Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12.10.09

Δημοψήφισμα στα Σκόπια για το όνομα

-αλλαγές και στην Εκκλησία-

Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, η εφημερίδα "Βεστ" (Vest) αποκαλύπτει, όπως ισχυρίζεται, την πιθανή ερώτηση του δημοψηφίσματος για το όνομα της ΠΓΔΜ, σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα.

"Είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. υπό την ονομασία Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας;",
θα είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος, γράφει η "Βεστ", σημειώνοντας ότι η χώρα θα αλλάξει το όνομά της για διεθνή χρήση, αν λάβει ισχυρές εγγυήσεις για ένταξή της στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., με συγκεκριμένες ημερομηνίες. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι το διεθνές όνομα και το εύρος χρήσης του δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμη και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις στην ερώτηση του δημοψηφίσματος, σχετικά με το όνομα της χώρας (όπως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ή κάποια άλλη ονομασία).
Διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται η "Βεστ" έλεγαν ότι ήδη δοκιμάζεται, στο πλαίσιο επαφών με τη διεθνή κοινότητα, την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ ποια είναι η καταλληλότερη ερώτηση για επιτυχές δημοψήφισμα, ενώ βολιδοσκόπηση της κοινής γνώμης διεξάγεται μέσω διάφορων δημοσκοπήσεων εκ μέρους ερευνητικών κέντρων. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πάντως, σε ανακοίνωσή της για το δημοσίευμα της "Βεστ", σημειώνει ότι αυτή δεν έχει καμία σχέση με τις αναφορές του δημοσιεύματος και προσθέτει ότι "η διατύπωση του ερωτήματος του δημοψηφίσματος, έτσι όπως περιγράφεται από την εφημερίδα, αποτελεί φαντασίωση κάποιων κύκλων, οι οποίοι δεν παρακολουθούν σωστά τις συνομιλίες μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας, και κυρίως τις θέσεις της Ελλάδας".
Στο μεταξύ, η Ιερά Σύνοδος της λεγόμενης "Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας", η οποία είναι η μεγαλύτερη θρησκευτική κοινότητα στην ΠΓΔΜ, ενέκρινε την πρόταση για προσθήκη στην ονομασία της και πλέον θα αποκαλείται "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία-Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας". Η απόφαση αυτή, όπως μεταδίδουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αναμένεται να επικυρωθεί στη διάρκεια κληρικολαϊκής συνέλευσης, που θα διεξαχθεί στις 12 Νοεμβρίου.