Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16.9.09

O πονοκέφαλος της ΕΛ.ΑΣ.


Αλλοδαποί εργάτες στη συγκομιδή φράουλας στη Μανωλάδα Ηλείας. Το τελευταίο διάστημα έχουν δραστηριοποιηθεί στη χώρα μας δεκάδες κυκλώματα προώθησης αλλοδαπών από βαλκανικές χώρες, προκειμένου να δουλεύουν υπό άθλιες συνθήκες σε αγροκτήματα, αλλά και να επαιτούν στο κέντρο της Αθήνας
Το εργασιακό δουλεμπόριο πονοκέφαλος της ΕΛ.ΑΣ.
Δεκάδες κυκλώματα προωθούν αλλοδαπούς από βαλκανικές χώρες προκειμένου να δουλεύουν υπό άθλιες συνθήκες




Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009


To ευρωπαϊκό εργασιακό δουλεμπόριο, με θύματα βούλγαρους, ρουμάνους και άλλους κατοίκους χωρών-νέων μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτελεί τον μεγάλο πονοκέφαλο της ΕΛ.ΑΣ. τις τελευταίες εβδομάδες.
Σύμφωνα με στοιχεία αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν δραστηριοποιηθεί στη χώρα μας δεκάδες κυκλώματα προώθησης αλλοδαπών από βαλκανικές χώρες, προκειμένου να δουλεύουν υπό άθλιες συνθήκες σε αγροκτήματα αλλά και να επαιτούν στο κέντρο της Αθήνας.
Οπως έλεγαν μάλιστα οι αστυνομικοί, «τη θέση των μεταναστών του Τρίτου Κόσμου- όπως Ινδοί,Πακιστανοί,κάτοικοι Μπανγκλαντές και άλλοιπαίρνουν πια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης!Τα κυκλώματα διέβλεψαν αμέσως τη μεγάλη ευκαιρία μετά την κατάργηση των συνόρων...».
Για τη δράση των δουλεμπόρων διεξάγουν συνεχείς έρευνες οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφαλείας Αττικής.
Πρώτο δείγμα γραφής ήταν η σύλληψη, προ τριών ημερών σε Δήμο της Αχαΐας, τεσσάρων Ρουμάνων ηλικίας 23-48 ετών, οι οποίοι είχαν μεταφέρει τουλάχιστον 80 συμπατριώτες τους από επαρχιακές περιοχές της Ρουμανίας προκειμένου να εργασθούν υπό άθλιες συνθήκες σε αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής.
Οπως προέκυψε από την έρευνα, οι ίδιοι διακινητές είχαν εντοπισθεί, προ μερικών μηνών, να μεταφέρουν παρανόμως ρουμάνους εργάτες στην Αρτα όπου και πάλι αντιμετώπιζαν τις ίδιες μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης...
Οπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., έχουν πληροφορίες «για δράση των κυκλωμάτων στον Πύργο, στην Αρτα, στην Πάτρα, σε πολλές πόλεις της Μακεδονίας και στην Κρήτη όπου υπάρχουν εποχικές αγροτικές ανάγκες. Επιπλέον προωθούνται στην Αθήνα προκειμένου να ζητιανεύουν οι... υπήκοοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης!».
Σύμφωνα με τις ίδιες αστυνομικές πηγές, ρουμάνοι αλλά και βούλγαροι διακινητές περιδιαβαίνουν φτωχές περιοχές της πατρίδας τους και υπόσχονται σε χιλιάδες φτωχούς πολίτες αυτών των χωρών επικερδή εργασία και διαβίωση σε μεγάλα διαμερίσματα όπου θα μένουν 3-4 άτομα.
Οι διακινητές «στήνουν» άτυπα γραφεία σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και προχωρούν σε συμφωνίες με έλληνες αγρότες για φθηνά εργατικά χέρια. Μεταφέρουν τους αλλοδαπούς στη χώρα μας χωρίς κανένα πρόβλημα, λόγω της κατάργησης των διασυνοριακών ελέγχων, και αυτό βέβαια παρακινεί τους διακινητές να επεκτείνουν το δουλεμπόριο. Οταν οι ευρωπαίοι εργάτες εισέρχονται στη χώρα μας, τους κλέβουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα, τους απειλούν, τους κακοποιούν και τους βάζουν να εργάζονται υπό άθλιες συνθήκες, δίνοντάς τους μόλις λίγα ευρώ.
Οπως ακριβώς συμβαίνει και με τους λαθρομετανάστες... Οπως ανέφεραν προς «Το Βήμα» αξιωματικοί της Ασφαλείας Αττικής «όταν βρήκαμε προ τριημέρου τους αλλοδαπούς- υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ζουν κατά δεκάδες υπό μεσαιωνικές συνθήκες σε παραπήγματα στην περιοχή Λακόπετρα Αχαΐας, χρειαστήκαμε λόγω της δυσοσμίας και των κάκιστων συνθηκών υγιεινής να χρησιμοποιήσουμε αντιασφυξιογόνες μάσκες.
Ομως το μεγάλο πρόβλημα είναι ακόμη και η τύχη αυτών των ανθρώπων, αφού βεβαίως ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν μπορεί να απελαθούν ή να ακολουθηθούν άλλα διοικητικά μέτρα. Αρχικά τους αναλαμβάνουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όμως η τύχη τους είναι άγνωστη...». Oι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ζήτησαν καταθέσεις από έλληνες αγρότες που απευθύνθηκαν στους ρουμάνους διακινητές ανθρώπων για την καλλιέργεια των εκτάσεών τους, και εκείνοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι γνώριζαν τη δράση του κυκλώματος, λέγοντας ότι «νομίζαμε ότι οι εργάτες πληρώνονταν κανονικά...».
Τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος έχουν πλέον κύριο μέλημα να καταγράψουν περιπτώσεις μαζικής απασχόλησης στη χώρα μας αλλοδαπών από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, καθώς και «γραφεία» που λειτουργούν διακινητές στην περιφέρεια και στην Αττική.