Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

28.9.09

Τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα της Γερμανίας




Απόσυρση των αποθηκευμένων αμερικανικών πυρηνικών όπλων από τη Γερμανία ζητά το FDP


Ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Γκουίντο Βεστερβέλε, το κόμμα του οποίου αναμένεται να συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Ανγκελα Μέρκελ, δήλωσε, σήμερα, ότι επιθυμεί να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για την απόσυρση των αποθηκευμένων αμερικανικών πυρηνικών όπλων από τη Γερμανία. Το θέμα ίσως αποτελέσει σημείο αιχμής για τα δύο κόμματα.
Ο Γκ. Βεστερβέλε που όπως θεωρείται ότι θα είναι ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, δήλωσε: «Πιστεύω ότι η Γερμανία μπορεί να παίξει το ρόλο της, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο αφοπλισμού. Θα ήταν έξυπνο και το θέλουμε και εμείς, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, έτσι ώστε τα τελευταία πυρηνικά όπλα που βρίσκονται ακόμα στη Γερμανία ως απομεινάρια του Ψυχρού Πολέμου να αποσυρθούν».
Ο ίδιος δήλωσε ότι το είχε ζητήσει πριν τις εκλογές και ότι πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.
Ωστόσο, οι Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίδας καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ είναι κατά της άμεσης απόσυρσης των όπλων, λέγοντας ότι συνεχίζουν να λειτουργούν «εκφοβιστικά», ειδικά σε μία περίοδο που η Δύση υποψιάζεται ότι το Ιράν σχεδιάζει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.
Το θέμα δεν αποκλείεται να αποτελέσει «αγκάθι» στον κυβερνητικό συνασπισμό που -όπως όλα δείχνουν- πρόκειται να σχηματιστεί στη Γερμανία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ΗΠΑ διαθέτουν περίπου 20 πυρηνικά όπλα, τα οποία είχαν αναπτύξει κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου στη Γερμανία, σε μία βάση στη πόλη Μπίχελ.