Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6.12.09

Μακάρι να είχαν δίκιο οι αρνητές


Τι ωραία που ήταν τα παλιά τα χρόνια, όταν καίγαμε όποια πηγή ενέργειας θέλαμε, χωρίς να ασχολούμαστε με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον!
Τα μηνύματα από τον σημερινό κόσμο είναι πολύ πιο απαισιόδοξα: λιώνουν παγετώνες στην Αρκτική, πόλεις ολόκληρες κινδυνεύουν να βυθιστούν στο νερό, άγριοι πόλεμοι προαναγγέλλονται για το νερό και τη γη που έχουν απομείνει. Η μόνη πηγή αισιοδοξίας είναι οι αναλύσεις εκείνων που αρνούνται τη σοβαρότητα της κατάστασης: διαβάζεις τα επιχειρήματά τους και αισθάνεσαι ότι ο εφιάλτης έχει φύγει, τίποτα δεν χρειάζεται να αλλάξει, ο κόσμος μπορεί να μείνει ως έχει
.


Μόνο που τα γεγονότα είναι διαφορετικά. Και βρίσκονται μπροστά μας, αυστηρά κι αμετακίνητα. Ο άνθρωπος αυξάνει συνεχώς την ποσότητα των αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπει στο περιβάλλον. Τα αέρια αυτά απορροφούν θερμότητα στην ατμόσφαιρα. Ο πλανήτης έχει γίνει θερμότερος την τελευταία δεκαετία.
Παρά ταύτα, ένας μεγάλος αριθμός πολιτών πιστεύει τους αρνητές.
Η άρνηση είναι βεβαίως ένα απολύτως φυσικό φαινόμενο, σημειώνει ο Johann Hari στο σημερινό φύλλο της Independent. Τα στοιχεία που αφορούν την υπερθέρμανση του πλανήτη αντιτίθενται στα ένστικτά μας. Μα είναι δυνατόν άμα καις ένα άχρωμο και άοσμο καύσιμο στην Ευρώπη να προκαλείς τήξη των πάγων στην Αρκτική, ξηρασία στις μεσοδυτικές αμερικανικές πολιτείες και άνοδο της στάθμης των υδάτων στο Μπανγκλαντές;

Ζώντας κανονικά τη ζωούλα μας, κάνοντας όλα εκείνα τα πράγματα που συνηθίσαμε να κάνουμε, είναι δυνατόν να καταστήσουμε ακατοίκητες μεγάλες ζώνες του πλανήτη;
Οι βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια για να μας πείσουν να παραμείνουμε όπως είμαστε, αφού η μετάβαση σε μια κοινωνία χαμηλού άνθρακα θα κάνει τα κέρδη τους να μειωθούν δραστικά. Η βασική επιστημονική θεωρία, όμως, δεν είναι και τόσο πολύπλοκη. Όσο περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα, τόσο πιο θερμός γίνεται ο πλανήτης. Κάθε χρονιά μετά το 1917 ήταν θερμότερη από το 1917. Κάθε χρονιά μετά το 1956 ήταν θερμότερη από το 1956. Κάθε χρονιά μετά το 1992 ήταν θερμότερη από το 1992. Και ούτω καθεξής. Αν αυξήσουμε ακόμη περισσότερο το διοξείδιο του άνθρακα θα αυξήσουμε ακόμη περισσότερο τη θέρμανση του πλανήτη. Πολλές περιοχές του κόσμου θα ξεραθούν ή θα πλημμυρίσουν ή θα καούν.
Μα δεν είναι αλήθεια ότι κάποια από τα e-mails του Πανεπιστημίου της East Anglia έδειξαν πως ορισμένοι επιστήμονες αλλοίωσαν τα στοιχεία που είχαν προκειμένου να παρουσιάσουν το πρόβλημα χειρότερο απ' ό,τι είναι;

Ισως να είναι έτσι, ίσως και όχι.

Από τους εκατοντάδες χιλιάδες επιστήμονες που έχουν φτάσει στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει τρομερές συνέπειες, μπορεί ένας ή δύο να είναι τσαρλατάνοι. Οι μεγαλύτεροι επιστημονικοί οργανισμοί έχουν επαληθεύσει τις ενδείξεις ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι πραγματικό, και επικίνδυνο. Ανάμεσά τους, το Ινστιτούτο Goddard Διαστημικών Σπουδών της Nasa, η Εθνική Ωκεανογραφική και Ατμοσφαιρική Υπηρεσία των ΗΠΑ, η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές, η Academie des Sciences, η Ινδική Εθνική Ακαδημία Επιστημών, η Deutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina, η Βασιλική Ακαδημία της Βρετανίας, η Academia Brasileira de Ciencias, η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών κλπ, κλπ.
Ολοι αυτοί δεν έχουν χρησιμοποιήσει μια μέθοδο για να μελετήσουν τα στοιχεία.
Εχουν χρησιμοποιήσει μετρήσεις των δορυφόρων, έχουν μετρήσει τη στάθμη των θαλασσών, έχουν αναλύσει την τήξη των πάγων.
Η επιθεώρηση Science ανέλυσε 928 δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες που χρησιμοποιούν τις λέξεις «κλιματική αλλαγή» και διαπίστωσε ότι όλες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή αυτή είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Οι κλιματολόγοι δεν έχουν καμιά αμφιβολία.
Υπάρχουν μερικοί επιστήμονες οι οποίοι διαφωνούν χωρίς να έχουν κάνει οι ίδιοι μελέτες, αλλά το να απευθυνόμαστε σ' αυτούς για να μάθουμε πώς λειτουργεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι σαν να απευθυνόμαστε σ' έναν οδοντίατρο και να του ζητάμε να κοιτάξει τα αυτιά μας.

