Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4.10.09

Γιατί τα Σκόπια θέλουν Παπανδρέου;


Με το βλέμμα στραμμένο στα σημερινά αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών είναι οι Σκοπιανοί, που φαίνεται να τάσσονται σφόδρα υπέρ της εκλογής του Γιώργου Παπανδρέου στο πρωθυπουργικό αξίωμα.
«Ο ήπιος Παπανδρέου είναι καλό σημάδι». Με τον πρωτοσέλιδο αυτό τίτλο, η μεγαλύτερη εφημερίδα της γειτονικής χώρας «Βρέμιε» έδειξε την προτίμηση των γειτόνων μας στην επικράτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στις σημερινές εκλογές. Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου μάλιστα, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά πολιτικοί αναλυτές, δεν έκανε τίποτα, σε ολόκληρη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, προκειμένου να μας πείσει πως οι κόκκινες γραμμές που έχουν χαραχτεί στην εξωτερική μας πολιτική (με αποκορύφωμα το βέτο του Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι) θα παραμείνουν ως έχουν. Την ώρα που οι επόμενοι μήνες επιφυλάσσουν σοβαρές προκλήσεις στα εθνικά μας ζητήματα, με το θέμα των Σκοπίων, το Κυπριακό και την αξιολόγηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας να μπαίνουν σε κρίσιμη και λεπτή φάση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παραμένει εγκλωβισμένος ανάμεσα στη «Σκύλλα» της αοριστολογίας και στη «Χάρυβδη» των νεφελωμάτων ακόμα και σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα που θα απαιτήσουν σύνεση και τόλμη.Χαρακτηριστικό στοιχείο της πολιτικής τού «σφυρίζω αδιάφορα», που έχει ακολουθήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα μεγάλα εθνικά θέματα, είναι η ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.
Βράδυ Δευτέρας, στην συμπρωτεύουσα. Αφωνοι οι κάτοικοι της πόλης, που είχαν πάει στην Αριστοτέλους για να παρακολουθήσουν τον Γιώργο Παπανδρέου, βλέπουν να φτάνει το τέλος της ομιλίας, χωρίς καμία αναφορά στα εθνικά θέματα. Μηδέν λέξεις για τα Σκόπια και την πολιτική που θα ακολουθήσει έναντι της πολιτικής ηγεσίας της γείτονος όσον αφορά στο θέμα της διένεξης για την ονομασία. Μηδέν λέξεις για την Τουρκία, η οποία έχει μπροστά της το κρίσιμο σταυροδρόμι του Δεκεμβρίου, όπου θα κριθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της. Καμία απάντηση στην πρόσκληση - πρόκληση Καραμανλή να ξεκαθαρίσει τη θέση του στο θέμα των μεγάλων ενεργειακών συμφωνιών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.Ακρως λογικό -έως και αναπόφευκτο- επομένως και το ξέσπασμα του πρωθυπουργού, στη δική του ομιλία στη Θεσσαλονίκη. Το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε σε Σκόπια και Τουρκία, στο οποίο υπενθύμιζε στους γείτονες πως ο δρόμος τους για την Ευρώπη κάνει… υποχρεωτική στάση στην Αθήνα, φρόντισε να θυμίσει στους πολίτες αλλά και στον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου τα έργα και τις ημέρες του ΠΑΣΟΚ στην εξωτερική πολιτική. Ιδιαίτερα στο θέμα των Σκοπίων, όπου, όπως αποκάλυψε χθες ο «Αδέσμευτος», η πρεμούρα του Γιώργου Παπανδρέου δεν ήταν -μεσούσης της προεκλογικής καμπάνιας του ΠΑΣΟΚ- να πεταχτεί στη Νέα Υόρκη δήθεν για υποχρεώσεις του στη Σοσιαλιστική Διεθνή. Αλλά το ετήσιο Συνέδριο του Οργανισμού «Μπιλ Κλίντον», όπου τα είπαν ένα χεράκι με δύο κύριους που στο πέτο τους φορούσαν την κονκάρδα της χώρας προέλευσής τους: Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ηταν ο νυν και ο πρώην Πρόεδροι της Fyrom, Ιβάνοφ και Τσερβενκόφσκι - διαπιστευμένοι στο Συνέδριο ως εκπρόσωποι της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας»! Θέλει και ρώτημα γιατί τα Σκόπια θέλουν Παπανδρέου; Τι συμφώνησαν;