Κείμενο από εφημ. 'Μακεδονία'
Της Μαρίας Καραούλη
Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της κατασκευής του Κέντρου Αριστοτελικών Σπουδών στην Ολυμπιάδα, ενώ ήδη με επιτυχία λειτουργεί το άλσος του Αριστοτέλη στα Στάγιρα.
Η πρωτοβουλία για την ίδρυση και κατασκευή του κέντρου αριστοτελικών σπουδών είναι της νομαρχίας Χαλκιδικής, με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα σε επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να μελετούν το έργο του Αριστοτέλη.
Ήδη η νομαρχία Χαλκιδικής έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του έργου μέσω του ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 2,7 εκατ. ευρώ και αναμένει το πράσινο φως από το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικές μελέτες και έχουν εκδοθεί ακόμη και οι οικοδομικές άδειες.
“Εμείς είμαστε έτοιμοι από όλες τις πλευρές να ξεκινήσουμε την ανέγερση του κέντρου και αύριο ακόμη”, υποστήριξε στη “ΜτΚ” ο νομάρχης Χαλκιδικής Αστέριος Ζωγράφος, εκφράζοντας συγχρόνως την πεποίθησή του ότι το υπουργείο Πολιτισμού σύντομα θα εγκρίνει το έργο. Στόχος της νομαρχίας Χαλκιδικής είναι να δημιουργήσει ένα χώρο διεθνούς εμβέλειας, όπου επιστήμονες από όλο τον κόσμο να έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν τον Αριστοτέλη, καθώς ο πυρήνας του κέντρου θα είναι μια μεγάλη βιβλιοθήκη με τα έργα του μεγάλου φιλοσόφου. “Παράλληλα”, τόνισε ο νομάρχης, “στόχος μας είναι να ενώσουμε το αρχαία Στάγιρα, πατρίδα του Αριστοτέλη, με το φιλοσοφικό κέντρο, να δημιουργηθεί, δηλαδή ένας αρχαιολογικός δρόμος, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν από τα αρχαία Στάγιρα έως την Ολυμπιάδα”.
ΤΟ ΑΛΣΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ
Άριστη εφαρμογή βρίσκει η αριστοτέλειος σκέψη στο άλσος που δημιούργησε η δημοτική επιχείρηση Σταγίρων - Ακάνθου το 2003. Η υπέροχη τοποθεσία του άλσους, σε υψόμετρο 500 μέτρων βορειοδυτικά των Σταγίρων, με θέα σε όλον τον κόλπο της Ιερισσού, επιλέχτηκε το 1956, για να στηθεί εκεί το επιβλητικό άγαλμα του Αριστοτέλη, έργο του γλύπτη Νικόλα, ώστε να θυμίζει σε όλους ότι εκεί γεννήθηκε ο φιλόσοφος-σύμβολο του οικουμενικού πνεύματος, ο “Νους”, όπως τον αποκαλούσε ο Πλάτων, πλάι στον οποίο φοίτησε και παρέμεινε στην Ακαδημία του επί μία 20ετία. Τα διαδραστικά όργανα που τοποθέτησε η δημοτικής επιχείρηση στο άλσος εφαρμόζουν φυσικά φαινόμενα, για τα οποία γίνονται αναφορές στο σύγγραμμα του μεγάλου δασκάλου: “Αριστοτέλους Φυσικής Ακροάσεως Α'”, το οποίο ξεκινά ως εξής:
“Επειδή το ειδέναι και το επίστασθαι συμβαίνει περί πάσας τας μεθόδους...” (η επιστημονική μάθηση και γνώση βασίζεται στην αναζήτηση των αρχών των φυσικών φαινομένων). “Από την αρχή της λειτουργίας του το άλσος Αριστοτέλους έχει γίνει αγαπημένος προορισμός για μεμονωμένους τουρίστες και σχολεία, καθώς συνδυάζει μοναδικά την ψυχαγωγία με την εκπαίδευση. Φέτος, ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε τις 20.000”, ανέφερε στη “ΜτΚ” η πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Σταγίρων Ελένη Βεργίνη. Μέσω των διαδραστικών οργάνων ο επισκέπτης μπορεί να δει την ώρα, αλλά και τον μήνα, στο μεγάλο οριζόντιο ηλιακό ρολόι. Να περιεργαστεί επίσης τον φακό, διαβάζοντας τη σχετική αναφορά ότι κάθε φωτόνιο από μόνο του έχει ελάχιστη ενέργεια, όταν όμως όλα μαζί συγκεντρωθούν σε ένα σημείο η ενέργεια αυτή γίνεται πολύ μεγάλη. Και γιατί όχι να παίξει με το πεντάφωνο, με τους πέντε γρανίτες του που ανταποκρίνονται στην κλίμακα του αρχαίου πενταφώνου, όπως και με τους οπτικούς δίσκους, για να διαπιστώσει έκπληκτος ότι όταν οι εικόνες περνούν με μεγάλη ταχύτητα από το ανθρώπινο μάτι δεν τις αντιλαμβανόμαστε ως διαφορετικές. Μπορεί επίσης να πειραματιστεί στο εκκρεμές και στις σφαίρες αδράνειας, ή ακόμη να δημιουργήσει δίνη με τον υδροστρόβιλο, ένα γυάλινο κύλινδρο με υγρό, μεταδίδοντας ενέργεια με την περιστροφή ενός μοχλού. Ένα από τα όργανα που ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους είναι και τα δύο παραβολικά κάτοπτρα, τοποθετημένα σε ευθεία γραμμή, σε αρκετά μεγάλη απόσταση το ένα από το άλλο. Αν σταθούν δύο άτομα μπροστά σε κάθε ένα από αυτά, άνετα μπορούν να συνομιλήσουν, ακόμα και ψιθυριστά, καθώς τα μεταφερόμενα μέσω του αέρα ηχητικά κύματα ανακλώνται στο παραβολικό κάτοπτρο και η ενέργειά τους συγκεντρώνεται στο κέντρο. Τέλος, η τεράστια πυξίδα που έχει στηθεί μπροστά από το άγαλμα του Αριστοτέλη συμβολίζει ότι η φιλοσοφία του έχει φθάσει σε όλα τα μέρη του κόσμου και είναι αφετηρία της σύγχρονης επιστημονικής σκέψης. Σε αυτήν απεικονίζονται η κατεύθυνση και η απόσταση των πιο γνωστών πόλεων στον κόσμο με σχέση το άλσος.