Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

25.10.09

Περιμένοντας το... τέλος του κόσμου

του Διονύση Π. Σιμόπουλου

Από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα υπήρξαν «προφήτες» που τρομοκρατούσαν τον κόσμο σπέρνοντας τις δεισιδαίμονες προκαταλήψεις τους.
Με τη συνεχή και επιστάμενη μελέτη των διαφόρων αστρονομικών και αστροφυσικών φαινομένων, οι επιστήμονες είναι σήμερα σε θέση να εξηγήσουν πολλά από τα φαινόμενα που οι προηγούμενες γενιές θεωρούσαν ανεξήγητα.
Εκλείψεις ηλίου, εμφάνιση λαμπρών κομητών, θεαματικές αλλά ακίνδυνες βροχές μετεώρων, έγιναν στο παρελθόν αιτία για τη διασπορά τρομαχτικών προφητειών και ασύδοτης κινδυνολογίας που πολλές φορές είχε σαν αποτέλεσμα ανυπολόγιστες κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις, οι οποίες οδήγησαν πολλά άτομα ακόμη και στην αυτοκτονία.
Ακόμη και σήμερα, στις αρχές του 21ου αιώνα, πολλές φορές οι «προφητείες» για τη συντέλεια του κόσμου. Πάρτε για παράδειγμα την καταστροφολογία για το τέλος του κόσμου στις 21 Δεκεμβρίου του 2012. Διακόσια σχεδόν βιβλία, δεκάδες ντοκιμαντέρ και κυρίως χιλιάδες άρθρα στο Διαδίκτυο, περιγράφουν όλα όσα υποστηρίζουν ότι «προέβλεψαν» ο Νοστράδαμος, οι Μάγια, κι ένα σωρό άλλοι υποτιθέμενοι «προφήτες».
Φυσικά αυτού του είδους οι «προφητείες» δεν είναι κάτι το καινούργιο. Τον Μάη του 1910, για παράδειγμα, η εμφάνιση του πασίγνωστου κομήτη του Χάλεϊ αναστάτωσε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Εκατομμύρια άνθρωποι ξενύχτησαν στους δρόμους και στις πλατείες περιμένοντας το... μοιραίο, που τελικά δεν συνέβη!
Αναβλήθηκε... Ακόμη πιο πρόσφατα, τον Φεβρουάριο του 1962, ένα νέο κύμα πανικού κατέλαβε την ανθρωπότητα όταν Ινδοί αστρολόγοι είχαν «προβλέψει» τη συντέλεια του κόσμου. Οταν, επιτέλους, έφτασε η αναμενόμενη μέρα της καταστροφής, στις 4 Φεβρουαρίου 1962, τί­ποτε το ασυνήθιστο δεν συνέβη... Εμφανώς το τέλος του κόσμου είχε αναβληθεί! Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι οι διάφορες αυτοπρόσκλητες Κασσάνδρες θα είχαν μάθει το μάθημά τους.
Κι όμως το 1982 ξαναχτύπησαν και πάλι. Οι εφημερίδες της εποχής ανακοίνωναν και πάλι νέες «προφητείες» για τη συντέλεια του κόσμου και νέες καταστροφές που θα συνέβαιναν στις 10 Μαρτίου 1982.
Το ξεκίνημα της νέας κινδυνολογίας πήρε τις μεγαλύτερες διαστάσεις του στις αρχές του 1982 με την επανέκδοση ενός βιβλίου που είχε γραφτεί το 1974 και τίτλο «Η Επίδραση του Δία». Στο βιβλίο αυτό «προειδοποιούσαν», τους Καλιφορνέζους κυρίως, ότι το 1982 το Λος Αντζελες θα καταστραφεί από έναν ισχυρότατο σεισμό, ενώ παρόμοιες δονήσεις θα συνταράξουν και άλλα μέρη του πλανήτη μας...
Τα διάφορα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν τις «πληροφορίες» αυτές και χιλιάδες εφημερίδες σ’ όλο τον κόσμο τις δημοσίευσαν στην πρώτη τους σελίδα. Αυτό ήταν! Αστρολόγοι, θρησκομανείς και κάθε είδους προφήτες και κινδυνολόγοι είχαν την τιμητική τους.
Και τι δεν προβλέφθηκε: Λοιμοί, σεισμοί, καταποντισμοί, και δεκάδες άλλες βιβλικές καταστροφές. Παρά τις επανειλημμένες επίσημες και υπεύθυνες διαβεβαιώσεις των ειδικών επιστημόνων δεν ήταν και λίγοι εκείνοι που καρδιολαχτάρησαν. Τελικά, όπως ήταν φυσικό, δεν έγινε τίποτα.

Σεισμοί, καταποντισμοί και άλλες φαντασιώσεις

Οσο πλησιάζουμε την 21η Δεκεμβρίου 2012, οι μύθοι και οι παραξενιές που ακούγονται όλο και πληθαίνουν. Και τι δεν έχουν «προβλέψει» οι διάφορες σύγχρονες Κασσάνδρες γι’ αυτή την ημερομηνία: σύγκρουση της Γης με έναν φανταστικό πλανήτη ονόματι Νιμπίρου, ακτινοβολίες από την κεντρική μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας σε απόσταση 27.000 ετών φωτός, μια πλανητική ευθυγράμμιση που θα επιφέρει τεράστιους σεισμούς και καταποντισμούς στη Γη, τη γεωμαγνητική αλλαγή των πόλων της Γης, κι άλλες παρόμοιες συγκλονιστικές φαντασιώσεις.
Μήπως όλα αυτά σημαίνουν ότι το 2012 δεν θα υπάρξει κανένας καταστροφικός σεισμός ή κάποια άλλη φυσική θεομηνία σε κάποιο σημείο του κόσμου; Όχι, βέβαια. Γιατί οι φυσικές καταστροφές μπορεί να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή από πλήρως κατανοητές επιστημονικά αιτίες και δεν θα οφείλονται στους λόγους που «προβλέπουν» οι σύγχρονες Κασσάνδρες. Κι όταν κάποια στιγμή, σε πέντε δισεκατομμύρια χρόνια, θα φτάσει πράγματι το τέλος της Γης μας, να είστε βέβαιοι ότι θα είναι ένα τέλος το οποίο θα έλθει με τρόπους που ούτε καν φαντάζονται οι διάφοροι ψευδοπροφήτες της εποχής μας.

Για το πως περιγράφουν οι βυζαντινοί συγγραφείς τα 'σημάδια' του ουρανού δες: http://echedoros-a.blogspot.com/2009/06/blog-post_03.html

Σχετικές πληροφορίες: http://astrobiology.nasa.gov/ask-an-astrobiologist/intro/nibiru-and-doomsday-2012-questions-and-answers.