Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12.10.09

Έπεσε η είσοδος του Βυζαντινού Μουσείου

Με το… καλημέρα, ξεκίνησαν τα προβλήματα για τον νέο υπουργό Πολιτισμού. Το Βυζαντινό Μουσείο, ένα μουσείο κόσμημα για την πόλη των Αθηνών, κάλυψε την κατάρρευση της οροφής και έκλεισε τον χώρο άρον-άρον ώστε να μην γίνει αυτό γνωστό!


Η zougla.gr επικοινώνησε άμεσα με το μουσείο, το οποίο ήταν όντως κλειστό. Σε σχετική μας ερώτηση ο φύλακας ο οποίος απάντησε στην κλήση μας δεν αρνήθηκε το γεγονός και μάλιστα το επιβεβαίωσε, δεν μπορούσε όμως να μας δώσει άλλα στοιχεία. Μας παρέπεμψε στο γραφείο Τύπου, το οποίο όμως θα λειτουργεί πάλι από αύριο.

Το Βυζαντινό και χριστιανικό μουσείο, όπως είναι ο πλήρης τίτλος του, άλλαξε πολλάκις και σημαντικά με τους ολυμπιακούς αγώνες του 2004. Ο χώρος εκσυγχρονίστηκε, δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά ώστε να πάψει να είναι ένα απαρχαιωμένο, στατικό μουσείο και μετατράπηκε σε έναν χώρο με φίλους, σεμινάρια και μοντέρνα μορφή.

Αυτό όμως δεν απέτρεψε τελικά την κατάρρευση της κεντρικής εισόδου της σταθερής έκθεσης!

«Η κεντρική είσοδος της σταθερής έκθεσης στο βυζαντινό μουσείο κατέρρευσε λόγο κακοτεχνίας με παρολίγον θλιβερά επακόλουθα .Κάθε μέρα έως τις 8 το βράδυ το μουσείο το επισκέπτονται πλήθος επισκεπτών οι οποίοι είναι πολλές φορές μικροί μαθητές δημοτικού. Στις 8.20 (20 λεπτά μετά το κλείσιμο), η οροφή (σιδερένια ψευδοροφή και τα φώτα ) κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, αφήνοντας πίσω βομβαρδισμένο τοπίο. Ο υπάλληλος που βρισκόταν εκεί είχε βγει για τσιγάρο, ευτυχώς, γιατί θα πολτοποιούνταν αν είχε μείνει λεπτό παραπάνω.»

Η καταγγελία η οποία εμφανίστηκε στον διαδικτυακό χώρο, είναι άκρως σοβαρή! Ο καταγγέλλων κάνει λόγο για κακοτεχνία, ενώ γίνεται ξεκάθαρο ότι στην περίπτωση που ο φύλακας ήταν εκείνη τη στιγμή στην θέση του, μάλλον θα είχε χάσει την ζωή του.

Η καταγγελία όμως αποκαλύπτει και άλλα πράγματα.

Ο εργολάβος έδωσε την δικαιολογία, «ε, τι να κάνουμε ρε παιδιά μετά από πέντε χρόνια που το χουμε φτιάξει, δεν έχουμε ευθύνη τώρα» και μετά χάθηκε.

«Η Διοίκηση του μουσείου εξαφανισμένη και με εντολή να κλειδωθούν όλες οι είσοδοι να μην μπει δημοσιογράφος με κρυφή κάμερα. Η δεύτερη στην ιεραρχία του μουσείου έφυγε κρυφά από την πίσω είσοδο του γκαράζ. Το χαρτί που αναρτήθηκε των εργαζομένων κατέβηκε μέσα σε λίγα λεπτά. Η εντολή ήταν να μην μαθευτεί, κρατήστε την διοίκηση στο απυρόβλητο».

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Ένας εργολάβος ο οποίος δεν αναλαμβάνει την ευθύνη και μετά εξαφανίζεται! Η διοίκηση του μουσείου έδωσε εντολή, εφόσον ισχύουν τα όσα λέγονται στην καταγγελία, να μην μπουν οι δημοσιογράφοι και ειδικά κάποιος με κρυφή κάμερα, ενώ υψηλά υπεύθυνη του μουσείου έφυγε στα κρυφά, σαν τον κλέφτη, από την πίσω είσοδο του γκαράζ.

Στο τέλος, «κατέβασαν» και την ανακοίνωση την οποία είχαν αναρτήσει οι εργαζόμενοι.

Από την δική της πλευρά, επίσημα το Μουσείο δεν κάνει λόγο πουθενά για το συμβάν. Το μόνο που υπάρχει στην ιστοσελίδα του είναι μία λιτή όσο και αδιάφορη έκτακτη

ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται πως η μόνιμη έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού μουσείου θα παραμείνει κλειστή στους επισκέπτες από το Σάββατο 10 Οκτωβρίου και για 1 εβδομάδα, λόγω εκτάκτων εργασιών!

Στην ιστορία τούτη θέτονται μία σειρά από ερωτήματα. Όπως, γιατί δεν ειδοποιήθηκε η αστυνομία ή τουλάχιστον γιατί δεν λογοδότησε ο συγκεκριμένος εργολάβος; Γιατί οι υπεύθυνοι εξαφανίστηκαν και με τίνος διαταγές απαγορεύθηκε η ενημέρωση του Τύπου;

Πολύ παραπάνω όμως, ανακύπτει μείζον ζήτημα ηθικής. Αν είχε σκοτωθεί ένας υπάλληλος ή κάποιος επισκέπτης του μουσείου, τι θα έκαναν οι υπεύθυνοι; Θα το έκρυβαν και αυτό


zougla.gr