Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4.10.09

ΜΟΣΧΑ: Απαιτεί καθαρές κουβέντες για τους αγωγούς

“Θα συνεργαστούμε με οποιαδήποτε κυβέρνηση επιλέξει ο ελληνικός λαός, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπερασπιστούμε την υπογραφή μας σε περίπτωση που τεθεί ζήτημα αναθεώρησης των συμφωνιών, που καλύπτουν μεγάλα ενεργειακά έργα, όπως ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης ή, πολύ περισσότερο, ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream”.


Οκτ 04, 2009
ΜΟΣΧΑ Του Γιώργου Σινανίδη (© περιοδικό “Ελλάδα” agora@inbox.ru)

Με τη δήλωση αυτή η υψηλόβαθμη ρωσική πηγή σχολίασε τις προοπτικές της ελληνορωσικής συνεργασίας μετά τις εκλογές, καθώς η Μόσχα, ίσως περισσότερο από ποτέ, έδειξε να ενδιαφέρεται ενεργά και να παρακολουθεί επισταμένως την προεκλογική εκστρατεία και τις δηλώσεις των κομμάτων εξουσίας. Ρωσικές διπλωματικές πηγές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το αισθητό χαμήλωμα των τόνων σε σχέση με τις αρχικές δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου για την υλοποίηση του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, έπειτα από την εμφανή ανησυχία που είχε εκφράσει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι ίδιες πηγές πάντως δεν απέφυγαν να επαναλάβουν ότι “η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει οποιεσδήποτε τυχόν αδιευκρίνιστες λεπτομέρειες, δεν έχει όμως κανένα λόγο να υπερασπίζεται ένα έργο, εφόσον δεν κρίνεται από όλους τους εταίρους αμοιβαία επωφελές. Σε αυτήν την περίπτωση μοιάζει πιθανότερο ότι το σχέδιο του πετρελαιαγωγού θα παγώσει ή να ματαιωθεί οριστικά”. “Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, που θα αναλάβει αμέσως μετά τις εκλογές, καλό θα ήταν να σπεύσει να πραγματοποιήσει ένα από τα πρώτα ταξίδια του στη Μόσχα” σχολίασαν ελληνικές διπλωματικές πηγές αναφερόμενες στο σχετικά βαρύ κλίμα που διαμορφώθηκε στις ελληνορωσικές σχέσεις από τη μάλλον αχρείαστη αυτήν την περίοδο αναφορά στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Τα αντανακλαστικά του Κρεμλίνου εισέπραξαν τα αρνητικά σχόλια για τα συμφωνημένα ποσοστά και τις οικολογικές συνέπειες του πετρελαιαγωγού ως μια “εντυπωσιακά συντονισμένη με τις βουλγαρικές αντιδράσεις επιχείρηση” και στελέχη του δεν παρέλειψαν τα ειρωνικά σχόλια: “Φαίνεται πως μόνο οι ρωσικοί ενεργειακοί πόροι και αγωγοί προκαλούν οικολογικά προβλήματα, ενώ οι αγωγοί άλλων συμφερόντων μοιάζουν σχεδόν αόρατοι”.

SOUTH STREAM

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένα στελέχη της “Γκαζπρόμ”, το πρώτο κραστέστ στις σχέσεις με την κυβέρνηση που θα δημιουργηθεί μετά τις εκλογές θα είναι στις τελικές υπογραφές για την υπό ίδρυση μεικτή επιχείρηση, η οποία θα διαχειρίζεται το ελληνικό τμήμα του South Stream. “Πρόκειται για τον αγωγό που ενδιαφέρει τη ρωσική πλευρά δεκάδες φορές περισσότερο από ό,τι ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, ο οποίος ήταν μια ελληνική ιδέα”, αναφέρουν οι καλά γνωρίζοντες, προειδοποιώντας ότι, σε περίπτωση που υπάρξουν πισωγυρίσματα από ελληνικής πλευράς, η Αθήνα είναι βέβαιο ότι θα ακούσει να επαναλαμβάνεται και γι’ αυτήν η φράση του Βλαντίμιρ Πούτιν προς τον νέο πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ: “Πείτε μας, επιτέλους, καθαρά, πού θέλετε να συνεργαστούμε και για τα υπόλοιπα θα βρούμε εναλλακτικές λύσεις”.

Κάποιες από αυτές τις εναλλακτικές λύσεις άρχισαν να διαφαίνονται κατά την πρόσφατη επίσκεψη του ρώσου πρωθυπουργού στην Τουρκία, όπου Β. Πούτιν και Ρ.Τ. Ερντογάν συμφώνησαν ότι η Τουρκία θα επιτρέψει τη διέλευση του South Stream από τα ύδατά της στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ η Ρωσία θα εξετάσει το ενδεχόμενο ρωσικής συμμετοχής στον πετρελαιαγωγό Σαμψούντας - Τσεϊχάν. Στην Αθήνα μένει πλέον να αποφασίσει αν θα βρει τρόπους να διατηρηθούν αρμονικές και σε υψηλό επίπεδο οι σχέσεις της με τη Μόσχα ή εάν οι αναπόφευκτες ανακατατάξεις στην περιοχή μας θα σημάνουν και επιπλοκές στις ελληνορωσικές σχέσεις, εξέλιξη που ούτε κατά διάνοια περιλαμβανόταν ώς πρόσφατα στα σενάρια του Κρεμλίνου.