Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8.11.09

Κοραντής: Είμαι ένας απογοητευμένος Νεοδημοκράτης...

Είμαι ένας απογοητευμένος Νεοδημοκράτης - Κοραντής στο newstime.gr

Ο Γιάννης Κοραντής, πρώην Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΛΑ.Ο.Σ., άνοιξε τα χαρτιά του στο newstime.gr. Χωρίς να μπορεί να αποκαλύψει κρατικά μυστικά, εξηγεί το τι συνέβη επί θητείας του στη σκοτεινή υπόθεση των υποκλοπών. Επιβεβαιώνει την ύπαρξη του "σούπερ κοριού" της ΕΥΠ, αξίας 3,5 εκατομυρίων ευρώ, αλλά διαψεύδει κατηγορηματικά πως η ΕΥΠ ήταν που διενεργούσε τις παρακολουθήσεις. Καταρρίπτει την θεωρία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για "ασύμμετρες απειλές" εναντίον του έθνους στις μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων ετών, αποκαλύπτοντας πως η ΕΥΠ έψαξε το θέμα σε βάθος και δεν βρήκε ποτέ στοιχεία για Τούρκους ή άλλους πράκτορες που προσπάθησαν να βλάψουν με τον τρόπο αυτό την Ελλάδα. Ο κύριος Κοραντής τοποθετείται και για όλα τα φλέγοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής, από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μέχρι τα Σκόπια, και από το Κυπριακό μέχρι την εξωτερική πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου. Τέλος, δηλώνει ένας "απογοητευμένος Νεοδημοκράτης", λόγω της "μπόχας που αναδυόταν από παντού" επί κυβερνήσεως Καραμανλή, όταν κυριαρχούσε στη δημόσια ζωή η ρουσφετοκρατία, η μετριοκρατία και ο "αλαλαγμός των σκανδάλων".

Ε: Να ξεκινήσουμε από το πρόσφατο παρελθόν, από το πώς φύγατε από την ΕΥΠ. Δηλώσατε καταρχήν ότι δεν παραιτηθήκατε, αλλά ότι σας απομάκρυναν, σας έπαυσαν για "δυσεξήγητους" λόγους. Τώρα που έχουμε μία απόσταση και είστε πια υποψήφιος βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ., θα θέλατε να μιλήσετε λίγο πιο ελεύθερα; Γιατί επαύθητε;

Α: Δυστυχώς δεν μπορώ να σας φωτίσω, γιατί ούτε εγώ έχω μπορέσει να φωτίσω τον εαυτό μου, γιατί πολύ απλά κανένας έκτοτε δεν θέλησε να μου πει κοιτάζοντάς με στα μάτια ότι Κοραντή πρέπει να φύγεις τώρα και επαναλαμβάνω τώρα για τον Α ή Β λόγο. Δεν ήμουν δεμένος με την καρέκλα μου, δεν υπήρξα ποτέ δεμένος με την καρέκλα μου και θα ήταν απολύτως φυσιολογικό, το λέει άλλωστε ο νόμος, να μετακινηθώ. Ως γνωστόν, ο υπουργός, πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ διορίζει και παύει τον διοικητή. Αυτό θα ήταν απόλυτα θεμιτό. Αυτό το οποίο δεν κατάλαβα, διότι επαναλαμβάνω κανένας δεν μου το έχει εξηγήσει, είναι γιατί έπρεπε να φύγω μέσα σε 21 ώρες. Κυριολεκτικά σαν κλέφτης. Αυτό είναι δεδομένο.

Ε: Μπορούμε να σταθούμε λίγο παραπάνω σ’αυτό; Είστε τόσα χρόνια διπλωμάτης, με μεγάλη εμπειρία και στην ΕΥΠ. Πρέπει να έχετε κάποια εκτίμηση για το τι συνέβη.

Α: Μα, δεν το ξέρω. Αυτό το οποίο ξέρω είναι ότι όταν ανακοινώθηκε το δελτίο Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών στις 5:00 αν θυμάμαι της Δευτέρας 13 Ιουλίου, με πήραν 7 ή 8 συνάδελφοι σας και εξ’ αυτών το πρώτο ερώτημα ήταν γιατί παραιτηθήκατε και είπα δεν παραιτήθηκα, επαύθην, δεν είχα κανένα λόγο να παραιτηθώ και το δεύτερο που μου είπαν είναι ξέρετε, οργιάζουν οι φήμες στα δημοσιογραφικά γραφεία ότι απομακρυνθήκατε εν πάσει περιπτώσει διότι τάχα μου τάχα δεν φιλτράρατε τις κασέτες ή τα CDs τέλος πάντων των νομίμων συνακροάσεων. Μου είπαν μάλιστα ότι οι πληροφορίες αυτές προερχόντουσαν από κυβερνητικούς κύκλους.

Και τους είπα ότι πρώτον κανένας δεν μου έχει διατυπώσει οποιαδήποτε μομφή, παρατήρηση, προτροπή ή υπόδειξη. Δεύτερον, ότι στην υποθετική περίπτωση που αυτό το σενάριο έτσι είχε -και βεβαίως εγώ δεν μπορούσα να τους πω λέτε ψέματα-, απάντησα πάνω σε αυτό το υποθετικό σενάριο ότι εγώ ποτέ δεν θα έκανα, κοπτοραπτική. Και οι λόγοι ήσαν προφανείς. Θα ήταν παράνομο και βλακώδες.

Και κατέληξα λέγοντας ότι, εν πάση περιπτώσει, όλο το υλικό που έχει αποκομίσει η ΕΥΠ από τις συνακροάσεις κατ’ εντολή του εισαγγελέα έχει δοθεί αυτούσιο στην αστυνομία. Συνεπώς δεν υπήρχε περίπτωση η ΕΥΠ να είχε δώσει έξω οτιδήποτε εν μέρει ή εν όλω από το υλικό που είχε συγκεντρώσει.

Ε: Εσείς θεωρείτε ότι υπήρχε ενόχληση και παρέμβαση συγκεκριμένων βουλευτών και υπουργών της ΝΔ τα ονόματα των οποίων ακούγονταν σε αυτές τις κασέτες;

Α: Αν υπήρχε γιατί δεν μου είχε λεχθεί; Εδώ πέρα είχε αναφερθεί το όνομα του κ. Μαρκογιαννάκη. Ο κ. Μαρκογιαννάκης νομίζετε δεν θα μου είχε πει «μα τι έγινε βρε παιδάκι μου». Ο ίδιος ο κ. Μαρκογιαννάκης, όπως θυμόσαστε, βγήκε δημόσια στις 14 του μηνός και είπε ότι είχα άριστη συνεργασία με τον πρέσβη Κοραντή, ερωτώμενος από δημοσιογράφους, δεν έχω τίποτα να πω, σας παραπέμπω στο επίσημο ανακοινωθέν. Δηλαδή μην προσπαθούμε να βρούμε πράγματα εκεί που δεν υπάρχουν.

Ε: Μα πως εξηγείτε τότε την απομάκρυνση σας;

Α: Γι αυτό σας είπα δυσεξήγητο, γιατί εγώ δεν έχω εξήγηση. Όποιος την έχει, ας έρθει να μου την πει.

Ε: Πολλοί σας βλέπουν σήμερα ως έναν απογοητευμένο Νεοδημοκράτη.

