Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

19.11.09

Tο δόγμα του “νεοοθωμανισμού”

ΑΧ. ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ Ο πατέρας του νεοοθωμανισμού εξηγεί τους στόχους της Άγκυρας

Η έλευση του στο τιμόνι της τουρκικής διπλωματίας τον περασμένο Μάιο σηματοδότησε το πέρασμα της Άγκυρας από το δυτικόστροφο κεμαλισμό στο νεοοθωμανισμό.
Πανεπιστημιακός και διπλωμάτης, ο 50χρονος Αχμέτ Νταβούτογλου υπήρξε εδώ και χρόνια σύμβουλος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, και με άρθρα του υποστήριζε την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των προτεραιοτήτων της τουρκικής διπλωματίας.

Σήμερα, έξι χρόνια μετά την άνοδο των μετριοπαθών ισλαμιστών στην εξουσία, η υλοποίηση της γραμμής του νεοοθωμανισμού έχει δημιουργήσει για την Τουρκία ένα εντελώς νέο σκηνικό:

Χωρίς να εγκαταλείψει τη γραμμή για ένταξη στην Ε.Ε. και τη σημασία που αποδίδει στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, η Άγκυρα ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για τον άμεσο περίγυρό της, θεωρώντας ότι έχει να παίξει έναν ιδιαίτερο ιστορικό ρόλο λόγω του οθωμανικού παρελθόντος της.

Έτσι, αναμειγνύεται ενεργότερα στα θέματα της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου, σπάει ταμπού δεκαετιών αποκαθιστώντας σχέσεις με την Αρμενία, τη Ρωσία και τη Συρία, αλλά και αναπτύσσοντας συνεργασία με το Ιράν.

Αποκορύφωμα αυτής της τακτικής είναι τα ιστορικά ανοίγματα προς τον κουρδικό παράγοντα. Αν και το “όραμα” της Ευρώπης έχει σημαντικά ξεθωριάσει λόγω της αρνητικής τοποθέτησης της Γαλλίας και της Γερμανίας, η ένταξη στην Ε.Ε. παραμένει ακόμη στόχος της Άγκυρας.

Για την προώθησή της ο Νταβούτογλου πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι, ενώ χθες βρέθηκε στη Μαδρίτη. Με την ευκαιρία αυτή, έδωσε συνέντευξη στην “Ελ Παΐς”, στην οποία εξήγησε το δόγμα του “διπλωματικού νεοοθωμανισμού”.

“Η πολιτική μας, αποτέλεσμα της γεωγραφικής μας ποικιλομορφίας, έμοιαζε ουτοπική πριν από μόλις δέκα χρόνια” είπε και υποστήριξε ότι αρχή της πολιτικής αυτής είναι: “Μηδέν προβλήματα με τους γείτονες.

Η προσπάθεια της Τουρκίας να ενσωματωθεί στην Ευρώπη δεν την εμποδίζει να έχει παράλληλα το βλέμμα στραμμένο στην Ανατολή και στα Βαλκάνια”. Υπογραμμίζοντας τη σημασία που η Τουρκία αποδίδει στις σχέσεις της με την Ελλάδα, τη Συρία και την Αρμενία, τόνισε ότι στο Κυπριακό χάθηκε το 2004 μια τεράστια ευκαιρία και επέρριψε την ευθύνη στους Ελληνοκύπριους που είπαν “όχι” στο σχέδιο Ανάν. Τώρα, όμως, βλέπει μια δεύτερη ευκαιρία με τις διαπραγματεύσεις Χριστόφια-Ταλάτ.

Τέλος, για την πολιτική Ερντογάν απέναντι στους Κούρδους, η οποία μάλλον αποδοκιμάζεται από την τουρκική κοινή γνώμη, ανέφερε ότι “ο πολιτικός πρέπει πάντα να κοιτάζει προς το μέλλον της χώρας του, όποιο και αν είναι το πολιτικό και εκλογικό κόστος που μπορεί να έχουν ορισμένες αποφάσεις”.