Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

25.10.09

Φόρουμ πρακτόρων στην Αθήνα για την τρομοκρατία

Των ΜΑΡΙΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ – ΑΡΗ ΚΟΛΟΜΒΑΤΣΟΥ
Πράκτορες της CIA αναμένεται, σύμφωνα με αποκλειστικές και περίεργα σχολιαζόμενες πληροφορίες του «Βήματος», να επισκεφθούν την προσεχή εβδομάδα τη χώρα μας, και μάλιστα σε μία κρίσιμη περίοδο, που η «νεοτρομοκρατία» ανθεί, ενώ ο φάκελος της «17 Νοέμβρη» ανοίγει ξανά…
Αν και η επίσημη δικαιολογία για την επίσκεψη των πρακτόρων της αμερικανικής υπηρεσίας είναι η συμμετοχή τους σε διεθνές συνέδριο που πραγματοποιείται στη χώρα μας, ωστόσο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, η χρονική συγκυρία της επίσκεψης, αλλά και το νέο «κλίμα» που επικρατεί στο νεοσύστατο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τον αποκεφαλισμό του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Βασίλη Τσιατούρα και τις αλλαγές στην κορυφή της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού που προετοιμάζονται από το ΚΥΣΕΑ, αύριο και μεθαύριο.
Είναι γνωστό ότι οι αμερικανοί, πίεζαν σταθερά για πολλά χρόνια να ανοίξει ξανά ο φάκελος της «17Ν» επειδή πίστευαν ότι υπάρχουν στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν στη σύλληψη και άλλων ατόμων.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μέχρι και την αποχώρηση του από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, υποστήριζε ότι η οργάνωση έχει εξαρθρωθεί, και οι δράστες είναι στη φυλακή. Ομως, σύμφωνα με τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, κύκλοι του υπουργείου υποστηρίζουν ότι είναι επιβεβλημένο γύρω από το θέμα αυτό να αναθεωρηθούν κάποιες απόψεις και να εφαρμοστούν κάποιες διαφορετικές πρακτικές, καθώς προέκυψαν νέα στοιχεία μετά το 2005 τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν εκ νέου και να συγκριθούν με τα πρόσφατα ευρήματα. Δεν θεωρείται τυχαίο, ότι λίγες μέρες πριν από την άφιξη των πρακτόρων της CIA από το υπουργείο «διαρρέει» η πληροφορία του ανοίγματος του φακέλου, που θεωρείται βέβαιο ότι σαν θέμα θα συζητηθεί ευρύτατα στο Φόρουμ ενώ παράλληλα και ανεξήγητα σχεδιάζεται άμεση κατάργηση της διάταξης που ουσιαστικά χαρακτηρίζει την κουκούλα «ιδιώνυμο αδίκημα».
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, που μέχρι τώρα δεν έχει ανακοινωθεί, κρατείται επτασφράγιστο μυστικό και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμμετέχουν στελέχη της CΙΑ, του FΒΙ, καθώς και άλλα στελέχη μυστικών υπηρεσιών άλλων χωρών.
Μυστήριο αποτελεί πάντως το γεγονός ότι στο Φόρουμ δεν θα μετάσχουν κατά τις πληροφορίες του «Βήματος» Ελληνες πράκτορες της ΕΥΠ. Κεντρικό θέμα είναι η οργάνωση και διοίκηση υπηρεσιών και φορέων, ενώ έγινε γνωστό ότι θα γίνει συζήτηση και για τα κοινωνικά δίκτυα στο Ιντερνετ, όπως το Facebook, που θα αφορά κυρίως την εποπτεία τους, καθώς και άλλα ζητήματα που απασχολούν τις μυστικές υπηρεσίες.
Ο διοργανωτής του συνεδρίου είναι το ΚΕ.ΜΕ.Α. (Κέντρο Μελετών Ασφαλείας) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, και αναμένεται να συμμετέχουν ακόμα και συνεργάτες πρωθυπουργών από μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και την Αμερική.
Ανάμεσα στα θέματα συζήτησης θα είναι ο έλεγχος του Ιnternet από τις υπηρεσίες ασφαλείας, καθώς και η αδυναμία των δικτύων πληροφόρησης να προβλέψουν τις κινήσεις του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κρατούν χαμηλούς τόνους για το συγκεκριμένο συνέδριο, ενώ υπάρχει μια μυστικότητα γύρω από ευαίσθητα θέματα που πιθανώς να συζητηθούν και αφορούν την τρομοκρατία.