Α: Ότι είμαι ένας απογοητευμένος Νεοδημοκράτης ναι, αλλά, όπως εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι απογοητευμένοι Νεοδημοκράτες. Αυτό είναι ένα γεγονός. Η σημερινή Νέα Δημοκρατία, τουλάχιστον για μένα που είμαι 61 ετών δεν είναι η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που είχε να αντιμετωπίσει, όπως θυμόσαστε, τότε όχι απλώς εσωτερικές αντιδράσεις, αλλά σας υπενθυμίζω και τις εξωτερικές αντιδράσεις εκ μέρους των σημερινών μας φίλων και εταίρων, ο οποίος παρ’ όλα αυτά μας έβαλε στην ΕΕ. Δεν είναι η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη του 1993, δεν είναι η Νέα Δημοκρατία του 2004, αν θέλετε ,όπου περιμέναμε όλοι οι Νεοδημοκράτες σαν μάννα εξ’ ουρανού να ξανάρθει το κόμμα στην εξουσία, ύστερα από το ΠΑΣΟΚ, αλλά η σημερινή Νέα Δημοκρατία όχι δεν είναι αυτή που με εκφράζει. Τούτου λεχθέντος, όμως, να ξεκαθαρίσουμε ότι η απόφαση μου να ενταχθώ στο ΛΑ.Ο.Σ. δεν είχε καμία απολύτως σχέση υπό την μορφή αν θέλετε της αντεκδίκησης ή του γινατιού που βγάζει μάτι. Αυτά τα θεωρώ μη σοβαρά , το έχω ξαναπεί και το επαναλαμβάνω ότι δεν λειτουργώ κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Ε: Ας μείνουμε λίγο στην ουσία. Τι ήταν αυτό που δεν σας εξέφραζε πια στη Νέα Δημοκρατία; Είχε απομακρυνθεί από τις αρχές που εσείς θεωρούσατε ότι πρέπει να ακολουθεί; Και τι ήταν αυτό που βρήκατε στον ΛΑ.Ο.Σ. να σας εκφράζει;

Α: Είναι μία σειρά θεμάτων, είναι ορισμένα τα οποία αφορούν όλους τους πολίτες, άρα και εμένα και είναι άλλα που αφορούσαν περισσότερο εμένα λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας. Αυτά τα οποία αφορούν όλους τους πολίτες είναι η διαχείριση του κράτους, είναι η ρουσφετοκρατία, είναι η μετριοκρατία, είναι η πελατειοκρατία, είναι αυτός ο αλαλαγμός των σκανδάλων, εικαζόμενων ή υπαρκτών, είναι αυτή η αίσθηση που αποκόμιζε ο μέσος πολίτης ότι βρίσκεται εν μέσω αλληλοσυγκρουομένων κυμάτων, μίας μπόχας που αναδυόταν από παντού. Βεβαίως θα μου πείτε όλα αυτά στέλνονταν στην Δικαιοσύνη. Και; Δηλαδή η εκτελεστική εξουσία πριν τα στείλει στη Δικαιοσύνη τι έκανε; Αφήστε τη Δικαιοσύνη. Γενικότερα η εικόνα ενός κράτους που δεν πήγαινε μπροστά και αλλού ξεκινήσαμε, αλλού καταλήξαμε. Με 165 βουλευτές ξεκίνησε η ΝΔ το 2004 γιατί είχε 152 το 2007; Κάτι δεν μας λέει αυτό το πράγμα;

Δεύτερον: Εξωτερική πολιτική. Ναι σαφώς βρήκα στο ΛΑΟΣ πολύ μεγαλύτερο κοινό τόπο. Διότι, έχει μία καθαρή, περήφανη στάση, όχι επιθετική όπως πάνε να την παρουσιάσουν ορισμένοι. Αλλά σαφή, ελληνοκεντρική όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα. Είτε θέλετε Τουρκία, είτε Σλαβομακεδονία μπορούμε να το συζητήσουμε.

Ε: Να τα πάρουμε ένα- ένα τα εθνικά θέματα γιατί είναι πολύ σημαντικά και εσείς προφανώς έχετε μακρά εμπειρία σε αυτά. Φάκελος Τουρκία. Είναι επικίνδυνο για την Ελλάδα το άνοιγμα Ομπάμα προς την Τουρκία;

Α: Κοιτάξτε, η Τουρκία έχει περάσει κάποια σκαμπανεβάσματα στη σχέση της με τις ΗΠΑ. Νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι το μεγαλύτερο μέγεθός της, η δύναμη της έγκειται όχι τόσο στην γεωστρατηγική της θέση και στο μέγεθος του πληθυσμού της, όσο στην υποστήριξη την οποία χαίρει από τις ΗΠΑ, η οποία αφορά προσδοκίες των ΗΠΑ για τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Τουρκία στον Καύκασο, στη Μέση Ανατολή-άλλωστε το είδαμε, τις αλλεπάλληλες μεσολαβητικές της προσπάθειες μεταξύ Χαμάς και Φατάχ, μεταξύ Ισραήλ και Συρίας, μεταξύ Ρωσίας- Γεωργίας, τα ανοίγματα που κάνει με την Αρμενία.

Ε: Είναι ισχυρότερη από ποτέ νομίζετε;

Α: Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι ούτε η Τουρκία είναι τόσο ισχυρή και δυνατή όσο εμείς φοβόμαστε, ούτε η Ελλάδα είναι τόσο αδύναμη και μικρή όσο οι Τούρκοι νομίζουν. Αυτό είναι κάτι το οποίο πίστευα χρόνια, το οποίο έχω γράψει προς το υπουργείο Εξωτερικών και το οποίο εξακολουθώ να πιστεύω. Αλλά ασφαλώς, όταν έχεις Τουρκία και ΗΠΑ μαζί, το παιχνίδι αλλάζει. Νομίζω ότι αυτό είναι σαφές.

Ε: Ήθελα να σας ρωτήσω για μια συγκεκριμένη περίοδο στο παρελθόν. Ήσαστε πρέσβης στην Άγκυρα την περίοδο που ο κ. Παπανδρέου επιχείρησε το «άνοιγμα» προς τον Ισμαήλ Τζεμ και την Τουρκία. Πώς αξιολογείτε την προσέγγιση Παπανδρέου – Τζεμ; Και ποια είναι η γνώμη σας για την εξωτερική πολιτική του κ. Παπανδρέου;

Α: Με την Τουρκία δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τον όρο καταδικασμένοι, ότι είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε μαζί. Δεν μπορούμε πάντως να αλλάξουμε την γεωγραφία. Άρα πρέπει να συμβιώσουμε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μας σέβονται, όπως νομίζω ότι και εμείς τους σεβόμαστε. Τα ανοίγματα της εποχής Γεωργίου Παπανδρέου ως υπουργού Εξωτερικών σήμαναν μία στροφή. Μέχρι τότε, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας κρύβονταν πίσω από εμάς για να προβάλλουν ότι τα μόνιμα προβλήματα στις ευρωτουρκικές σχέσεις προέρχονταν από την Ελλάδα. Εμείς οι Ευρωπαίοι δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα. Συνεπώς ως στροφή την εποχή εκείνη ήταν μια τολμηρή στροφή, πλην όμως ήταν μία στροφή που δεν ολοκληρώθηκε. Διότι δεν αποκόμισε τα ανταλλάγματα εκείνα τα οποία δικαιούμασταν, τότε, να περιμένουμε. Αν πράγματι θεωρήσουμε ότι χάρη στη δική μας στροφή άνοιξε ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρώπη, τότε εύλογα διερωτάται κανείς μα εμείς τι αποκομίσαμε.

