Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7.12.09

ΟΗΕ: 15 εκατ. πρόσφυγες παγκοσμίως

Ελκυστική η παραοικονομία για τους πρόσφυγες εξαιτίας της απουσίας κυβερνητικής πολιτικής

Σε 15 εκατομμύρια περίπου υπολογίζεται ο αριθμός των προσφύγων, των ατόμων που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους ή που επιστρέφουν από την εξορία και ζουν σε αστικά κέντρα, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, δήλωσε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες.
«Πρέπει να ξεχάσουμε την παρωχημένη εικόνα που θέλει τους περισότερους πρόσφυγες να ζουν σε τεράστιους καταυλισμούς με αντίσκηνα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (HCR), είπε ο Γκουτέρες.
Οπως τονίζει η HCR, οι πρόσφυγες είναι ολοένα και περισσότερο αναγκασμένοι να ζουν σε αυτοσχέδιες γειτονιές και στοιβαγμένοι σε παραγκουπόλεις, όπου οι δυνατότητες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής αρωγής είναι από ελάχιστες έως μηδενικές. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν άλλη επιλογή για την επιβίωσή τους από το να στραφούν στην παραοικονομία, όπου γίνονται εύκολα θύματα.
Ο αριθμός των κατοίκων των πόλεων έχει τετραπλασιαστεί τα 60 τελευταία χρόνια, περνώντας από τα 730 εκατομμύρια το 1950 στα 3,3 δισεκατομμύρια και πλέον σήμερα, υπενθυμίζει η υπηρεσία του ΟΗΕ, και επισημαίνει ότι «το 80% περίπου των αστικών πληθυσμών θα είναι σε λίγο συγκεντρωμένο στις μεγάλες και μεσαίου μεγέθους πόλεις των αναπτυσσόμενων χωρών».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