Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13.11.09

Στην Καμπούλ θα παραμείνει τελικά η ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν

Σε σύσκεψη στο Μαξίμου αποφασίστηκε να ακυρωθεί η μετακίνησή της στη Χεράτ

Οχημα της ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν περιπολεί σε περιοχή της Καμπούλ λίγο μετά την εκδήλωση επίθεσης αυτοκτονίας (φωτογραφία αρχείου) (ΕΡΑ/ SΥΕD JΑΝ SΑΒΑWΟΟΝ)
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΓ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Σε ανατροπή των αποφάσεων της προκατόχου της σχετικά με την ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν προχωρεί σήμερα η κυβέρνηση δίνοντας εντολή για ακύρωση της μετακίνησης της ελληνικής δύναμης στη Χεράτ και την παραμονή της στην πρωτεύουσα Καμπούλ.
Η σχετική εισήγηση θα επικυρωθεί σήμερα σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ (όπου αναμένεται να συζητηθούν και άλλες στρατιωτικές αποστολές της Ελλάδας στο εξωτερικό).
Η απόφαση αυτή ελήφθη χθες το απόγευμα σε σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης , ο υπουργός Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτης , ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής.
Οι τελικές εισηγήσεις διαμορφώθηκαν χθες το βράδυ σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Αμυνας (ΣΑΜ). Σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες του «Βήματος», το Τάγμα Ειδικής Σύνθεσης Αφγανιστάν (ΤΕΣΑΦ) θα παραμείνει στην Καμπούλ και μάλιστα δεν αυξάνεται ο αριθμός των στρατιωτών του.
Η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει επίσης ομάδα 19 στρατιωτικών συμβούλων (ΟΜLΤ)- η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο για 16 συμβούλους. Επιπλέον, η εισήγηση προβλέπει την ανάπτυξη 52 στρατιωτών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ως τον Απρίλιο του 2010, οπότε η χώρα μας αναλαμβάνει τη διοίκησή του για ένα εξάμηνο (με προοπτική επέκτασής της για ένα έτος).
Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά την αποκάλυψη, κατά τη διάρκεια σεμιναρίου του ΓΕΕΘΑ, ότι στον αρχικό επιχειρησιακό σχεδιασμό είχε προβλεφθεί όχι απλά η μετακίνηση ελληνικών δυνάμεων στη Χεράτ του Δυτικού Αφγανιστάν αλλά η περαιτέρω προώθησή τους στην πόλη Φαράχ (νοτιοδυτικά), η οποία βρίσκεται κοντά σε έναν από τους πλέον επικίνδυνους οδικούς άξονες της χώρας (αυτόν που ενώνει τη Χεράτ με την Κανταχάρ και αποτελεί συχνό στόχο των Ταλιμπάν).
Ο βαθμός επικινδυνότητας στην περιοχή αυτή ήταν υψηλός βάσει και των σχετικών εκτιμήσεων του ΝΑΤΟ.
Την ίδια στιγμή η Αθήνα προσανατολίζεται στην εξισορρόπηση της ματαίωσης της μετάβασης ελληνικών δυνάμεων στο Νοτιοδυτικό Αφγανιστάν μέσω άλλων οδών.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, το ενδεχόμενο να προσφέρει η Αθήνα χρήματα στο ταμείο για την ανασυγκρότηση του αφγανικού στρατού, καθώς και σε διάφορες Επαρχιακές Ομάδες Ανασυγκρότησης (Ρrovincial Reconstruction Τeams- ΡRΤ) που έχουν συσταθεί στο πλαίσιο της ΙSΑF.
Η ελληνική πλευρά έχει ήδη συνεισφέρει χρηματικά σε ΡRΤ που διοικούν οι Ούγγροι, ενώ σχεδιάζει, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών, να συνεισφέρει μεταξύ άλλων σε αυτά που διοικούν Λιθουανοί, Εσθονοί, Τσέχοι και Ισπανοί.