Εάν μεταξύ άλλων, ο στόχος εκείνη την εποχή ήταν να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο, σας ερωτώ σήμερα δέκα χρόνια μετά έχει μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο; Είχαμε το 1996 τα Ίμια, είχαμε την θεωρία των γκρίζων ζωνών, τώρα μας έχουν βγει Αγαθονήσια, Φαρμακονήσια και όσα άλλα «νήσια» υπάρχουν, έχουμε καθημερινά αερομαχίες- λυπάμαι που όλα αυτά εμφανίζονται εννέα στις δέκα φορές ως μικρά μονοστηλάκια στον καθημερινό Τύπο και όχι σε όλον τον Τύπο, λες και είναι δελτία διημερευόντων φαρμακείων. Δεν έχουμε δώσει στους Τούρκους τα σωστά μηνύματα. Και διαπιστώνω ότι επαναλαμβάνεται μονότονα η ρήση « Πλήρης συμμόρφωση- πλήρης ένταξη».

Ερώτημα: Μα τόσο καιρό δεν έχουμε διαπιστώσει αν υπάρχει όχι πλήρης, μερική έστω συμμόρφωση και μερική έστω συμμόρφωση για θέματα που αφορούν εμάς , δεν εννοώ τα αμιγώς οικονομικά. Η απάντηση είναι αρνητική. Τότε γιατί επιμένουμε; Βλέπω μια δογματική αντίληψη επ’ αυτού ούτε καν να το συζητήσουμε. Τι να συζητήσουμε; Μα το ενδεχόμενο μιας ειδικής σχέσης. Ξέρω ότι το πολιτικό κατεστημένο και των δύο κομμάτων που έχουν συνηθίσει εδώ και δέκα χρόνια να ζουν με αυτή την αντίληψη ερεθίζεται και τινάζεται στον αέρα. Όταν ο Γιώργος Καρατζαφέρης το πρότεινε για πρώτη φορά ως ευρωβουλευτής το 2004, στο ευρωκοινοβούλιο είχαν ακουστεί διάφορα σχόλια. Μα ειδική σχέση; Τι είναι αυτά τα πράγματα; Ή όλα ή τίποτα; Μάλιστα.

Εδώ πέρα όμως έχουμε και τον Σαρκοζί που το προτείνει και μάλιστα διευρύνοντας το όσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας, διευρύνοντας το για ένταξη νέων χωρών, ζητά δημοψήφισμα, η καγκελάριος Μέρκελ και μάλιστα προφανώς ενισχυμένη αν κρίνω από τα σχόλια του τουρκικού Τύπου για τις προοπτικές της Τουρκίας, ύστερα από τις προχθεσινές εκλογές στη Γερμανία. Συνεπώς γιατί είμαστε μονοσήμαντοι. Γιατί δεν εξετάζουμε και άλλες ατραπούς και άλλες που μπορεί να είναι χρήσιμες για εμάς. Να τις εξετάσουμε και σε κάθε περίπτωση το τι θα αποφασιστεί τελικά ως προς το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων, δηλαδή εάν και με ποια μορφή η Τουρκία θα ενταχθεί στην Ευρώπη, αυτό θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα στον ελληνικό λαό. Είναι παρά πολύ χοντρό, δεν είναι κάτι που μπορεί να περάσει μόνο από τη Βουλή, κάθε Έλληνας και Ελληνίδα πρέπει να τεθεί ενώπιον των ευθυνών του.

E: Πολλά έχουν γραφτεί και ακουστεί για εκείνη την εποχή, ότι ήρθατε σε κόντρα με τον κ. Παπανδρέου και αυτός ήταν ένας λόγος για τον οποίο τελικά φύγατε από εκεί.

Α: Θεωρούσα και θεωρώ ότι ο ρόλος ενός πρέσβη δεν είναι αυτός ενός γραφείου Τύπου. Δηλαδή να αρκείται στο να μεταδίδει τα δημοσιεύματα του ντόπιου Τύπου ή να μεταδίδει ασχολίαστες πληροφορίες που έχει ακούσει δεξιά αριστερά Η δουλειά του είναι να αφουγκράζεται, να εξετάζει, να αναλύει και να παρουσιάζει στην κυβέρνησή του τα πράγματα όπως τα βλέπει- και προφανώς η κυβέρνηση του δεν θα λάβει υπόψη μόνο αυτά που εκείνος της δίνει- και ταυτόχρονα να κάνει και ορισμένες εισηγήσεις. Δηλαδή όπως λένε, μεταφράζω από τα αγγλικά στα ελληνικά να βγάλουνε το κεφάλι έξω από το νερό. Αυτή είναι η δουλειά τους. Αυτό έκανα. Αυτό το οποίο επεσήμανα κατά επανάληψη ήταν δύο πράγματα.

Πρώτον, ότι δεν αποκομίζαμε και δεν έβλεπα να αποκομίζουμε ούτε στο προβλεπτό μέλλον αυτά που δικαιούμασταν να ελπίζουμε ότι θα αποκομίζαμε, είχαμε μείνει μόνο στα θέματα χαμηλής πολιτικής και είχαμε βαλτώσει. Όπως και σήμερα έχουμε βαλτώσει. Δεν έχει γίνει τίποτα στα περασμένα δέκα χρόνια.

Και, δεύτερον, ότι έβλεπα τότε ότι άλλαζε το κλίμα. Δηλαδή από όλα τα ταξίδια που είχα κάνει στην τουρκική επικράτεια -και την είχα οργώσει- και από όλες τις συνομιλίες που είχα με τους τοπικούς παράγοντες, από τις κουβέντες που έκανα με τον κοσμάκι απλά, έβλεπα ότι ανερχόταν μία άλλη πολιτική δύναμη , η οποία λεγόταν Ερντογάν. Μου ήταν σαφές τότε και νομίζω ότι η ιστορία έχει αποδείξει ότι δεν είχα πέσει έξω. Δεν ξέρω αν αυτό δημιουργούσε ενοχλήσεις, ή αντιλήψεις ή ανασχέσεις σε απόψεις για το ποιες ήταν ή θα έπρεπαν να ήταν οι προσωπικές σχέσεις Παπανδρέου- Τζεμ ή οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Εγώ έκανα τότε το καθήκον μου, το έκανα ειλικρινά, ακομμάτιστα, τηρώντας τον όρκο μου.

Ε: Φοβάστε τώρα, αν ο κ. Παπανδρέου εκλεγεί πρωθυπουργός και επιχειρήσει εκ νέου μία προσέγγιση με την Τουρκία, ότι αυτό θα είναι ζημιογόνο για τα ελληνικά συμφέροντα;

Α: Οι καλές σχέσεις με όλες τις χώρες είναι απαραίτητη προϋπόθεση μιας ομαλής συμβίωσης. Αλλά επαναλαμβάνω αυτό που σας είπα πριν. Αυτό προϋποθέτει σαφείς κανόνες του παιχνιδιού, σαφή τήρηση των διεθνών κανόνων συμπεριφοράς. Όλες οι πόρτες είναι ανοιχτές. Κακώς υπάρχει αυτή η εικόνα του ΛΑΟΣ, του Τουρκοφάγου, του ακραίου, του εθνικιστή. Για όνομα του Θεού, δεν είμαστε τηρουμένων των αναλογιών τα ασκέρια του Μωάμεθ του Πορθητή. Αυτό που ζητάμε είναι να τηρείται η εθνική αξιοπρέπεια και η εθνική υπερηφάνεια. Και να διαπραγματευόμαστε ως ίσοι προς ίσο. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο. Αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές και ο κ. Παπανδρέου αναδειχθεί πρωθυπουργός, οτιδήποτε καλό κάνει που συμβαδίζει με τις δικές μας αρχές ως προς την εθνική εξωτερική πολιτική και το υλοποιήσει να είστε βέβαιος ότι ο ΛΑΟΣ θα τον βοηθήσει και θα υπερψηφίσει τις προσπάθειες του. Αλλά να είστε εξίσου βέβαιος, ότι θα είμαστε σφιχτή αντιπολίτευση, θα νιώθει την ανάσα μας συνεχώς για οτιδήποτε θα αποκλίνει από την προστασία του καλός εννοούμενου εθνικού συμφέροντος.

