Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17.11.09

Τιμητικό λεύκωμα για τον καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή από τον τόπο και τους ανθρώπους του Δίου

Τιμητικό λεύκωμα για τον καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή από τον τόπο και τους ανθρώπους του Δίου

Σαράντα χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο εγνωσμένου σήμερα κύρους αρχαιολόγος, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, "ένας νεαρός, με όμορφη και ευγενική θωριά", όπως τον θυμούνται οι παλαιότεροι, έφτανε στο Δίον κι άρχισε να σκάβει νυχθημερόν για να ανακαλύψει τους ανεκτίμητους αρχαιολογικούς θησαυρούς του.

Τέσσερις δεκαετίες μετά, οι άνθρωποι του Δίου, σε αναγνώριση του μεγάλου του έργου, τον τίμησαν με την έκδοση ενός λευκώματος (από το Δήμο Δίου), που φέρει τον τίτλο: "Δίον 1970-2009. Ο τόπος & οι άνθρωποι".

Ο τόπος και οι άνθρωποι του Δίου "αγκάλιασαν" το Δημήτρη Παντερμαλή και τους συνεργάτες του, οι οποίοι ανταπέδωσαν την αγάπη αυτή με σπουδαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις και μεταμόρφωσαν μια γεωργική και κτηνοτροφική, κατά βάση, περιοχή, σε κέντρο αρχαιολογικής και ιστορικής έρευνας, με πανελλήνια και διεθνή αναγνώριση, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων της περιοχής.

Άλλωστε, για τους κατοίκους του Δίου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο δήμαρχος της ιστορικής περιοχής, Γρηγόρης Παπαχρήστου, ο Δημήτρης Παντερμαλής είναι "ένας καλός φίλος, ένας σοφός δάσκαλος κι ένας πολύτιμος σύμβουλος για τα αναπτυξιακά ζητήματα του τόπου".

Και για το Δημήτρη Παντερμαλή, όμως, αυτό που τον κράτησε τόσα χρόνια στην περιοχή είναι, όπως αναφέρει στον πρόλογο του λευκώματος, "ο τόπος και οι άνθρωποι": ο τόπος, που τον γοήτευσε από την πρώτη του επίσκεψη και δεν σταμάτησε ποτέ να τον γοητεύει, ακόμη περισσότερο όταν άρχισε να ανακαλύπτει τα καλά κρυμμένα αρχαιολογικά μυστικά του και οι άνθρωποι, αυτοί με την καθαρή ψυχή και το καθάριο βλέμμα.

Για τον καθηγητή, το Δίον είναι "η πιο ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων [..] τόπος αγαπημένος του Αρχέλαου, του Φιλίππου και του Αλέξανδρου", ένας τόπος με ανεκτίμητους αρχαιολογικούς "θησαυρούς".

Ο ίδιος ο Δημήτρης Παντερμαλής, αναφερόμενος στο επί δεκαετίες ανασκαφικό του έργο στην περιοχή, δεν παραλείπει να κάνει ιδιαίτερη μνεία στους ανθρώπους, που πριν απ' αυτόν ξεκίνησαν ανασκαφές εκεί: στο Γεώργιο Σωτηριάδη και τον Γεώργιο Μπακαλάκη, τον άνθρωπο που συνέχισε το ανασκαφικό έργο του Σωτηριάδη και με δική του προτροπή, ο Δημήτρης Παντερμαλής ανέλαβε την εποπτεία των ανασκαφών στο Δίον, αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Γερμανία, όπου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές.

Το λεύκωμα είναι κατά βάση φωτογραφικό και ανατρέχει σε όλη την ιστορική διαδρομή του ανασκαφικού έργου υπό την εποπτεία του καθηγητή. Οι μεγάλοι ανασκαφικοί τομείς, αρχαιολόγοι και φοιτητές του πανεπιστημίου, που συμμετείχαν στις ανασκαφές, οι άνθρωποι του χωριού, αλλά και εκπρόσωποι της Πολιτείας, που είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τα ευρήματα, όλοι έχουν τη δική τους θέση στο λεύκωμα, που παρουσιάστηκε το Σάββατο, σε ειδική εκδήλωση, στο Αρχαιολογικό Πάρκο Δίου, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

Το αρχαίο Δίον

Το Δίον υπήρξε κατά την αρχαιότητα τόπο λατρείας του Ολυμπίου Διός, ενώ αποτέλεσε την κατ’ εξοχήν ιερή πόλη των Μακεδόνων.

Η θέση του αρχαίου Δίου εντοπίστηκε από τον Άγγλο περιηγητή Ουίλιαμ Λικ. Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν από τον καθηγητή Αρχαιολογίας, Γεώργιο Σωτηριάδη, κατά την περίοδο 1928-1931. Συνεχίστηκαν 30 χρόνια αργότερα από τον Γεώργιο Μπακαλάκη. Από το 1973 τις ανασκαφές συνεχίζει ο Δημήτρης Παντερμαλής.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Δίου καλύπτει χώρο έκτασης 1.500 στρεμμάτων και περιλαμβάνει οχυρωμένη πόλη, πλαισιωμένη από χώρους λατρείας, που κατοικήθηκε χωρίς διακοπή από τα κλασικά ως τα παλαιοχριστιανικά χρόνια.

Σε απόσταση 500 μέτρων από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, που φιλοξενεί τα ευρήματα των ανασκαφών της περιοχής. Επίσης, εκτίθενται ενδεικτικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην αρχαία Πύδνα και άλλες θέσεις στην Πιερία.

Δίπλα στο μουσείο δημιουργήθηκε πρόσφατα και η Αρχαιοθήκη του Δίου, όπου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στα άδυτα της συντήρησης και μελέτης των αρχαιολογικών θησαυρών.

ANA-MPA.GR