Από την άλλη δεν είναι καθόλου τυχαία η «περίεργη» συγκυρία της επίσκεψης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στη χώρα μας, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε εξέλιξη η υπόθεση των «Πυρήνων». Ακόμα περισσότερο όταν λίγες μέρες πριν το συνέδριο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανοίγει ένα ακόμη «μέτωπο» στην τρομοκρατία. Με εντολή του άνοιξαν και πάλι οι φάκελοι των υποθέσεων της «17 Νοέμβρη» και άλλων οργανώσεων που έδρασαν την ίδια περίοδο. Ο υπουργός σε δηλώσεις του υποστηρίζει ότι είναι αρκετά μέλη της οργάνωσης «17Ν» που παραμένουν ασύλληπτα. Σκοπός του υπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να συσχετιστούν στοιχεία αλλά και κινήσεις του συγκεκριμένου φακέλου με τις δράσεις της μεγαλύτερης τρομοκρατικής οργάνωσης που έδρασε ποτέ στη χώρα, ώστε να συσχετιστούν με τις δράσεις των νεότερων τρομοκρατικών ομάδων που δρουν ακόμα και σήμερα, και κυρίως του Επαναστατικού Αγώνα.
Ετσι η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία θα ερευνήσει για πρόσωπα που διαδραματίζουν καθοδηγητικό ρόλο στις ομάδες της αποκαλούμενης «νεοτρομοκρατίας», καθώς αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι το φαινόμενο της εγχώριας τρομοκρατίας έχει ιστορική συνέχεια. Επίσης, υπάρχει η εκτίμηση ότι ο εκτελεστικός βραχίονας των νέων οργανώσεων συγκροτήθηκε από άτομα που συμμετείχαν σε πρωτοβουλίες συμπαράστασης στους συλληφθέντες για συμμετοχή στη 17Ν, ενώ δεν θεωρείται τυχαίο ότι η πρώτη εμφάνιση του Επαναστατικού Αγώνα έγινε το 2003 στη δίκη της 17Ν…
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη για δεύτερη μέρα η συζήτηση της αναίρεσης που έχουν υποβάλει οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της 17Ν στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.
Ειδικότερα, ο συνήγορος του Χριστόδουλου Ξηρού υποστήριξε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει δεχθεί μέχρι σήμερα το πολιτικό έγκλημα, ενώ πρόσθεσε πως παρανόμως αφαιρέθηκε η υπόθεση από την αρμοδιότητα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Από την πλευρά της υπεράσπισης του Β. Τζωρτζάτου έγινε λόγος για σωρεία παραβάσεων της ΕΔΣΑ, για νόμιμο σκάνδαλο, για προκατειλημμένο και εμπαθές δικαστήριο κ.ά. Η δίκη συνεχίζεται.
ΚΙ ΑΛΛΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ
Αναβρασμός επικρατεί στα Σώματα Ασφαλείας, καθώς μετά την «καρατόμηση» του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγου Βασίλη Τσιατούρα, κι άλλα κεφάλια περιμένουν στη σειρά…
Ετσι, εν αναμονή της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεδριάσει εκτάκτως την ερχόμενη Δευτέρα για να οριστεί ο νέος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, πανικός επικρατεί στα Αρχηγεία του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού!
Μετά τη δημόσια δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για την κατάσταση στην οποία παρέλαβε την Αστυνομία αλλά και την Πυροσβεστική, θεωρείται πιθανό τη σκυτάλη στο πογκρόμ των «παραιτήσεων» να παραλάβει η Πυροσβεστική.
Παράλληλα, σε δηλώσεις του, ο κ. Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε ότι προς εφαρμογή του σχεδίου που είχε εξαγγείλει για την αναδιοργάνωση και αναβάθμιση των Υπηρεσιών Διώξεως Οικονομικών Εγκλημάτων της Ασφάλειας με άλλες υπηρεσίες έχει σκοπό μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να προκηρύξει διαγωνισμό για την πρόσληψη 100 ατόμων ειδικών καθηκόντων (οικονομολόγοι, απόφοιτοι πληροφορικής κ.λπ.) που θα στελεχώσουν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, όπως και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ώστε να αναβαθμιστεί η λειτουργία και η δράση τους.