Ε: Θα ήθελα ένα σχόλιο σας για τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο μεταξύ Ταλάτ και Χριστόφια. Οδεύουμε προς λύση του Κυπριακού;

Α: Είπατε διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ταλάτ και του Χριστόφια. Επιτρέψτε μου να σας διορθώσω. Οι διαπραγματεύσεις είναι μεταξύ του προέδρου Χριστόφια και του Ερντογάν, του πρωθυπουργού, μην κοροϊδευόμαστε. Ας είμαστε τίμιοι και σοβαροί. Το ξέραμε, πάντα έτσι ήταν Ας ήταν πραγματικά μόνος του και ανεξάρτητος ο κ. Ταλάτ ,όπως είναι πραγματικά μόνος του και ανεξάρτητος ο πρόεδρος Χριστόφιας να διαπραγματευτεί. Μα όταν έχει την Τουρκία από πίσω του με 38.000 ή 40.000 στρατεύματα κατοχής, αυτό δεν είναι διαπραγμάτευση αυτό είναι εκβιασμός.

Ε: Είναι καταδικασμένη να αποτύχει αυτή η διαπραγμάτευση με αυτούς τους όρους που γίνεται;

Α: Κοιτάξτε, η βάση έχει τεθεί από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, η βάση επανειλημμένα δεν μπορεί να βρεθεί αλλού, παρά μόνο από την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, από τις συνομιλίες, αλλά τις ειλικρινείς και αδέσμευτες μεταξύ του προέδρου Χριστόφια και του κ. Ταλάτ, να υπάρξει μία εγγύηση, η ΕΕ. Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, δεν κατάλαβα από πού και ως που, μία χώρα μη μέλος της Ένωσης θα είναι εγγυήτρια δύναμη για το έδαφος μιας χώρας, η οποία είναι. Αυτά είναι κουφά πράγματα. Συνεπώς, προφανώς και υπάρχουν προσκόμματα και θα υπάρχουν προσκόμματα για όσο καιρό η Άγκυρα θα βάζει προσκόμματα. Δεν μπορώ να σας πω αν θα είμαι αισιόδοξο ή απαισιόδοξος ,αλλά κρίνοντας τις εξελίξεις μέχρι τώρα δεν μπορώ να πω ότι τα βλέπω θετικά τα πράγματα.

Ε: Θα ήθελα να μιλήσουμε λίγο για τη υπόθεση Οτζαλάν, μια υπόθεση που απασχόλησε πολύ το πανελλήνιο, το πώς συνελήφθη ο Οτζαλάν στην Κένυα. Έχουν γραφτεί διάφορα , έχει γράψει και ο πρώην πράκτορας της ΕΥΠ ο Σάββας ο Καλεντερίδης βιβλίο γι’ αυτό. Εκείνος, αν δεν απατώμαι, υποστηρίζει ότι οι ξένες μυστικές υπηρεσίες με την συνεργασία της ΕΥΠ, παρέδωσαν τον Οτζαλάν στους Τούρκους, μέσα σε ελληνικό έδαφος, την πρεσβεία της Ελλάδας στην Κένυα. Δεν θέλω να μου πείτε κάποιο κρατικό μυστικό, αλλά θα ήθελα μια εκτίμηση σας για εκείνη την υπόθεση, μιας και είστε πολιτικός πια. Ήταν μία μαύρη σελίδα για την Ελλάδα, το πώς χειριστήκαμε εκείνη την υπόθεση; Υπάρχουν πράγματα που δεν ξέρουμε ακόμα, υπάρχουν πράγματα που ξέρετε αλλά δεν θέλετε να πείτε;

Α: Θα σας πω το εξής. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της εποχής εκείνης ήθελε να αποφύγει μία νέα αφορμή τριβής. Χρησιμοποιώ τον όρο τριβή που είναι πολύ μαλακός για να μην χρησιμοποιήσω τον όρο πόλεμο με την Τουρκία. Το κατά πόσον η εξέλιξη στην υπόθεση αυτή ήταν η ευτυχέστερη ή όχι, δεν θα συμφωνήσω, η ιστορία θα δείξει. Ως γνωστόν καλές είναι οι προθέσεις, αλλά όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Δεν θα ήθελα να κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο. Τα όσα γράφει ο κ. Καλεντερίδης περί ρόλου ή μη της ΕΥΠ σε αυτή την υπόθεση δεσμεύουν τον ίδιο και δεν θα πρόκειται να τα σχολιάσω.

Ε: Δεν έχετε ένα σχόλιο γι αυτή την υπόθεση; Αν ήταν θετική για την Ελλάδα ή αν υπήρξε μια σκοτεινή σελίδα για την χώρα;

Α: Δεν νομίζω ότι άφησε και τις ωραιότερες εικόνες.

Ε: Ήθελα να σας ρωτήσω κάτι ακόμα, κάτι τελείως διαφορετικό. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε μιλήσει για "ασύμμετρες" απειλές στις μεγάλες πυρκαγιές του 2007. Κάθε χρόνο ακούμε γιατί μπήκαν οι φωτιές, άλλος μπορεί να πει από ανευθυνότητα, ανικανότητα, φυσικούς παράγοντες, ο στρατηγός άνεμος και όλα αυτά. Αλλά κάποιοι λένε ότι μπορεί να υπάρχουν εμπρησμοί από ξένους παράγοντες. Ότι παραδείγματος χάριν, Τούρκοι μυστικοί πράκτορες βάζουν φωτιές για να βλάψουν την Ελλάδα. Ήθελα να μου κάνετε ένα σχόλιο. Το ερευνήσατε στα πέντε χρόνια που ήσασταν Διοικητής της ΕΥΠ; Και τι βρήκατε;

Α: Υπήρχαν διάφορες πληροφορίες. Παλαιότερα, πριν από χρόνια. Ότι στη Σάμο είχαν ξεσπάσει πυρκαγιές βαλτές από κάποιον και κάποιες άλλες πληροφορίες. Δεν μπορώ να αμφισβητήσω το γεγονός ότι διάφοροι εχθροί της Ελλάδος θα θέλουν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις. Όμως, τουλάχιστον για όσο χρόνο εγώ ήμουν διοικητής της ΕΥΠ, γιατί μόνο γι’ αυτό μπορώ να μιλήσω, δεν διαπιστώσαμε πονηρό χέρι. Δεν μπορώ να αποκλείσω και να υπήρξε. Σας λέω ότι δεν το διαπιστώσαμε. Δεν το διαπιστώσαμε διότι ψάξαμε τους πάντες και τα πάντα στο μέτρο που μας αναλογούσε, δηλαδή στην ευθύνη που μας αναλογούσε. Φοβάμαι ότι, χωρίς να αποκλείω τέτοιες ενέργειες, ίσως θα έπρεπε σκεπτόμενοι απλά και λογικά να κοιτάξουμε σαν πολίτες το κατά πόσο η πολιτεία σε όλα τα επίπεδα, από την κεντρική κυβέρνηση, την περιφέρεια, την τοπική αυτοδιοίκηση, φθάνοντας μέχρι τον καθένα από μας τους πολίτες, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες ατομικά.

