Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

23.11.09

Την Ειρήνη Παππά και άλλους 259 καλλιτέχνες κάλεσε ο Πάπας

Ο Πάπας ζήτησε από τους εκπροσώπους της τέχνης «να ξαναδωρίσουν στην ανθρωπότητα την ελπίδα, η οποία σήμερα δοκιμάζεται από αρνητικά φαινόμενα σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο».
Ο Πάπας Βενέδικτος κάλεσε 260 καλλιτέχνες απ' όλο τον κόσμο, στην Καπέλα Σιξτίνα του Βατικανού, για να τους ζητήσει «να μεταδώσουν, με την τέχνη τους και να μην φοβούνται ότι η πίστη θα μπορούσε να μειώσει τον οίστρο και τη δημιουργικότητά τους».
Στους γνωστούς καλλιτέχνες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση ήταν ο τραγουδιστής Αντρέα Μποτσέλλι, ο συνθέτης Έννιο Μορρικόνε, οι σκηνοθέτες Τζουζέππε Τορνατόρε, Φράνκο Τζεφφιρέλλι και η Ελληνίδα ηθοποιός Ειρήνη Παππά.
«Πολύ συχνά, το κάλλος που προωθείται είναι απατηλό και ψεύτικο. Αντί να βοηθά τους ανθρώπους να πάνε πέρα από τον εαυτό τους, προς ορίζοντες πραγματικής ελευθερίας, με πραγματική ανύψωση, τους καθιστά ακόμη περισσότερο είλωτες, δίχως χαρά και ελπίδα», τόνισε ο Πάπας.
Ο πνευματικός πατέρας των Ρωμαιοκαθολικών ζήτησε από τους εκπροσώπους της τέχνης «να ξαναδωρίσουν στην ανθρωπότητα την ελπίδα, η οποία σήμερα δοκιμάζεται από αρνητικά φαινόμενα σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο».
Η Ειρήνη Παππά συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους μετά την τελετή, υπογράμμισε ότι «νοιώθει ιδιαίτερη τιμή, ως ορθόδοξη και ως ελληνίδα, που κλήθηκε να συμμετάσχει στην συνάντηση αυτή, διότι η πρωτοβουλία του Πάπα Βενέδικτου, μας βοηθά να διαπιστώσουμε ότι ο Θεός είναι ανοικτός σε όλους, ότι το μήνυμά του μπορεί να φτάσει παντού, προς κάθε πολιτισμό και κάθε πιστεύω».
Η Ελληνίδα ηθοποιός τόνισε, επίσης, ότι «η πολύμορφη έκφραση και η πλαστικότητα του κάθε ηθοποιού δεν θεωρούνται πλέον μια απειλή από την εκκλησία, αλλά μια ακόμη, πολύτιμη ευκαιρία, για να εκφρασθεί το μήνυμα του Θεού».
Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός πολιτισμού του Βατικανού Τζανφράνκο Ραβάζι απένειμε σε όλους τους προσκεκλημένους του Καθολικού Αγίου Πατέρα, ένα μετάλλιο, ως ανάμνηση της σημαντικής αυτής συνάντησης.