Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

25.9.09

Η Κίνα μιλά ελληνικά



Ιστιοσελίδα στα ελληνικά με πληροφορίες για πολλά θέματα καθιέρωσε το κινεζικό κρατικό ραδιόφωνο CRI.
Η νέα παρουσίαση έγινε μαζί με άλλες πέντε γλώσσες που είναι: η εβραϊκή, η νορβηγική, η Ισλανδική , η ολλανδική και η λευκορωσική, κι έτσι πλέον ο διαδικτυακός ιστότοπος του κινεζικού ραδιοφώνου προσφέρει ενημέρωση για την κινεζική επικαιρότητα σε συνολικά 59 γλώσσες.
Η ιστοσελίδα στην ελληνική θα περιέχει θέματα πολιτικής, οικονομίας, πολιτισμού, τουρισμού, τεχνολογίας κ.α.
Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Κίνας συμπεριλαμβάνεται η ελληνική γλώσσα. Θεωρήθηκε απαραίτητη κυρίως για θέματα οικονομίας (εισαγωγών & εξαγωγών) αφού τα τελευταία χρόνια η εμπορική συναλλαγή έχει γιγαντωθεί. Ίσως θα ήταν προτιμότερο να σημειώσουμε πως η λέξη 'συναλλαγή' δεν καλύπτει την έννοια της πραγματικότητας, αφού οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών από την Κίνα έχουν ξεπεράσει κάθε εμπορικό όριο και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τα προσεχή χρόνια.
Ο Έλληνας πρέσβης στο Πεκίνο σε μήνυμά του τονίζει:
"Θα ήθελα να σας συγχαρώ θερμά για την ιστοσελίδα, που εγκαινιάζεται σήμερα, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω σύσφιγξη των ήδη στενών μας σχέσεων", δήλωσε σχετικά ο Έλληνας Πρέσβης στο Πεκίνο ,και πρόσθεσε ότι "κάθε πρωτοβουλία, που σκοπεύει στην εμβάθυνση της επικοινωνίας μεταξύ των δύο λαών, είναι πολύτιμη και αξιέπαινη".
Στην ελληνική ιστοσελίδα του κρατικού CRI υπάρχει και μέθοδος εκμάθησης της κινεζικής γλώσσας.
Η ηλεκτρονική διεύθυνσή της είναι: http://greek.cri.cn/
Γ.Εχέδωρος