Κάναμε το καθήκον μας; Προσέξαμε, καθαρίσαμε εμείς τις αυλές μας από τις πευκοβελόνες; Φρόντισε η πολιτεία να διανοίξει δασικούς δρόμους; Φροντίσαμε για χαρτογράφηση; Φροντίσαμε για αεροφωτογράφιση, να κηρύξουμε τα δάση εθνικό δρυμό, ούτως ώστε να μην μπορεί ούτε ένα δεντράκι να φύγει; Δεν ξέρω αν έχει γίνει αυτό το πράγμα. Ας κοιτάξουμε συνεπώς πρώτα μέσα στην ψυχή μας και μέσα στην πολιτεία μας, να βάλουμε μια τάξη στο σπίτι μας και μετά να σας πω τι γίνεται και με κάποιους πονηρούς τρομοκράτες. Πάντως επαναλαμβάνω, ότι επί δικής μου θητείας, ας μιλήσουν άλλοι για πριν από μένα, αλλά επί της δικής μου θητείας, δηλαδή από 22 Νοεμβρίου του 2004 μέχρι τώρα που παρέδωσα, δεν διαπιστώσαμε τέτοιο κρούσμα.

Ε: Θέλω να περάσουμε και σε μία άλλη σκοτεινή υπόθεση. Στην Ελλάδα έχουμε την τάση να ξεχνάμε παλαιές υποθέσεις, που όμως έχουν ταλαιπωρήσει το πανελλήνιο. Τις "καταναλώνουμε" μανιωδώς για λίγες μέρες μέρες στην τηλεόραση και μετά τις ξεχνάμε. Υποκλοπές. Ξέρουμε τελικά ποιος παρακολουθούσε τον πρωθυπουργό και τόσους άλλους Έλληνες;

Α: Α! Υποκλοπές! Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι. Πολλοί όταν μιλάνε για υποκλοπές λένε η ΕΥΠ έκανε τις υποκλοπές. Λοιπόν αυτό δεν θα ήθελα να το ξανακούσω ή να το ξαναδιαβάσω γιατί γίνομαι έξαλλος. Το έχω βαρεθεί. Τον Φεβρουάριο του 2005 εκλήθην από τον τότε πολιτικό μου προϊστάμενο τον κ. Βουλγαράκη, ο οποίος μου είπε το και το έχει συμβεί, ειδοποιηθήκαμε από την VODAFONE , τον τότε επικεφαλής της ότι αυτό έχει συμβεί . Λοιπόν, πάρ’ το θα κάνει η ΕΥΠ μία έρευνα, θα είναι σούπερ μυστική, είναι θέμα που αφορά την εθνική ασφάλεια, αφορά τον πρωθυπουργό, ψάξε βρες με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό. Το κάναμε, ολοκληρώσαμε το έργο μας με απόλυτη μυστικότητα -και σας διαβεβαιώνω ότι δεν ήταν λίγο πράγμα για μια χώρα σαν την Ελλάδα, και δεν χρειάζεται να επεκταθώ- στείλαμε το πόρισμα στη Δικαιοσύνη και εκεί έκλεισε η δική μας δουλειά.

Διευκρινίζω ότι στείλαμε το πόρισμα στη Δικαιοσύνη τον Ιούλιο του 2005, εκλήθην το 2006 κατ’ επανάληψη στη Βουλή των Ελλήνων, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, επί σειρά ωρών μου έγιναν δεκάδες ερωτήσεις, απήντησα όσο πληρέστερα μπορούσα, σας παραπέμπω στα πρακτικά της Βουλής. Ένα έχω να σας πω: Φτάσαμε όσο μακριά μπορούσαμε να φτάσουμε. Αλλά είναι προφανές, ότι όταν είχε κλείσει η κάνουλα και όταν είχαν κοπεί οι επικοινωνίες μεταξύ αυτού που άκουγε ή αυτών που άκουγαν και των λεγόμενων «καρτοκινητών σκιά» δεν υπήρχε καμία δυνατότητα να πάμε παραπέρα. Είναι σαν να είχαμε ξετυλίξει τα κουβάρι και να είχαμε φτάσει απλά στο τέλος του νήματος. Δεν υπήρχε τίποτε άλλο. Από εκεί και ύστερα, βεβαίως, ο καθένας μπορεί να πλάσει στο μυαλό του οποιαδήποτε εικασία, φαντασία, σχέδιο, υποψία. Εγώ όμως, όπως και τότε ,έτσι και σήμερα δεν μπορώ να σας πω περισσότερα από αυτά που ξέρω, περισσότερα από αυτά που είπα και στη Βουλή.

Ε: Άρα εκτίμηση δεν μπορείτε να κάνετε για το ποιος παρακολουθούσε;

Α: Όχι.

Ε: Είπατε ότι με τις υποκλοπές σας ενοχλεί και γίνεστε έξαλλος όταν αναφέρονται διάφορα τα οποία δεν ευσταθούν στον Τύπο…

Α: Ναι, διότι ήταν πάρα πολύ εύκολο και πρέπει να σας πω ότι χρησιμοποιήθηκε και πάρα πολύ από την αντιπολίτευση, τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση και από μερίδα του Τύπου, ότι… καλά τώρα η ΕΥΠ, υποκλοπές… Η ΕΥΠ έκανε τις υποκλοπές. Αυτά πρέπει να σταματήσουν.

Ε: Ήταν απολύτως ψευδή δηλαδή;

Α: Απολύτως! Να ξεκαθαρίσω με την ευκαιρία αυτή κάτι αν θέλετε. Επειδή υπάρχει μπόλικη παραμυθολογία και συνομωσιολογία στην Ελλάδα. Με διάφορα… το βαλιτσάκι και διάφορα μηχανήματα, πράκτορες και δεν συμμαζεύεται. Η ΕΥΠ διαθέτει πράγματι ένα υπερσύγχρονο σύστημα νομίμων συνακροάσεων. Το οποίο στοίχισε, αυτό έχει γραφτεί κατ’ επανάληψη και δεν έχω λόγο να το διαψεύσω άλλωστε, στοίχισε γύρω στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ στον Έλληνα φορολογούμενο. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται και δεν μπορεί παρά να χρησιμοποιείται, όχι απλώς πολιτικά αλλά και τεχνικά, με την άδεια του εισαγγελέα. Δηλαδή για να μπορέσουμε εμείς να έχουμε από έναν πάροχο, εμείς εννοώ η ΕΥΠ με την παλιά μου ιδιότητα, θα μου το συγχωρέσετε έτσι. Για να μπορέσει η ΕΥΠ για να ακριβολογώ να ζητήσει από έναν πάροχο μία τηλεφωνική γραμμή ενός αριθμού, τον οποίο υποπτεύεται ότι κινείται εναντίον της εθνικής ασφάλειας, ότι κινείται τρομοκρατικά, ότι διακινεί ναρκωτικά, ότι διακινεί λαθρομετανάστες και ούτω καθεξής, ζητάει από τον εισαγγελέα την άρση απορρήτου εξηγώντας περί τίνος πρόκειται. Ο εισαγγελέας δίνει τη σχετική εντολή γραπτά εις τον πάροχο, Vodafone, Cosmote, οτιδήποτε άλλο, και από εκεί και ύστερα μας δίνεται η γραμμή και η ΕΥΠ ακούει. Δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα και παρακαλώ πολύ να το τονίσουμε. Αυτό το λέω γιατί επικρατεί η αντίληψη ότι η ΕΥΠ παρακολουθεί πολιτικά κόμματα. Παρακολουθεί εμένα, παρακολουθεί τον τάδε επιχειρηματία, παρακολουθεί τον τάδε δημοσιογράφο, τον τάδε… Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Είμαστε στο 2009, δεν έχουμε ωριμάσει; Είμαστε ακόμα στην αειμνήστου μνήμης εποχή Τόμπρα; Εκεί έχουμε μείνει; Στον εικοστό πρώτο αιώνα είμαστε. Φτάνει πια! Ας σταματήσει αυτό το πράγμα.

