Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22.9.09

Προειδοποίηση επιστημόνων: Θα βομβαρδιστούμε από καταστρεπτική ηλιακή ακτινοβολία


Του Γιώργου Εχέδωρου

SINGAPORE.
Ο ήλιος* θα βομβαρδίσει τη γη με ισχυρούς ανέμους που θα μπορούσαν να αναστατώσουν τις επικοινωνίες, την αεροπορία, ακόμη και τα ηλεκτροφόρα καλώδια όταν θα φθάσει στην τελική ενδεκάχρονη φάση του κύκλου του.
Αυτό υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες που καταγράφουν καθημερινά τις κηλίδες στην επιφάνεια του ήλιου για να μετρήσουν την πορεία της δραστηριότητάς του.
Ο αριθμός των ηλιακών κηλίδων φθάνει σε μια αιχμή σε αυτό που καλείται 'ηλιακό μέγιστο', κατόπιν μειώνεται να φθάσει σε ένα ελάχιστο κατά τη διάρκεια ενός κύκλου.
Στην αιχμή αυτή, οι έντονες ηλιακές φλόγες δημιουργούν γεωμαγνητικές θύελλες και εκτινάσσουν τεράστια ποσά ενέργειας στο διάστημα. Η γιγάντια ενέργεια που ακτινοβολείται έχει τη δυνατότητα να σπάσει τα γήινα προστατευτικά μαγνητικά πεδία και να βγάλει εκτός λειτουργίας τους δορυφόρους, αναστατώνοντας τις επικοινωνίες και προκαλώντας, συγχρόνως, ζωηρόχρωμα πρωινά κατά την ανατολή του ήλιου.
Οι επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Έρευνας των Ηνωμένων Πολιτειών και το Πανεπιστήμιο του Michigan διαπίστωσαν ότι η γη βομβαρδίστηκε με τους έντονους ηλιακούς ανέμους και πέρυσι σε μια απρόσμενη περίοδο, αν και ο ήλιος βρισκόταν στην ήρεμη φάση του.
Η συγγραφέας Σάρα Γκίμπσον, του βιβλίου «The solar wind can hit Earth like a fire hose even when there are virtually no sunspots”, (ο ηλιακός άνεμος μπορεί να χτυπήσει τη Γη όπως η μάνικα πυρκαγιάς ακόμη και όταν δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία κηλίδα) που εργάζεται στο Παρατηρητήριο Μέγιστου Υψόμετρου, τονίζει πως «ο ήλιος μας εκπλήσσει συνεχώς».
Η Γκίμπσον και η ομάδα του Παρατηρητηρίου που περιλαμβάνει επιστήμονες από το NOAA και τη NASA συγκρίνανε τις μετρήσεις από τον τρέχοντα ‘ηλιακό ελάχιστο’ κύκλο που λήφθηκαν το 2008 με τις μετρήσεις του τελευταίου ‘ηλιακού ελάχιστου’ το 1996.
Αν και στο τρέχον ‘ηλιακό ελάχιστο’ του ηλιακού κύκλου υπάρχουν λιγότερες ηλιακές κηλίδες από αυτές που παρατηρήθηκαν κατά τα τελευταία 75 έτη, η επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στη εξωτερική ζώνη της Γης ήταν τρεις φορές περισσότερη πέρσι από ό,τι το 1996.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δημοσιεύτηκαν στην τελευταία έκδοση της «Journal of Geophysical Research” εντυπωσιάζοντας την επιστημονική κοινότητα.
Οι επιστήμονες αμφιβάλλουν αν θα μπορούσαν να προστατευτούν, τουλάχιστον οι επικοινωνιακοί δορυφόροι, από μια τέτοια σαρωτική ακτινοβολία του ήλιου.
---
*σχετική αναφορά Reuters