Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13.11.09

ΚΙΛΚΙΣ- Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια η ενθρόνιση Εμμανουήλ

"Αισθάνομαι ότι στο νομό και στην επαρχία που ήρθα είναι το κέντρο της ζωής μου, κι εδώ πραγματικά θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, με όλη μου την καρδιά, για τη δόξα του Χριστού, για τη δόξα της Ελλάδος και τη σωτηρία όλων μας”.

Με αυτά τα λόγια, ο νέος μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου Εμμανουήλ Σιγάλας δήλωσε την αφοσίωσή του στους πιστούς του Κιλκίς, που τον υποδέχτηκαν χθες το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Δημαρχείου, λίγο πριν από την επίσημη τελετή ενθρόνισής του.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη Fkoutsamparis@makthes.gr




“Πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε σε χώρους μεγάλους, σε κάποια κέντρα, χαιρόμαστε και καμαρώνουμε ότι δήθεν είμαστε κοντά στο κέντρο, και αυτό μας δίνει μια πληρότητα. Εγώ έχω να πω τούτο, όπως με δίδαξε η αγία εκκλησία και ο γέροντάς μου, ότι κέντρο για τον αρχιεπίσκοπο και διά εμέ είναι ο χώρος που έστω και μια ψυχή ελληνική πάλλεται και δονείται. Αυτή είναι η ουσία και η ιστορία της ποιμαντικής αποστολής μας”, υπογράμμισε ο νέος μητροπολίτης, φανερώνοντας τη χαρά του που τοποθετήθηκε σε μια παραμεθόρια περιοχή.

Ο νέος μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου Εμμανουήλ έφθασε στον κεντρικό δρόμο του Κιλκίς, που οδηγεί στην πλατεία Δημαρχείου, στις 3.30 μ.μ., συνοδευόμενος από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, τον δήμαρχο Κιλκίς Δημήτριο Τερζίδη, τον μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, τον μητροπολίτη Βέροιας Παντελεήμονα, τον μητροπολίτη Θηβών Γεώργιο και τον δήμαρχο Νεάπολης Θεσσαλονίκης Ναθαναήλ Λαδόπουλο.

Τον υποδέχτηκαν αρχικά ο πατέρας Πρόδρομος από την ιερά μονή Παναγίας Δοβρά Βέροιας, ο οποίος του φόρεσε τον αρχιερατικό μανδύα, και ο τοποτηρητής της μητρόπολης, μητροπολίτης Γουμενίσσης Δημήτριος. Ενώ οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούσαν χαρούμενα, η πομπή των ιεραρχών συνέχισε προς την πλατεία. Στις δύο πλευρές του δρόμου είχαν παραταχθεί εκατό ιερείς με επίσημα άμφια, στρατιωτικό άγημα και τμήματα πολιτιστικών συλλόγων με παραδοσιακές στολές και λάβαρα.

Στρατιωτική μπάντα παιάνιζε πανηγυρικά εμβατήρια, ενώ γυναίκες έραιναν τον νέο μητροπολίτη με ροδοπέταλα. Λίγο πριν από την πλατεία, τον μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου και τη συνοδεία του περίμεναν οι μητροπολίτες Ιερισσού, Εδέσσης, Σιδηροκάστρου, Σύρου, Ξάνθης, Θεσσαλιώτιδος, Φλωρίνης, Νέας Ιωνίας, Φιλίππων και Αζώμης Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Στην πλατεία Δημαρχείου και στους γύρω δρόμους είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πιστοί, που φώναζαν συνεχώς “άξιος, άξιος και ευλογημένος!” απευθυνόμενοι στον νέο μητροπολίτη τους.

Ο κ. Εμμανουήλ ανέβηκε σε ειδική εξέδρα που είχε στηθεί και απευθύνθηκε στους πιστούς. “Δεν χρειάζονται πολλά λόγια, με τα οποία να υποσχεθώ κάτι. Θα πράξω το χρέος μου, για το οποίο με έστειλε η εκκλησία. Είναι χρέος μου να προσπαθήσω και να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για τη δόξα του Χριστού μας και τη σωτηρία όλων μας. Είναι χρέος και υποχρέωσή μου να είμαι πατέρας και αδελφός σας. Αυτό νομίζω τα λέει όλα”, υπογράμμισε. Δίπλα του στέκονταν με ιδιαίτερη σεμνότητα ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος άκουγε με προσοχή το πνευματικό του τέκνο, και ο μέχρι χθες τοποτηρητής της μητρόπολης Δημήτριος, ο οποίος παρέδωσε στον κ. Εμμανουήλ την ποιμαντορική ράβδο.