Ε: Το διαψεύδετε κατηγορηματικά;

Α: Λίγη συνωμοσιολογία το ξέρω ότι αρέσει. Μην το παρακάνουμε. Ας σοβαρευτούμε. Για τ’ όνομα του Θεού.

Ε: Μου ζήτησαν και άλλοι δημοσιογράφοι να σας ρωτήσω: Σήμερα παρακολουθούνται ανυποψίαστοι πολίτες; Υπάρχουν φάκελοι δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και πολιτικών στη ΕΥΠ, οι οποίοι θεωρούνται αντεθνικά δρώντες;

Α: Θα αστειεύονται φαντάζομαι. Μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορώ να το εκλάβω. Είμαι πολύ ήρεμος, αλλά μέσα μου σας λέω ότι είμαι πολύ θυμωμένος με τις ερωτήσεις, διότι τις έχω απαντήσει κατ’ επανάληψη. Δεν είμαι θυμωμένος με εσάς προσωπικά. Διότι και στο παρελθόν μου έχουν τεθεί τέτοιες ερωτήσεις και έχω απαντήσει δημόσια και ευθέως. Ξέρετε δεν υπάρχει πιο κουφός από αυτόν που δεν θέλει να ακούσει.

Ε: Όταν, ας πούμε, ο Παύλος Βοσκόπουλος του Ουρανίου Τόξου πάνω στη Φλώρινα, λέει πχ κάτι σαν: ξέρω πολύ καλά, είμαι βέβαιος ότι παρακολουθούμαι σε όλες μου τις κινήσεις, τα τηλέφωνά μας παρακολουθούνται, στη Φλώρινα, στο Ουράνιο Τόξο, τα κινητά μου, τα πάντα. Το ξέρω γιατί έχω διαπιστώσει, όταν μιλώ εμπιστευτικά για μια εκδήλωση που θα κάνει το Ουράνιο Τόξο, τις επόμενες μέρες βγαίνει στον Τύπο καριβώς τι είπα, μέσω συγκεκριμένων δημοσιογράφων που συνεργάζονται με την ΕΥΠ. Τι απαντάτε σε αυτό;

Α: Όποιος Έλλην πολίτης νιώθει ότι καθ’ οιοδήποτε τρόπο παραβιάζονται τα δικαιώματά του, ή τα προσωπικά του δεδομένα, ή υφίσταται μείωση η προσωπικότητά του καθ’ οιοδήποτε τρόπο, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Υπάρχει ελληνική δικαιοσύνη, παίρνει το καπελάκι του, το βάζει στραβά και πηγαίνει στον εισαγγελέα και λέει κύριε εισαγγελέα εδώ ο Κοραντής ή ο Νικολόπουλος ή οποιοσδήποτε άλλος με παρακολουθεί. Παρακαλώ ζητώ την προστασία της Δικαιοσύνης. Ας σταματήσουν οι διάφοροι, οι οποίοι απλά θέλουν να χρησιμοποιήσουν, προς ιδίαν πολιτική εκμετάλλευση, διάφορες παραμυθολογίες, διότι ο καθαρός ουρανός αστραπή δεν φοβάται. Η ΕΥΠ τηρεί πιστά το νόμο.

Αν υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι δρουν εναντίον της εθνικής ασφάλειας αυτού του τόπου, καλά θα κάνουν να φοβούνται. Διότι η ΕΥΠ θα είναι εκεί και θα τους παρακολουθεί, διότι αυτή είναι η αποστολή της, να εγγυάται ότι η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας μπορεί το βράδυ να κοιμάται ήσυχος ότι υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι ξενυχτάνε, ακριβώς για να μπορούν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να κοιμούνται ήσυχοι.

Ε: Άρα, γενικά δεν κάνει παρακολουθήσεις η ΕΥΠ, αλλά λέτε ότι όταν πρόκειται για ζήτημα εθνικής ασφάλειας, αν κάποιοι δρουν αντεθνικά, εκεί υπάρχει εξαίρεση στον κανόνα. Σωστά το κατάλαβα;

Α: Ο κανόνας προσδιορίζεται με απόλυτη σαφήνεια από το νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι το 2008 που ορίζει τις αρμοδιότητες της ΕΥΠ. Είναι η συλλογή πληροφοριών με κάθε μέσο ανθρώπινο, τεχνικό, που αφορούν την εθνική ασφάλεια, που είναι το ένα. Το δεύτερο είναι η καταπολέμηση, η αντίκρουση των προσπαθειών ξένων υπηρεσιών πληροφοριών να βλάψουν την εθνική ασφάλεια, που λέγεται αντικατασκοπεία. Τρίτον είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος. Στο οργανωμένο έγκλημα συμπεριλαμβάνεται διακίνηση ναρκωτικών, όπλων, πυρομαχικών, πυρηνικού υλικού, λαθρεμπορία ατόμων.

Ε: Είναι σαφές, αλλά εκεί χρειάζεται άδεια εισαγγελέα; Οι πιο πολλοί Έλληνες δεν τα ξέρουν τόσο καλά αυτά τα ζητήματα. Δηλαδή, για κάποιον που λειτουργεί ενάντια στην εθνική ασφάλεια, χρειάζεται άδεια του εισαγγελέα, για να παρακολουθήσει η ΕΥΠ;

Α: Για παρακολούθηση τηλεφώνου, πάντοτε με εισαγγελική άδεια. Δεν μπορεί να γίνει για κανέναν εξαίρεση.

Ε: Να πούμε κάτι και για το "Σκοπιανό". Έχετε ένα σχόλιο; Σε σχέση με την επίσημη πια πολιτική του υπουργείου Εξωτερικών, ότι θέλουμε erga omnes, μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Το επαναλαμβάνει διαρκώς η κυρία Μπακογιάννη.

Α: Το ξέρω. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι τα δύο κόμματα εξουσίας, εκεί πέρα συμφωνούν. Το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυο μαζί τρίβουν το κεφάλι. Δεν είναι αυτή η θέση του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Κακά τα ψέματα. Το βέτο το οποίο ετέθη από τον πρωθυπουργό τον κ. Καραμανλή στο Βουκουρέστι, ήταν βέτο κολοβό. Δεν είναι ένα βέτο για το όνομα Μακεδονία. Είναι ένα βέτο προσωρινό για το πρόθεμα. Δηλαδή το όνομα Μακεδονία έχει δοθεί. Να μην κοροϊδευόμαστε. Το όλο που συζητάμε τώρα αν θα είναι βόρεια, νότια, άνω, κάτω, μεσοδυτική ή βορειοανατολική ή οτιδήποτε άλλο. Η θέση μας είναι απλή. Αυτό το θέμα, όπως και το θέμα της Τουρκίας θα πρέπει να πάει σε δημοψήφισμα, να τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού, ο οποίος θα πρέπει να είναι ο μόνος και ο κυρίαρχος για να αποφασίσει.

