Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7.12.09

Έλληνας επιστήμονας της NASA τιμάται με το βραβείο ΝΙΚΗ

Το Βραβείο «Νίκη» θεσμοθετεί, ως ελάχιστη αναγνώριση του έργου των ελλήνων επιστημόνων της διασποράς, που τιμούν τη χώρα μας διεθνώς με το έργο τους στην πρόοδο των επιστημών και της τεχνολογίας, το Κέντρο Αριστείας ΑΙΤ (Athens Information Technology).
Η επιλογή του τιμωμένου επιστήμονα γίνεται από ειδική επιτροπή πανεπιστημιακών καθηγητών, στην οποία συμμετέχουν και άλλες προσωπικότητες των επιστημών, της τεχνολογίας και των γραμμάτων και ως πρώτος αποδέκτης του Βραβείου για το 2009 επελέγη ο έλληνας αστροφυσικός, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο και στέλεχος της NASA, Δρ. Αθανάσιος Οικονόμου.
Είναι ο υπεύθυνος σχεδιασμού του ειδικού εξοπλισμού για τα διαπλανητικά διαστημόπλοια που αποστέλλονται προς εξερεύνηση των πλανητών.
Έχει σχεδιάσει το ρομποτικό εξοπλισμό που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται για τη λήψη και ανάλυση δειγμάτων από την επιφάνεια και το υπέδαφος του Άρη.
Με επιστημονικά όργανα του κ. Οικονόμου έχουν εξοπλιστεί τα διαστημόπλοια πολλών αποστολών της ΝΑSΑ στη Σελήνη, τον Άρη και τον Κρόνο.
Τον Αύγουστο, η NASA ανακοίνωσε ότι τα μικροσωματίδια από την ουρά του κομήτη Wild 2 που παγίδεψε ο εξοπλισμός του διαπρεπούς Έλληνα επιστήμονα στο διαστημόπλοιο Stardust, περιέχουν την ουσία γλυκίνη, από τα δομικά στοιχεία της ζωής.
Είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ότι οι κομήτες περιέχουν αμινοξέα, που συνδυάζονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν τις πρωτεΐνες, δηλαδή,τα βασικά λειτουργικά και δομικά μόρια των ζωντανών οργανισμών.
Η απονομή του Βραβείου «Νίκη 2009» θα γίνει τη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2009,
στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, στην Αθήνα, στη διάρκεια ειδικής τελετής, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στο Ταμείο Υποτροφιών, Βραβείων και Οικονομικής Βοήθειας Σπουδών του ΑΙΤ.
Το Βραβείο θα απονείμει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄. Επίσημος ομιλητής θα είναι ο Πρόεδρος του κορυφαίου Αμερικανικού Πανεπιστημίου Carnegie Mellon University, Dr. Jared L. Cohon.
Το ΑΙΤ είναι μη κερδοσκοπικό, κορυφαίο εκπαιδευτικό και ερευνητικό Κέντρο Αριστείας, με αποκλειστικές συνεργασίες στην εκπαίδευση και την έρευνα με τα Πανεπιστήμια Carnegie Mellon και Harvard των ΗΠΑ και Aalborg της Δανίας.
Ιδρύθηκε το 2002 από τον Όμιλο INTRACOM. Αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτική πρωτοβουλία στην ΝΑ Ευρώπη και Μ. Ανατολή, στην έρευνα και εκπαίδευση στον τομέα των τεχνολογιών και του management των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής.
Μέχρι σήμερα, το ΑΙΤ έχει απονείμει μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών σε 450 αποφοίτους, διακεκριμένα διεθνώς στελέχη ή και εξειδικευμένο ερευνητικό προσωπικό, χορηγώντας επίσης πάνω από 300 υποτροφίες και οικονομικές ενισχύσεις σε αριστούχους φοιτητές από 21 χώρες.
Τη δια βίου εκπαίδευση του ΑΙΤ έχουν παρακολουθήσει περισσότερα από 2 500 ανώτερα και ανώτατα στελέχη του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα της ΝΑ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.

Εφ.Ημερησία