Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

21.10.09

Ο κρατήρας στην έρημο της Αριζόνας

Ο 'Μετέωρος Κρατήρ' της Αριζόνας. Οι αμερικανοί ιδιοκτήτες του κρατήρα δηλώνουν ότι θα γίνει ο πρώτος καλοδιατηρημένος κρατήρας στο κόσμο. Σκέφτονται μάλιστα να τον μετατρέψουν σε μεγάλη πισίνα κολύμβησης.
Επιμέλεια: Γιώργος Εχέδωρος

Ο ‘Μετέωρος Κρατήρ’ είναι το αποτέλεσμα της σύγκρουσης μετεωρίτη με τη γη. Βρίσκεται 69 χιλμ. Ανατολικά του Φλαγκστάφ, κοντά στο Γουίσλοου στην βόρεια έρημο της Αριζόνας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η διεύθυνση ονοματοδοσίας της ΗΠΑ συνηθίζει να ονομάζει τις περιοχές που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά από το πλησιέστερο σε αυτήν ταχυδρομείο, έτσι ’Ο μετέωρος κρατήρας’ ονομάστηκε από το πλησιέστερο ταχυδρομείο που ονομάζεται ’meteor’.
Η περιοχή ήταν γνωστή στο παρελθόν ως Φαράγγι του Κρατήρα Ντιάμπλο, ενώ οι επιστήμονες αναφέρονται γενικά σε αυτό ως Κρατήρας Μπάρριγκερ προς τιμή του Δανιήλ Μπάρριγκερ που πρώτος πρόταξε ότι το φαράγγι αυτό ήταν αποτέλεσμα σύγκρουσης μετεωρίτη.
Ο κρατήρας ανήκει στην οικογένεια Μπάρριγκερ μέσω της εταιρίας ‘Μπάρριγκερ Κρατήρ’, η οποία σχεδιάζει να μεταμορφώσει τον κρατήρα σε ένα λούνα πάρκ.

Ο κρατήρας της Γκάνας, μετατράπηκε σε μια μεγάλη λίμνη.

Οι Ασάντι της Γκάνας θεωρούν την Μποσούμτβι μια ιερή λίμνη. Σύμφωνα με παραδοσιακή θρησκεία οι ψυχές των νεκρών έρχονται εδώ να αποχαιρετήσουν το Θεό Τβι. Για το λόγο αυτόν επιτρέπεται να ψαρέψει κανείς στη λίμνη μόνο με ξύλινες σανίδες.