Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

26.11.09

Ημερομηνία στην ΠΓΔΜ ανεξαρτήτως λύσης ζητά η Ευρωβουλή

Ανεξαρτήτως λύσης

Ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ το Δεκέμβριο ζητά η Ευρωβουλή

ΑΠΕ
Ημερομηνία στην ΠΓΔΜ ανεξαρτήτως λύσης ζητά η Ευρωβουλή (φωτ. αρχείου)
Στρασβούργο



Να επικυρώσει τη σύσταση της Κομισιόν ορίζοντας ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, ανεξαρτήτως λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου με ψήφισμα που υιοθέτησε για τη στρατηγική διεύρυνσης.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Στρασβούργο καταψήφισε το ψήφισμα, το οποίο παράλληλα ζητά το άνευ όρων και προϋποθέσεων άνοιγμα του κεφαλαίου της Ενέργειας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από το Συμβούλιο να ενεργήσει σύμφωνα με τη σύσταση της Κομισιόν και να προσδιορίσει ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας, το Κοινοβούλιο ζητεί από την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να βρεθεί μια λύση. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πρέπει να αποφύγει τις ενέργειες και τις δηλώσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις της με τη γείτονα, αναφέρεται.

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι η Σοσιαλιστική Ομάδα υπέβαλε τροπολογία για το Σκοπιανό που βελτίωνε το αρχικό κείμενο, τελικώς επισημαίνει ότι υιοθετήθηκε τροπολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε πλήρη αντίθεση με τις ελληνικές θέσεις.

Κεφάλαιο Ενέργεια για την Τουρκία

Στο ψήφισμα της Ευρωβουλής ζητείται να ανοίξει το σχετικό με την Ενέργεια κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Δίνεται έμφαση στη σημασία που έχει η γρήγορη εφαρμογή της δικαστικής μεταρρύθμισης για να βελτιωθεί η λειτουργία του τουρκικού κράτους και της κοινωνίας του.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για την περιορισμένη πρόοδο που έχει γίνει στον τομέα της θρησκευτικής ελευθερίας (μη μουσουλμανικές κοινότητες και Αλεβίτες) και της ελευθερίας της έκφρασης ύστερα από το άνευ προηγουμένου πρόστιμο που επιβλήθηκε σε όμιλο μέσων ενημέρωσης.

Κατακρίνουν την αθέτηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το πρόσθετο πρωτόκολλο στη Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας και ζητούν από την Τουρκία να προχωρήσει στην πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του.

Χαιρετίζεται η υπογραφή από την Τουρκία των συμφωνιών για τον αγωγό αερίου Ναμπούκο. Υπογραμμίζονται ακόμη οι διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με την Αρμενία και προτρέπονται η τουρκική Εθνοσυνέλευση και το Κοινοβούλιο της Αρμενίας να επικυρώσουν τα σχετικά πρωτόκολλα.

Για την Ισλανδία

Το Ευρωκοινοβούλιο χαιρετίζει την απόφαση που πήρε η Ισλανδία εφέτος τον Ιούλιο να υποβάλει αίτηση ένταξης στην ΕΕ.

Η ευρύτατη ευθυγράμμιση της χώρας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία τής δίνει το δικαίωμα να λάβει καθεστώς υποψήφιας χώρας στο εγγύς μέλλον. Η συμμετοχή της Ισλανδίας στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και η εκπλήρωση των υποχρεώσεών της σε αυτόν θα αποτελέσουν ουσιαστικό στοιχείο για την αξιολόγηση της Κομισιόν.

Το ψήφισμα για τη Στρατηγική Διεύρυνσης

Οι υποψήφιες και οι δυνάμει υποψήφιες χώρες πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να παραμείνουν σε τροχιά ένταξης στην Ένωση, επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο ψήφισμα τη Στρατηγική Διεύρυνσης για τα Δυτικά Βαλκάνια, την Τουρκία και την Ισλανδία που εγκρίθηκε την Πέμπτη στο Στρασβούργο.

Ζητήματα εξέχουσας σημασίας όπως αυτά του κράτους Δικαίου, της ελευθερίας της έκφρασης, της μεταχείρισης των εθνικών μειονοτήτων, της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί επαρκώς, αναφέρει το ψήφισμα.

Σε γενικές γραμμές η Ευρωβουλή επιβεβαιώνει την προσήλωσή της στην πολιτική διεύρυνσης που ακολουθεί η Ένωση καθώς τη θεωρεί μία από τις πιο επιτυχημένες πολιτικές της.

Όσον αφορά το κράτος Δικαίου, οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται, παρά το ότι μερικές χώρες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης στο ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης από πολιτικές παρεμβολές και η ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία.

Το Κοινοβούλιο ζητεί από τις αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Αλβανίας να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εκπληρώσουν όλα τα κριτήρια ούτως ώστε να καταργηθούν οι θεωρήσεις των διαβατηρίων για τους πολίτες τους ενδεχομένως από τον Ιούλιο του 2010.

Από την Επιτροπή ζητείται να αρχίσει τις συνομιλίες για το ζήτημα της βίζας με τις αρχές του Κοσσόβου όσο το δυνατόν συντομότερα. Οι ευρωβουλευτές τάσσονται επίσης υπέρ ενός οδικού χάρτη για τη διευκόλυνση και την κατάργηση των θεωρήσεων παρόμοιου με αυτόν που ισχύει για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Μεταξύ των κριτηρίων που όλες οι βαλκανικές χώρες πρέπει να σεβαστούν, οι ευρωβουλευτές δίδουν έμφαση στην ανάγκη για πλήρη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, καθώς και στην ανάγκη να βελτιωθεί η κατάσταση των εθνικών μειονοτήτων, ιδιαιτέρως των Ρομά.

Newsroom ΔΟΛ

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1079256&lngDtrID=245