“Είμαστε σίγουροι ότι η έλευσή σας στο Κιλκίς θα αποτελέσει ιστορικό και πνευματικό ορόσημο για την περιοχή μας”, δήλωσε ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Τερζίδης και υπογράμμισε ότι “στο πρόσωπό σας αναζητούμε τη γαλήνη και τη νηφαλιότητα και στην αγιότητά σας προσδοκούμε την καταφυγή της χριστιανικής μας σκέψης. Αναλαμβάνετε να πορευτείτε τη δύσβατη οδό του πνευματικού καθοδηγητή σε μια εποχή στην οποία το κρίσιμο ζητούμενο είναι η προάσπιση της ψυχικής και πνευματικής μας ακεραιότητας απέναντι στα ηχηρά κελεύσματα της ύλης.

Είμαστε βέβαιοι ότι η Θεία Χάρη και η πανθομολογούμενη ρητορική κατάρτισή σας θα μας βοηθήσει να σταθείτε αρωγός στα προβλήματα, συμπαραστάτης στην αγωνία, συνοδοιπόρος στη μοναξιά και βάλσαμο για την ψυχή μας”.

Μετά την υποδοχή στην κεντρική πλατεία, ο νέος μητροπολίτης, συνοδευόμενος από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τους ιεράρχες, τους ιερείς και πλήθος κόσμου, οδηγήθηκε στο μητροπολιτικό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου ακολούθησε το τελετουργικό της ενθρόνισής του. Πρώτα αναγνώστηκε η απόφαση της Ιεράς Συνόδου, με την οποία ο μέχρι πρότινος αρχιμανδρίτης εξελέγη μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου, καθώς και το σχετικό προεδρικό διάταγμα επικύρωσης της απόφασης. Ο Εμμανουήλ Σιγάλας αντικαθιστά τον μητροπολίτη Απόστολο, ο οποίος εκοιμήθη στις 27 Σεπτεμβρίου 2009.

Η εκλογή του έγινε στις 12 Οκτωβρίου και η χειροτονία του στις 17 Οκτωβρίου στο μητροπολιτικό ναό Αθηνών.


Η ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

“Άκουσες πάρα πολλά αυτές τις ημέρες. Πράγματα που σε συνεκίνησαν, πράγματα που σε ανέβασαν ψηλά, πράγματα που σε προβλημάτισαν”, ανέφερε ο μακαριότατος αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απευθυνόμενος στον νέο μητροπολίτη και τόνισε ότι “σαν αρχιεπίσκοπος αλλά κυρίως σαν πατέρας σου θα ήθελα να σου θυμίσω ότι συνεργαστήκαμε 26 χρόνια, χρόνια δύσκολα, και να καταθέσω στα νέα σου παιδιά τη μαρτυρία μου. Η εκκλησία, ανθρώπινα, περιμένει από σένα να δώσεις ό,τι το καλύτερο σε αυτόν τον ευλογημένο χώρο της Μακεδονίας”. “Η αγκάλη της αγίας μας εκκλησίας και δη της τοπικής εκκλησίας, διά του επισκόπου της, θα είναι πάντα αγκάλη πατρική”, διαβεβαίωσε ο κ. Εμμανουήλ, απευθυνόμενος κυρίως στους νέους πιστούς. Ο νέος μητροπολίτης ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον οποίο έχει σαν πατέρα, τους ιεράρχες, τους γονείς του, τους γέροντες δασκάλους του και όλους όσοι παραβρέθηκαν στην τελετή ενθρόνισής του.

Το βιογραφικό του νέου μητροπολίτη
Ο αρχιμανδρίτης Εμμανουήλ Σιγάλας είναι πνευματικό παιδί του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Γεννήθηκε στην Ερμούπολη Σύρου το 1953 και έλκει την καταγωγή του από τη νήσο Αμοργό. Στην Ερμούπολη παρακολούθησε τις εγκύκλιες σπουδές του (δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο) και εισήχθη στη Θεολογική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου, από όπου αποφοίτησε το 1976 με βαθμό λίαν καλώς (7,9), και γράφτηκε σε μεταπτυχιακό τμήμα της ίδιας σχολής.

Το 1977 διορίστηκε καθηγητής στη μέση εκπαίδευση και το 1980 χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος στη Θήρα, χειροθετήθηκε αρχιμανδρίτης και διορίστηκε ιεροκήρυκας της μητρόπολης Θήρας από το Μάρτιο του 1980.

Συγχρόνως έλαβε οργανική θέση καθηγητή στο γυμνάσιο Αμοργού. Στη μητρόπολη Θήρας παρέμεινε μέχρι τον Αύγουστο του 1983 και στη συνέχεια μετατέθηκε στη μητρόπολη Θηβών και τοποθετήθηκε καθηγητής στο γυμνάσιο των Θεσπιών.

Το 1986 προήχθη στη θέση του διευθυντή του γυμνασίου και το 1992 τοποθετήθηκε διευθυντής του λυκείου Θεσπιών, όπου υπηρέτησε μέχρι την εκλογή του. Διακόνησε δίπλα στον νυν αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο ως ιεροκήρυκας κατηχητής επί 26 χρόνια και επί ένα έτος δίπλα στον νυν μητροπολίτη Θηβών και Λιβαδιάς Γεώργιο.