Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

26.11.09

Ευρήματα από γιγαντομαχία στο Αίγιο

Βρήκαν τον ναό, ψάχνουν την πόλη
Στο φως κεφαλές, κορμοί και μέλη από αετώματα στην Τραπεζά Αιγίου

Είναι μια σκηνή από τη Γιγαντομαχία; Είναι από άλλη μάχη με τη θεά της σοφίας, τη γαλανομάτα Αθηνά να πρωταγωνιστεί; Αυτό διερευνούν οι αρχαιολόγοι στην Τραπεζά Αιγίου, όπου ήρθαν στο φως μαζί με έναν εκατόμπεδο, σημαντικό ναό, τμήματα από τα αετώματά του.

Οπως είπε ο επικεφαλής των ανασκαφών, Ανδρέας Βόρδος, χθες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, οι έρευνες των δύο τελευταίων ετών στην Τραπεζά Αιγίου, πιστοποίησαν την ύπαρξη εξαιρετικής τέχνης αετωματικών γλυπτών. «Σε τομές που ανοίχτηκαν, βρέθηκαν κεφαλές, κορμοί και μέλη ολόγλυφων αγαλμάτων, τα οποία κοσμούσαν το δυτικό αέτωμα του ναού», σύμφωνα με τον κ. Βόρδο που θα αναπτύξει τα επιχειρήματά του στο πλαίσιο διάλεξης της Ένωσης Φίλων του ΕΑΜ.

«Όλες οι ανδρικές κεφαλές με το χαρακτηριστικό μειδίαμα των αρχαϊκών χρόνων φέρουν κράνος και κρατούν ξίφη και τόξα». Κορμός Αθηνάς ξεχωρίζει ανάμεσα στους κορμούς. Η θεά φορά «χειριδωτό χιτώνα, ιμάτιο και μακρά αιγίδα. Ο βαθμός διατήρησης των γλυπτών είναι πολύ καλός. Συμπεραίνεται ότι στο δυτικό αέτωμα του ναού εικονιζόταν σκηνή μάχης», πιθανώς της Γιγαντομαχίας.
Η συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας θα δώσει απαντήσεις σε εκκρεμή ακόμη ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα της λατρευόμενης θεότητας αλλά και της πόλης. Ο ναός ήταν εκατόμπεδος. Από την ποιότητα του γλυπτού αρχαϊκού διακόσμου και της κεράμωσης τεκμαίρεται ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα κέντρα των ιστορικών χρόνων στη βορειοδυτική Πελοπόννησο.
Η Τραπεζά βρίσκεται σε απόσταση 8 χλμ. νοτιοδυτικά του Αιγίου. Ο αρχαιολογικός χώρος αποτελεί πλάτωμα στους πρόποδες του Παναχαϊκού όρους. Δεν γνωρίζουμε ποια πόλη ήταν. Οι αρχαιολόγοι ψάχνουν αν τα ερείπια ανήκουν στις Ρύπες, μητρόπολη του Κρότωνα κατά τον αποικισμό του 8ου αι. π.Χ. ή όχι. 8 χλμ. νοτιοδυτικά του Αιγίου οι ανασκαφές έφεραν στο φως τμήματα από αετώματα αρχαίου ναού

Τη φυσική οχύρωση του χώρου συμπληρώνει και ενισχύει ισχυρό τείχος, το οποίο σώζεται σε αρκετά σημεία και σε ικανό ύψος. Στο εσωτερικό της ακροπόλεως, η σύγχρονη έρευνα, η οποία ξεκίνησε το 1995, εντόπισε μέσα στις σταφιδοκαλλιέργειες πολύ πυκνά οικοδομικά λείψανα, τοίχους αλλά και ακέραιες κατόψεις αρχαίων κτιρίων.Αγγελική Κώττη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε σε όλες τις γνωστές γλώσσες. Δεν αναγνωρίζονται σχόλια σε 'λατινοελληνικά'-greklish.