Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

25.9.09

Αρχαιολογικά ευρήματα στο Αρχοντικό Πέλλας




Τα νέα ευρήματα από την ανασκαφή



Την πιο προνομιακή θέση ακόμα και μετά το θάνατό τους καταλάμβαναν οι επιφανείς πολίτες της αρχαιότητας, όπως διαπιστώθηκε από τη φετινή ανασκαφική έρευνα στο Αρχοντικό Πέλλας.
Η έρευνα, που διεξήχθη από τη ΙΖ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και υπό τη διεύθυνση των αρχαιολόγων Παύλου και Αναστασίας Χρυσοστόμου, επικεντρώθηκε σε 50 τάφους του δυτικού νεκροταφείου του αρχαίου οικισμού στο Αρχοντικό Πέλλας.
Δέκα από τους συνολικά 24 τάφους που τοποθετούνται χρονικά στην Αρχαϊκή εποχή (580- 480 π.Χ.) ανήκουν στην τρίτη κατηγορία των πολεμιστών, εκπροσώπων της ευημερούσας κοινωνίας του Αρχοντικού.
«Οι τάφοι αυτοί βρίσκονται κατά μήκος των δύο κύριων αρχαίων διασταυρούμενων δρόμων, επιβεβαιώνοντας ότι οι τάφοι των πλούσιων και επιφανών της εποχής τοποθετούνταν στα καλύτερα σημεία», εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αρχαιολόγος της ΙΖ' ΕΠΚΑ, Παύλος Χρυσοστόμου.
Επίσης, παρατηρήθηκε ότι οι νεκροί που ανήκαν στις ίδιες κοινωνικές ομάδες ενταφιάζονταν κατά οικογενειακές συστάδες, οι περισσότερες από τις οποίες περιλαμβάνουν ταφές από το δεύτερο μισό του 7ου αιώνα π.Χ. (ύστερη εποχή του Σιδήρου) μέχρι τα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια.
«Με βάση αυτά τα δεδομένα συμπεραίνεται ότι η προέλαση των Μακεδόνων μέχρι τον Αξιό είχε συντελεστεί πολύ παλιότερα και όχι μετά τους Περσικούς πολέμους, όπως υποστηριζόταν από την πλειοψηφία των ερευνητών μέχρι πρόσφατα», παρατηρεί ο κ. Χρυσοστόμου.
Τέλος, επιβεβαιώθηκε το άνοιγμα της Οικονομίας από τα χρόνια της βασιλείας του Αλκέτα (580-560 π.Χ.) και μετά με την πρόσβαση του πληθυσμού σε σταθερά μεγάλες ποσότητες ειδών πολυτελείας μέσω της δημιουργίας εμπορικών σχέσεων με όλη τη Μεσόγειο.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