Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

29.11.09

Δ.Δρούτσας: Στη Χάγη το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο



Συνέντευξη σε γερμανική εφημερίδα

Φρανκφούρτη - Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009
Τις πάγιες ελληνικές θέσεις για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής διατυπώνει στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. Μεταξύ άλλων, επαναλαμβάνει ότι το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο είναι ένα νομικό ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Δημήτρης Δρούτσας επαναλαμβάνει την ελληνική θέση: «Στηρίζουμε την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ωστόσο, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, η Τουρκία έχει υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ και των κρατών-μελών της Ένωσης. Στις υποχρεώσεις αυτές περιλαμβάνεται και η υποχρέωση να διατηρεί καλές σχέσεις με τους γείτονές της.
»Αυτό σημαίνει και την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, επομένως την διεύρυνση της Τελωνειακής Ένωσης με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, άρα και με την Κυριακή Δημοκρατία. Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να δεχτεί κυπριακά πλοία και αεροπλάνα στα λιμάνια και στα αεροδρόμιά της».
Σχετικά με το θέμα της ΠΓΔΜ, τονίζει: «Η απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι υπόθεση όλων των κρατών- μελών, άρα και της Ελλάδας κι ένα είναι βέβαιο: προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ είναι η προηγούμενη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας».
Όσον αφορά τη συνάντηση των Πρεσπών, ο κ. Δρούτσας σημειώνει ότι «αποτελεί σημαντικό βήμα το γεγονός ότι διεξάγονται και πάλι τώρα τέτοιες επαφές μετά από χρόνια, στη διάρκεια των οποίων αποφεύγονταν οι επίσημες συναντήσεις».
Συμπερασματικά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δηλώνει: «Θέλουμε να ακολουθήσουμε μία δυναμική εξωτερική πολιτική και θα το κάνουμε. Μία εξωτερική πολιτική, η οποία θα χαρακτηρίζεται από πρωτοβουλίες που πρόκειται να λάβουμε. Δεν σκοπεύουμε μόνο να αντιδρούμε».

To Βήμα