Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

29.11.09

Το Σκοπιανό σε κοινοτικό επίπεδο

Αλλεπάλληλες συναντήσεις τις τελευταίες μέρες

Κινητικότητα στο Σκοπιανό και σε κοινοτικό επίπεδο




Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και ΠΓΔΜ, χθες στην Πύλη Πρεσπών.

Βρυξέλλες,

Εντονη κινητικότητα στο Σκοπιανό και σε κοινοτικό επίπεδο, καταγράφεται τις τελευταίες μέρες με αλλεπάλληλες συναντήσεις ανώτατων αξιωματούχων της Ε.Ε. με την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Βρείτε λύση με την Ελλάδα στο ζήτημα της ονομασίας, προκειμένου να πάρετε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. (10-11 Δεκεμβρίου), είναι το μήνυμα που στέλνουν τις τελευταίες οι κοινοτικοί.

Μετά την προχθεσινή επίσκεψη του Σουηδού ΥΠΕΞ και Προεδρεύοντα της Ε.Ε., Καρλ Μπιλντ, στα Σκόπια, χθες ανακοινώθηκε από την Κομισιόν ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρουέφσκι, έρχεται την Τετάρτη στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση, Ολι Ρεν. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 20 μέρες που ο κ. Γκρουέφσκι επισκέπτεται τη βελγική πρωτεύουσα και βλέπει κορυφαίους κοινοτικούς παράγοντες.

Παράλληλα, χθες ο Υπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Χαβιέ Σολάνα, και ο κ. Ρεν συνυπέγραψαν άρθρο που δημοσιεύτηκε σε σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, με το οποίο καλούν την ηγεσία της γειτονικής χώρας να εκμεταλλευθεί το παράθυρο ευκαιρίας που παρουσιάζεται από τώρα μέχρι και τη Σύνοδο Κορυφής και να βρει αμοιβαία αποδεκτή λύση με την Ελλάδα.

Η τωρινή χρονική στιγμή χαρακτηρίζεται ιδανική. Εάν δεν βρεθεί τώρα λύση δεν ξέρουμε πότε το θέμα της ενταξιακής πορείας της χώρας σας θα βρεθεί ξανά στην κοινοτική ατζέντα, επισημαίνει το άρθρο. Υστερα από 15 χρόνια διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ έφτασε η ώρα να επιλύσετε το πρόβλημα για το καλό των δύο λαών, αναφέρουν οι δυο κοινοτικοί αξιωματούχοι.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Γκρούεφσκι: Καμία πρόοδος

Δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος στο θέμα της ονομασίας, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά τη συνάντησή του με τον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς «η ελληνική πλευρά παραμένει στις θέσεις της, όπως ακριβώς αυτές παρουσιάστηκαν από τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στον ΟΗΕ τόσο για το θέμα της ονομασίας όσο και για το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας.

Ετσι μπορώ να πω ότι δεν σημειώθηκε κάποια πρόοδος», είπε. «Ωστόσο, θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες, θα συνεχίσουμε το διάλογο, ενώ οι εκπρόσωποι των δύο χωρών στον ΟΗΕ θα συνεχίσουν το έργο τους».

Ο κ. Γκρούεφσκι είπε ότι ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να μην εμποδίσει η Ελλάδα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΠΓΔΜ το Δεκέμβριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και επεσήμανε ότι «η πολιτική όρθωσης εμποδίων και των εκβιασμών αποδείχτηκε ανεδαφική».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1747773