Εγκρίθηκε, μέσω δημοψηφίσματος, η πρόταση των Ελβετών υπερ-συντηρητικών, για την επιβολή απαγόρευσης στην κατασκευή μιναρέδων. Μικρή ήταν η συμμετοχή των πολιτών, με αποτέλεσμα η πρόταση να «περάσει», αν και υποστηρίχθηκε μόλις από το 1/3 του εκλογικού σώματος.
Υπέρ της απαγόρευσης, την οποία στηρίζει το δεξιό Λαϊκό Κόμμα της Ελβετίας (SVP), τάχθηκε το 58% όσων μετείχαν στο δημοψήφισμα, ανοίγοντας το δρόμο για τη θεσμοθέτησή της. Στις κάλπες προσήλθε, όμως, μόνο το 53% των Ελβετών. Οι υποστηρικτές της απαγόρευσης υποστηρίζουν ότι η παραχώρηση αδειών για μιναρέδες θα σήμαινε την ανάπτυξη ενός ιδεολογικού και νομικού συστήματος (Σαρία) που είναι ασύμβατος με την ελβετική δημοκρατία.
Στην Ελβετία ζουν 400.000 μουσουλμάνοι, οι οποίοι έχουν τέσσερα μουσουλμανικά τεμένη για να εξασκούν τα θρησκευτικά τους πιστεύω.
"Η κυβέρνηση σέβεται την απόφαση. Συνεπώς η ανέγερση νέων μιναρέδων στην Ελβετία δεν είναι πια επιτρεπτή", ανακοίνωσε ο εκπρόσωπό της, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα. Η ελβετική κυβέρνηση είχε αρχικά απορρίψει την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι θα βλάψει την εικόνα της χώρας, ιδιαίτερα προς τη μουσουλμανική κοινότητα.
Η υπουργός Δικαιοσύνης της Ελβετίας Έβελιν Βίλντμερ-Σλιουμπφ, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν το φόβο του κόσμου προς τον ισλαμισμό. "Αυτές οι ανησυχίες πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν. Ωστόσο η κυβέρνηση θεωρεί ότι η απαγόρευση νέων μιναρέδων δεν είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πάταξης των εξτρεμιστικών τάσεων", δήλωσε. Η ίδια προσπάθησε να καθησυχάσει τους Μουσουλμάνους της Ελβετίας, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση δεν αποτελεί "μια απόρριψη της μουσουλμανικής κοινότητας, θρησκευτικής η πολιτιστικής”.
Πριν την ψηφοφορία η Διεθνής Αμνηστία, προειδοποίησε ότι τυχόν απαγόρευση ανέγερσης μουσουλμανικών τεμένων, θα αποτελέσει παραβίαση των υποχρεώσεων της Ελβετίας στην ελευθερία της έκφρασης και της ανεξιθρησκίας.
Ελευθεροτυπία