ΧΩΡΙΣ ΒΙΖΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Ελεύθερα και με χωρίς βίζα στα διαβατήρια, που φέρουν το χαρακτηρισμό «Δημοκρατία της Μακεδονίας», θα κυκλοφορούν πλέον όλοι οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ.
Δημιουργώντας έναν ακόμα πονοκέφαλο στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς, εμμέσως πλην σαφώς, διευρύνεται εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης η χρήση του ονόματος «Μακεδονία» και όχι του μέχρι σήμερα διεθνώς κατοχυρωμένου Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Και με την άδεια μάλιστα των Βρυξελλών.
Του ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΜΠΙΚΑΤΖΙΚ
**Η Ευρωβουλή ενέκρινε την πρόταση της Κομισιόν και οι υπουργοί Δικαιοσύνης υπέγραψαν τον σχετικό κανονισμό και, από τις αρχές του 2010 πλέον «ανοίγουν» τα σύνορα της Ε.Ε. όχι μόνο στους πολίτες της ΠΓΔΜ, αλλά και στους Σέρβους και στους Μαυροβούνιους. Οι κάτοικοι των τριών χωρών, δηλαδή, θα εισέρχονται στα κράτη - μέλη χωρίς να πρέπει πρώτα να περάσουν από τις εθνικές πρεσβείες για την απαραίτητη βίζα και χωρίς να καταβάλλουν πλέον τέλη.
**Τι θα συμβεί λοιπόν στην περίπτωση που ένας πολίτης της ΠΓΔΜ επιχειρήσει θα ταξιδέψει από την Ιταλία προς την Ελλάδα με διαβατήριο της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας»; Θα του επιτραπεί η είσοδος στην Ελλάδα ή όχι;
Προφανώς δεν θα του «σφραγιστεί» το διαβατήριο στην Ιταλία με τη φράση «Η Ελλάδα αναγνωρίζει το κράτος αυτό ως ΠΓΔΜ», όπως συνηθίζουν να κάνουν σήμερα όλες οι πρεσβείες μας στο εξωτερικό σε όσους Σκοπιανούς θέλουν από εκεί να επισκεφθούν τη χώρα μας και προσέφυγαν εκεί για βίζα.
**Προς το παρόν, το μόνο σίγουρο είναι ότι η Κομισιόν, εδώ και δύο χρόνια, μελετά και προετοιμάζει τη μετάβαση στην εποχή της ελεύθερης μετακίνησης των κατοίκων των πέντε κρατών των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία).
Βασικό επιχείρημα; Ο εξευρωπαϊσμός μιας γενιάς «αποκομμένης από την ενοποιό και ευημερούσα Ενωση που περιβάλλει την περιοχή τους», όπως αναφέρεται στον κανονισμό.
**Ετσι, το περασμένο καλοκαίρι (15/7/2009, COM 366) η Κομισιόν απεφάνθη ότι η ΠΓΔΜ, η Σερβία και το Μαυροβούνιο πληρούν τις προϋποθέσεις, ενώ οι Αλβανοί και οι Βόσνιοι πρέπει να περιμένουν λίγο καιρό ακόμα. Το μέτρο υποστηρίζουν και όλες οι κυβερνήσεις της Ε.Ε., καθώς, ένα μήνα νωρίτερα (στις 15/06/2009), το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων, με κοινό ανακοινωθέν, είχε ενθαρρύνει την Κομισιόν να προχωρήσει.
**Ούτε όμως και η Ευρωβουλή έθεσε κάποιο εμπόδιο στην κύρωση του κανονισμού. Τα δύο μεγάλα κόμματα (Χριστιανοδημοκράτες - Σοσιαλιστές), που έχουν την πλειοψηφία, δεν διατύπωσαν ένσταση όσον αφορά την ΠΓΔΜ. Μάχες δόθηκαν π.χ. για το εάν θα παραμείνει η βίζα για τους Αλβανούς και για το τι ακριβώς θα εφαρμοστεί για τους κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου (22 κράτη-μέλη το έχουν αναγνωρίσει, η Ελλάδα όχι). Και τούτο επειδή ανησυχούν μήπως και αυξηθούν τα μεταναστευτικά κύματα από τις χώρες αυτές, καθώς, για παράδειγμα, η Αλβανία δεν έχει υπογράψει συμφωνίες επανεισδοχής με όλα τα κράτη - μέλη.
**Η πρόταση «κινείται στη σωστή κατεύθυνση», δηλώνει η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Μαριλένα Κοππά και τονίζει ότι το 2003, επί ελληνικής προεδρίας, ο σημερινός πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, είχε θέσει το ζήτημα της κατάργησης των θεωρήσεων για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ως βασικό παράγοντα για την προσέγγιση των χωρών με την Ευρώπη. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι «οφείλουμε να στηρίξουμε την πλήρη απελευθέρωση στη μετακίνηση, φυσικά με τον όρο ότι δεν αποτελεί πρόκριμα, ούτε για τη λύση περί του καθεστώτος του Κοσόβου ούτε βέβαια και για τη διαφορά για το όνομα».
http://www.enet.gr/