Να σας πω κάτι άλλο, διότι αυτό δεν είναι ευρύτερα γνωστό. Υπάρχει ένας κανονισμός αυτή τη στιγμή, ο οποίος τυγχάνει υπό επεξεργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο οποίος, αν ορθά πληροφορούμαι, θα υπερψηφιστεί με ειδική πλειοψηφία, ενδεχομένως και εντός τρέχοντος έτους, και ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα λέει ότι από 1ης Ιανουαρίου του 2010 καταργούνται οι θεωρήσεις, άρα ο προηγούμενος έλεγχος για τους κατόχους διαβατηρίων FYROM, Σερβίας και Μαυροβουνίου. Είναι προφανές ότι για κατόχους διαβατηρίων Σερβίας και Μαυροβουνίου δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα και μακάρι να μπορούν να έρχονται οι άνθρωποι κατά εκατοντάδες χιλιάδες στην Ελλάδα να κάνουν τον τουρισμό τους.

Ερώτημα: Για τους κατόχους διαβατηρίων FYROM που δεν θα πηγαίνουν πλέον στο γραφείο συνδέσμου Σκόπια για να ζητήσουν θεώρηση, άρα δεν θα γίνεται κανένας έλεγχος, θα εμφανίζονται στα σύνορα και θα δείχνουν το διαβατήριό τους το οποίο βεβαίως θα λέει, όπως λέει σήμερα, Republica Macedonia, Δημοκρατία της Μακεδονίας, το οποίο είναι δηλωτικό στοιχείο της εθνότητάς τους, της εθνικής τους ταυτότητας και της κρατικής τους οντότητας, θα το κοιτάζει ο τελωνειακός, ο αστυνομικός στα σύνορα, δεν θα βάζει σφραγίδα διότι δεν χρειάζεται θεώρηση, θα ελέγχει εικάζω ποιος είναι ο τάδε, αλλά τι θα κάνει; Δεν θα δέχεται ως νομιμοποιητικό στοιχείο του επισκέπτη μας, το διαβατήριο που λέει Δημοκρατία της Μακεδονίας; Άρα εμείς τι κάνουμε; Το αφήνω ως απορία για τους αναγνώστες σας, για ενδεχομένως τηλεθεατές, για άλλους απορούντες.

Ε: Σε συνέντευξη στο newstime.gr προ τριών εβδομάδων, ο Ανδρέας Λοβέρδος, αρμόδιος του ΠΑΣΟΚ για την εξωτερική πολιτική, δήλωσε σε σχέση με αυτό το θέμα, ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι υπέρ της επανόδου των Σλαβομακεδόνων προσφύγων. Έγινε τεράστιο πολιτικό θέμα. Αναγκάστηκε ο κ. Λοβέρδος να κάνει ίσως ένα βήμα πίσω και η πρόταση έμεινε μετέωρη. Ήθελα τη δική σας συγκεκριμένη θέση. Είστε υπέρ, όπως είπε, να κάψουμε τις κόκκινες κάρτες; Αυτοί οι άνθρωποι και τα παιδιά τους να μην μπορούν να γυρίσουν;

Α: Ας μην προσπαθούμε να ξαναγράψουμε την ιστορία. Η ιστορία υπάρχει, είναι εκεί. Τέτοιες πρωτοβουλίες δεν ξέρω αν ήταν του κ. Λοβέρδου, τον οποίο προσωπικά σέβομαι και εκτιμώ, άλλωστε διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών όσο εγώ ήμουν στην Άγκυρα και είχα συνεργασία μαζί του και είναι ένας πολύ ευπρεπής άνθρωπος. Θέλω να πιστεύω ότι δεν προήλθε από τον ίδιο η πρόταση αυτή. Τόσο εξωφρενική και τόσο εξωπραγματική που νομίζω ότι ούτε καν προς συζήτηση δεν θα έπρεπε να τεθεί. Ας κοιτάξουμε να τηρήσουμε πρώτα απ’ όλα τα ιερά και τα όσια αυτού του τόπου και μετά ας πηγαίνουμε σε τέτοιου είδους σκέψεις και προτάσεις που νομίζω ότι μόνο διχασμό μπορούν να προσφέρουν στον τόπο.

Ε: Είστε σαφής. Θα ήθελα κλείνοντας να πούμε δύο πράγματα για την ΕΥΠ και το δικό σας ρόλο εκεί. Καταρχήν, εσείς και ο κάθε πρώην Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δεσμεύεστε, υπογράφετε νομίζω πρωτόκολλο απορρήτου. Θέλω απλά να το ξεκαθαρίσετε για τους αναγνώστες μας, τι ακριβώς είναι αυτό το οποίο υπογράφετε;

Α: Υπάρχει μέσα στο νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι στη Βουλή συγκεκριμένη διάταξη η οποία δεσμεύει τον διοικητή και όλο το προσωπικό της ΕΥΠ, να τηρεί το καθήκον εχεμύθειας για οποιαδήποτε διαβαθμισμένη πληροφορία έχουν μάθει, όσο διαρκεί η διαβάθμισή της. Παράλληλα, βεβαίως, υπάρχει και μία διάταξη μέσα στον ίδιο νόμο, την οποία είχα επιμείνει να μπει, η οποία προβλέπει αυστηρές ποινές, ένα είδος ιδιώνυμο αν θέλετε, για οποιονδήποτε αφήσει να διαρρεύσει και αυτό αφορά είτε τους εντός ΕΥΠ, είτε τους εκτός ΕΥΠ και εννοώ εσάς τους δημοσιογράφους, για να είμαι απολύτως σαφής, οποιαδήποτε πληροφορία που αφορά σύνθεση, προσωπικό, δυναμικό, τεχνολογική υποδομή και ούτω καθεξής της ΕΥΠ. Τρίτον, πράγματι υπέγραψα, όπως υπογράφουμε όλοι αυτοί που φεύγουμε, είτε συνταξιοδοτούμενοι, είτε άλλως πως, υπέγραψα ένα πρωτόκολλο, το οποίο με δεσμεύει. Για μένα με δεσμεύει εφ’ όρου ζωής, ως εκ περισσού αν θέλετε, ότι υπάρχει ο νόμος. Ένα πρωτόκολλο τιμής, το οποίο θεωρούμε πράγματι τιμή μας όλοι εμείς που υπηρετήσαμε στην ΕΥΠ, με οποιαδήποτε ιδιότητα, να το τηρήσουμε εφ’ όρου ζωής.

Ε: Είναι εφ’ όρου ζωής για όλους;

Α: Ναι. Τέταρτον, έχω τη συνείδησή μου κύριε Νικολόπουλε, που είναι και ο αυστηρότερος κριτής μου, πιστέψτε με.

Ε: Στη CIA, ο James Woolsey και πολλοί άλλοι τέως διοικητές, είναι μέσα στον στενό κύκλο των ανθρώπων που και αφού φύγουν από τις Μυστικές Υπηρεσίες έχουν πρόσβαση σε απόρρητους φακέλους. Υπάρχει αυτό κι εδώ;

Α: Σε εμάς δεν υπάρχει. Στην Αμερική οντως υπάρχει. Εδώ όχι.

Ε: Απ’ την ημέρα την οποία φεύγετε δεν έχετε καμία ενημέρωση με εμπιστευτικά έγγραφα;

Α: Καμία. Την ημέρα που έφυγα, επέστρεψα την υπηρεσιακή μου ταυτότητα, το υπηρεσιακό μου τηλέφωνο, μάζεψα τα κάδρα μου, τα αναμνηστικά από το γραφείο μου και έφυγα και δεν είχα ουδεμία απολύτως σχέση με την υπηρεσία έκτοτε. Η μόνη σχέση είναι ότι σήμερα, λίγο πριν από τη συνέντευξή μας, πήγα και μίλησα ως υποψήφιος επικρατείας του ΛΑ.Ο.Σ., όπως έχουν κάνει και άλλοι υποψήφιοι βουλευτές άλλων κομμάτων, στο προσωπικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, στην ειδική αίθουσα που διαθέτουν οι εργαζόμενοι, οι συνδικαλιστές ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Τίποτε παραπάνω.

