Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22.11.09

Διαστημικός βράχος εντοπίστηκε πριν από τη σύγκρουσή του

Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Ήταν η πρώτη φορά που οι επιστήμονες ανίχνευσαν έναν μετεωρίτη –διαστημικό βράχο- που είχε πορεία σύγκρουσης με τη Γη. Πρόκειται για τον αστεροειδή που πήρε το όνομα 2008TC3 και ανακαλύφθηκε μόλις πριν είκοσι ώρες πριν χτυπήσει στον πλανήτη μας.
Το γεγονός αυτό, που έγινε τον περασμένο χρόνο, άνοιξε μια νέα σελίδα έρευνας, η οποία όμως λόγω οικονομικών δυσχερειών της NASA, δεν άρχισε ακόμη.
Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η χημική ανάλυση των μετεωριτών αυτών που κινούνται εκατομμύρια χρόνια με τροχιά γύρω και μέσα στο ηλιακό σύστημα θα μπορούσαν να διαφωτίσουν το μυστήριο της προέλευσης και δημιουργίας του ηλιακού συστήματος.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της τροχιάς του και την περιστροφή της γης, υπολόγισαν πως θα έπεφτε στην Αφρική, σε περιοχή του Σουδάν.
Πράγματι, όπως προβλέφτηκε, ο διαστημικός βράχος βυθίστηκε στην ατμόσφαιρα στις 0246 GMT στις 7 Οκτωβρίου πάνω από το Σουδάν.
Το θετικό ήταν πως ο βράχος αυτός δεν ήταν μεγαλύτερος από 5 μέτρα, και θεωρήθηκε μικρός για να προκαλέσει ζημιά.
Με την σύγκρουσή του με την γήινη ατμόσφαιρα πυρακτώθηκε και θρυμματίστηκε.
Η λαμπερή βολίδα έγινε ορατή, όπως αναφέρθηκε, από το πλήρωμα ενός επιβατηγού αεροσκάφους της KLM αλλά και από δορυφόρους, όπως ο μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-8.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού New Scientist, μια ομάδα ‘κυνηγών μετεωρόλιθων’ εντόπισε θραύσματα του καμένου βράχου. Συγκεκριμένα φοιτητές από το πανεπιστήμιο του Χαρτούμ με επικεφαλής τον Δρ Μουάβια Σαντάντ, αφού αξιολόγησε τα στοιχεία που δημοσίευσε η NASA, μετά από έρευνα βρήκε θραύσματα του διαστημικού βράχου.
Τα κομμάτια αυτά δόθηκαν στους επιστήμονες της NASA για ανάλυση.

Πριν εντοπισθούν τα υπολείμματα του μετεωρίτη, ο ειδικευμένος στο αντικείμενο αυτό, Πήτερ Μπράουν, από το πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο του Καναδά, είχε αναφέρει πως ο αστεροειδής αυτός ήταν από ασθενές υλικό.
Και είχε δίκιο σε αυτό, γιατί ο μετεωρόλιθος μόλις χτύπησε στη γήινη ατμόσφαιρα – 37 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος- διαλύθηκε ασυνήθιστα.
Οι ερευνητές του διαστήματος πιστεύουν πως το υλικό του μετεωρίτη 2008 TC3 θα μπορούσε να είχε μελετηθεί πριν από τη σύγκρουσή και διάλυσή του με τη Γη. Αλλά το επιστημονικό ερευνητικό πεδίο στη φάση αυτή δεν έχει αναπτυχθεί.
Οι πληροφορίες που θα μπορούσαν να αντληθούν, σύμφωνα με τον Μπράουν, είναι πολύτιμες καθώς αυτές συνδέονται με τον τόπο καταγωγής του ηλίου και των πλανητών μας.