Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

25.10.09

«Λυκοφιλία» Σκοπίων-Πρίστινας

Πανευτυχής η αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια με τη συμφωνία οριοθέτησης των συνόρων ΠΓΔΜ - Κοσόβου. «Αυτή η συμφωνία, καθώς και η θετική αξιολόγηση της Μακεδονίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δημοσιοποιήθηκε στις 14 Οκτωβρίου εκπροσωπούν ένα μείζον βήμα προς τη σταθεροποίηση του ευρωατλαντικού μέλλοντος της χώρας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Εξω φρενών, αντιθέτως, με την κίνηση αυτή ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος τη Δευτέρα πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι.
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
«Παρά τις προσπάθειες των προστατών του Κοσόβου, δεν θα κατορθώσουν να παρουσιάσουν την ανεξαρτησία του ως αμετάκλητη διαδικασία, δεν θα κατορθώσουν να κλείσουν αυτό το θέμα», δήλωσε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξη που έδωσε στη σερβική πρωτεύουσα. «Η Ρωσία πάντοτε θα υποστηρίζει τη Σερβία στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της και της εδαφικής της ακεραιότητας».
Οι αναμενόμενες διεθνείς επιπλοκές έκαναν ήδη την εμφάνισή τους, με αφορμή τη συμφωνία αυτή. Από τη στιγμή που σχεδόν 150 χώρες δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, επόμενο είναι να μην αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα στην αλβανική διοίκηση της Πρίστινας το δικαίωμα να παζαρεύει και να εκχωρεί σερβικό έδαφος.
Αυστηρή ήταν η προειδοποίηση που απηύθυνε το Βελιγράδι προς τα Σκόπια, το υπουργείο Εξωτερικών των οποίων είχε σπεύσει να πανηγυρίσει με ανακοίνωσή του ότι «το Κόσοβο γίνεται η 127η χώρα με την οποία η Δημοκρατία της Μακεδονίας συνάπτει διπλωματικές σχέσεις υπό το διπλωματικό της όνομα»!
«Η απόφαση αυτή θα επιδεινώσει τις ήδη εύθραυστες σχέσεις» της Σερβίας με την ΠΓΔΜ, προειδοποίησε ο Σέρβος αρμόδιος για το Κόσοβο, Ολιβερ Ιβάνοβιτς.
Οι ηγέτες των Σκοπίων οφείλουν να αντιληφθούν ότι «το στρατηγικό συμφέρον τους είναι να διατηρούν καλές σχέσεις με τη Σερβία και όχι να τις υπονομεύουν», πρόσθεσε, εκτιμώντας παράλληλα ότι αυτή η συμφωνία ΠΓΔΜ - Κοσόβου δεν θα δυσχεράνει μόνο τις διμερείς σχέσεις Βελιγραδίου - Σκοπίων, αλλά θα προκαλέσει επιπλέον ένταση σε ολόκληρη αυτήν την περιοχή των Βαλκανίων.
Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι εκκρεμεί η υπογραφή παρόμοιας συμφωνίας ανάμεσα στο Κόσοβο και στο Μαυροβούνιο, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι ακόμη ένας γύρος ενδοβαλκανικής έντασης υφέρπει.
Πρέπει δε να επισημανθεί ότι ούτε στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ και του Κοσόβου η συμφωνία έγινε ευρέως αποδεκτή. Καταρχήν μεθοδεύτηκε η ουσιαστικά πραξικοπηματική επικύρωση της συμφωνίας από τα δύο Κοινοβούλια, στα Σκόπια και στην Πρίστινα.
Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο συμφώνησαν οι δύο κυβερνήσεις, το Σάββατο, μέσα σε λίγες ώρες, έβαλαν τα Κοινοβούλια να την ψηφίσουν! Ούτε καν πρόλαβαν να ενημερωθούν για το περιεχόμενό της οι βουλευτές! Στόχος ήταν να μην προλάβουν να οργανωθούν οι αντιστάσεις των βουλευτών στη συμφωνία αυτή, τη σύναψη της οποίας απαιτούσαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ.
Ο πραξικοπηματικός αιφνιδιασμός αποδείχθηκε αναγκαίος. Με μόλις μία (!) ψήφο εγκρίθηκε η συμφωνία στο Κοινοβούλιο του Κοσόβου: υπέρ ψήφισαν οι 81 από τους 120 βουλευτές, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 80 ψήφοι για την έγκριση διεθνών συμφωνιών.
Στη Βουλή των Σκοπίων ευτυχώς για τους οργανωτές του «πραξικοπήματος» που δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός αυξημένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των δύο τρίτων, γιατί υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν μόνο 72 από τους επίσης 120 βουλευτές.
Η αντιπολίτευση μάλιστα απείλησε ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της ΠΓΔΜ, πράγμα που είναι μάλλον αστείο σε τέτοιες χώρες.
Λίγες ώρες αργότερα από την επικύρωση της συμφωνίας από τα δύο Κοινοβούλια, Κόσοβο και ΠΓΔΜ αποκατέστησαν και διπλωματικές σχέσεις!
Η εξόφθαλμη μεθόδευση όλης αυτής της ιστορίας από ξένα κέντρα είναι κάτι παραπάνω από προκλητική.

ΑΛΛΟΠΡΟΣΑΛΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Γκρούεφσκι κάνει παντού εχθρούς
Εντελώς αλλοπρόσαλλη έχει καταστεί η πολιτική της δεξιάς εθνικιστικής κυβέρνησης Γκρούεφσκι στα Σκόπια. Ενώ η διαρκώς αιωρούμενη απειλή διάλυσης της ΠΓΔΜ οφείλεται στους Αλβανούς πολίτες της χώρας αυτής, οι οποίοι είναι σχεδόν βέβαιον ότι κάποια στιγμή θα αποσχιστούν μαζί με τις περιοχές που κατοικούν για να ενωθούν με τους Αλβανούς του Κοσόβου και της Αλβανίας, η κυβέρνηση των Σκοπίων συγκρούεται με όλους τους άλλους γείτονές της! Μετά τις άθλιες σχέσεις με την Ελλάδα, επιδεινώνονται ραγδαία οι σχέσεις της ΠΓΔΜ με τη Βουλγαρία και τώρα όλο και χειρότερες γίνονται οι σχέσεις της και με τη Σερβία. Τα «Σλαβοαμερικανάκια» του Νίκολα Γκρούεφσκι έχουν χάσει εμφανώς κάθε αίσθηση μέτρου.