Ε: Λέγεται και γράφεται ότι στην ΕΥΠ, το προσωπικό της ΕΥΠ κλίνει προς τα δεξιά. Ένα βασικό κομμάτι της δουλειάς τους είναι η προστασία της εδαφικής μας ακεραιότητας και κυριαρχίας. Ο ΛΑ.Ο.Σ. και η Νέα Δημοκρατία "προτάσσουν" το πατριωτικό αίσθημα. Μέσα στην ΕΥΠ κυριαρχούν; Να το ρωτήσω ίσως απλοϊκά: Είναι η ΕΥΠ "Άντρο της Δεξιάς";

Α: Αυτές οι δεδομένες αντιλήψεις ότι η ΕΥΠ είναι το άντρο της δεξιάς ή άντρο οποιουδήποτε, δεν με εκφράζουν, δεν το έχω διαπιστώσει. Εκτός και εάν, και θέλω να είμαι πολύ σαφής, σήμερα κάποιοι, διότι κάτι τέτοιο έχω διαβάσει, από το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται για ξυράφια και χατζάρες και εκκαθαρίσεις. Θέλω επ’ αυτού να είμαι σαφής, γιατί το έχει πει και ο Γιώργος ο Καρατζαφέρης και το επαναλαμβάνω και εγώ με πρόσθετο καημό αν θέλετε, θα μας βρει μπροστά, μέσα στη Βουλή και θα είμαστε φωνακλάδες, σας διαβεβαιώνω, υπό την έννοια ότι θα υποστηρίξουμε με όλη τη δύναμή μας, αυτούς οι οποίοι ενδεχομένως θα έχουν απειληθεί ή θα έχουν υποστεί προσωπικές επαγγελματικές προσβολές. Και οποιοσδήποτε νιώθει, αυτό το λέω ευθέως, ότι απειλείται η θέση του ή ο ίδιος λόγω των όποιων πολιτικών του πεποιθήσεων, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός και εγώ προσωπικά είμαστε εδώ. Ένα το κρατούμενο.

Δεύτερον, εμένα ποτέ δεν με ενδιέφεραν κ. Νικολόπουλε, οι κομματικές και πολιτικές πεποιθήσεις των συνεργατών μου. Αλλοίμονο αν δεν είχαν. Είναι συνειδητοποιημένοι πολίτες. Αλλά πριν από όλα, πατριώτες. Να σας υπενθυμίσω, επίσης, ότι με μια πολύ σωστή ενέργεια, τα σωστά πρέπει να τα αναγνωρίζουμε, της Βάσως της Παπανδρέου, τότε υπουργού Εσωτερικών, το ’99, είχαν καταργηθεί τα κομματικά ψηφοδέλτια στις ενδοσυνδικαλιστικές εκλογές. Συνεπώς, όποτε οι συνδικαλιστές, οι εργαζόμενοι, κάνουν εκλογές για να δείξουν κατά νόμο, το δευτεροβάθμιο προεδρείο τους και ούτω καθεξής, είναι ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο που έχει απλά ονόματα. Βεβαίως ο καθένας γνωρίζει που στέκει ο άλλος, κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, αλλά δεν υπάρχουν πλέον αφορμές ή αιτίες για ανόητες προστριβές κομματικού χαρακτήρα και περιεχομένου.

Άλλο ένα στοιχείο, διότι δεν μπορώ να το λησμονήσω και το χρωστάω σε όλους αυτούς οι οποίοι δούλεψαν μαζί μου αυτά τα τέσσερα χρόνια και οχτώ μήνες που ήμουν εκεί πέρα. Είμαι υπερήφανος για το γεγονός ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υπήρξε ο μοναδικός κλάδος του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στον οποίο επικράτησε απόλυτη εργασιακή ειρήνη. Δεν είδατε κανέναν, ούτε μόνιμο υπάλληλο, ούτε αποσπασμένο στρατιωτικό ή αστυνομικό στην ΕΥΠ, να βγαίνει στα παράθυρα τα τηλεοπτικά ή να βγαίνει στα ραδιόφωνα ή να δίνει συνεντεύξεις ή να βγαίνει να διαδηλώνει και διάφορα τέτοια πράγματα. Είναι βαθύτατα πατριώτες, βάζουν την Ελλάδα πάνω από οτιδήποτε άλλο και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών δεν είναι κεντρική, δεν είναι κρατική, δεν είναι κομματική, είναι εθνική, παραμένει εθνική και οι Έλληνες μπορούν να είναι υπερήφανοι για την υπηρεσία τους.

Ε: Πολλοί λένε ότι η ΕΥΠ δεν έχει στεγανά και εξαρτάται ιδιαίτερα από την CIA και τις μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής. Θα ήθελα ένα σχόλιο.

Α: Η ΕΥΠ έχει συνεργασία με 82 ξένες υπηρεσίες πληροφοριών. Υπάρχουν εδώ δεκάδες επίσημοι εκπρόσωποι ξένων υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίοι είναι επίσημα διαπιστευμένοι στην ΕΥΠ. Μας δίνουν πληροφορίες, ανταλλάσουμε έγγραφα, απαντάμε στα ερωτήματά τους, απαντούν στα δικά μας και ούτω καθεξής. Ζούμε δηλαδή σε μία κοινωνία όπου η συνεργασία είναι το κλειδί. Δεν μπορούμε να ζήσουμε σε κενό αέρος. Βεβαίως, η κάθε υπηρεσία πληροφοριών φροντίζει για τα συμφέροντά της. Είναι προφανές ότι στο πλαίσιο αυτό και η ΕΥΠ πράττει το καθήκον της. Οι πολιτικές διαφέρουν. Εμένα μου αρέσει να ξέρω ότι είτε ο αντίπαλός μου, είτε ο συνεργάτης μου, με βλέπει αξιολογώντας με γι’ αυτό που είμαι. Δεν είμαι πελάτης του, μπορεί να είμαι μικρότερος, αλλά δεν είμαι πελάτης του. Μπορεί να είμαι αντίπαλός του, αλλά δεν είμαι φοβισμένος.

Ε: Τέλος, θα ήθελα να σας ζητήσω την εκτίμηση σας για το μέλλον, για την επομένη των εκλογών. Φοβάστε ότι έρχονται δύσκολες μέρες, στο υποθετικό σενάριο που ο Γιώργος Παπανδρέου είναι στην κυβέρνηση και η κυρία Μπακογιάννη στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Γιατί διατυπώνονται επίμονα αυτές οι θεωρίες. Είναι αβάσιμες θεωρίες συνωμοσίας για κάποιους, λογικές πολιτικές εκτιμήσεις για άλλους.

Α: Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να πει στον Γιώργο τον Καρατζαφέρη ότι στερείται θάρρους, δύναμης, θέλησης και αποφασιστικότητας. Δεν θα διστάσουμε να συγκρουστούμε μέσα στη Βουλή με οποιονδήποτε, όποιος ή όποια και αν είναι, που δεν εφαρμόσει αυτό το οποίο εμείς θεωρούμε ότι είναι το εθνικό συμφέρον της Ελλάδος. Εάν συμπίπτει το εθνικό συμφέρον της Ελλάδος με το εθνικό συμφέρον μιας άλλης χώρας τόσο το καλύτερο, αλλά πρώτα απ’ όλα, πάνω απ’ όλα θα βάλουμε την Ελλάδα. Όχι το συμφέρον ενός τρίτου, όποιος και να είναι αυτός.

http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=16043