεώρηση» το φθινόπωρο του 2008, στο τεύχος 121 και το οποίο είχε το «ΠΑΡΟΝ» αναδημοσιεύσει στο φύλλο της 7ης Δεκεμβρίου 2008.
Το σχετικό απόσπασμα έχει ως εξής:
«Ο κ. Καραμανλής απηύθυνε λοιπόν στον Ζισκάρ ντ' Εστέν ένα αίτημα πιεστικό και απόρρητο. Οι Τούρκοι εκτόξευαν σε τακτική βάση απειλές κατά της Ελλάδας - στάση απαράδεκτη για την Αθήνα.Η χώρα όμως βρισκόταν σε θέση αδυναμίας. Απέναντι στο ενδεχόμενο μιας τουρκικής στρατιωτικής επιχειρήσεως, οι Έλληνες, παρά το θάρρος τους, είχαν λίγα μέσα για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.»
«Η πολιτική προτεραιότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή», λέει στη συνέντευξή του ο Ζισκάρ ντ' Εστέν, «για την ένταξη της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη, συνδεόταν στενά με θέματα ασφάλειας. Η ένταση με την Τουρκία λόγω ιδίως της κατοχής μέρους της Κύπρου και της αμφισβητήσεως του καθεστώτος ορισμένων νήσων στο Αιγαίο πέλαγος, δημιουργούσε μια κατάσταση εξωτερικής ανασφάλειας».
«Η συμφωνία που κλείστηκε προέβλεπε ότι κατά την περίοδο κατασκευής των αεροσκαφών και της εκπαιδεύσεως των πιλότων, εάν η Ελλάδα υφίστατο επίθεση, θα θέταμε στη διάθεσή της πολεμικά αεροσκάφη για να την προστατεύσουν.Υπήρχε επομένως δέσμευση από πλευράς Γαλλίας να αποστείλει τις αναγκαίες αεροπορικές δυνάμεις για την άμυνά της», αποκαλύπτει ο γάλλος πρώην Πρόεδρος».

TO ΠΑΡΟΝ