Πηγή: NAFTEMPORIKI.GR,The Independent, AΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

 1. Spiegel:
  Γεωλόγοι προειδοποιούν για ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΡΗΞΗ στην Ινδονησία, καθώς έχει συγκεντρωθεί μάγμα ΤΡΕΙΣ φορές περισσότερο από το Ταμπόρα που είχε προκαλέσει 5ΕΤΗ ηφαιστειακό χειμώνα (1815-20), και επιτάχυνε την επανάστΑαση του 1821.
  ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΗ ΥΠΕΡΕΚΡΗΞΗ του ηφαιστείου Μεράπι με αποτέλεσμα παγκόσμια ΑΜΕΣΗ καταστροφή τής πολυδιαφημισμένης ΑΠΟΔΑΣΩΤΙΚΗΣ-ΕΥΑΛΩΤΗΣ γεωργοπροβατοτροφίας, χωρίς ακόμα να έχουμε ξανά επαρκή, επιτηρούμενη ΕΥΕΛΙΚΤΗ αιγοτροφία (που είχε σώσει τους αρχαίους κατοίκους τής Θήρας μετά τον 5ΕΤΗ ηφαιστειακό χειμώνα πριν από 3.650 χρόνια, και τους μεταγενέστερους βουνίσιους και νησιώτες Έλληνες στην τελευταία, ηφαιστειογενή Μικρή Παγετώδη, 1300-1900), και ποιος θα σώσει μετά τους υπερθερμασμένους Γκόρηδες...:
  SOS!!! Warnings of Merapi MEGA eruption
  Could lead to an ice age:
  5 Nov 10 - "An unprecedented magma reservoir lurks underneath Merapi," says Birger Lühr, a volcano researcher at the GFZ in Potsdam, Germany.
  The Merapi eruptions are becoming more violent – and the big bang could be just ahead.
  "A rough estimate indicates that there is THREE TIMES MORE MAGMA than what was ejected by the Indonesian volcano Tambora in 1815 – the biggest eruption in the last 10,000 years, which led to a cooling of the climate globally. Such an eruption could trigger the next ice age...
  http://notrickszone.com/2010/11/05/der-spiegel-geologists-warn-mega-eruption
  http://www.youtube.com/watch?v=hxtcNWdm6Vw
  http://www.youtube.com/watch?v=NP2nOiWh4MU
  http://www.youtube.com/watch?v=GoNHk_pJlRo

  New Volcanic Island East of Java - Wasn't there a few days ago
  http://www.iceagenow.com/New_Volcanic_Island_East_of_Java.htm
  Volcanic eruptions in Nigeria and the Philippines
  6 Nov 10 - Reports of a volcanic eruption in the Nigerian mountains near the border with Cameroun Republic, while Bulusan Volcano in the Philippines ejected steam and ash. http://www.iceagenow.com/Volcanic_eruptions_in_Nigeria_and_Philippines.htm
  Newsweek / 1-11-2010: Naples' Campi Flegrei supervolcano could trigger small ice age
  The earth has risen and dipped more than 11 feet, destroying roads, a hospital, and thousands of homes...
  If it should erupt again, says Guiseppe De Natale, head of research at the National Observatory for Geophysics and Volcanology, "it would be really a complete catastrophe at a global scale, with millions of casualties, strong climate changes, perhaps causing a small ice age..."
  http://www.iceagenow.com/Naples_supervolcano_could_trigger_small_ice_age.htm

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μπορει ομως και οντως να εχουν δικιο!!!!Μετα το 1998 δεν υπηρξε ποτε ξανα πιο θερμη χρονια!!!Στη Σιβηρια καθε χρονο κανει πιο ψυχρους χειμωνες... απ[ο το 1990 ειχαν να δουν θερμοκρασιες της ταξης των -60 βαθμων!!!!Η ηλιακη δραστηριοτητα ειναι και θα ειναι πιο ασθενης τα επομενα χρονια,οποτε λιγο δυσκολο να ξαναδουμε καυτες χρονιες σαν το 1998!!!Γιατι στην Ανταρκτικη οι παγοι δε λιωνουν οπως στην Αρκτικη???Ακομα δεν εχω δει απαντηση γι αυτο!!!Γιατι ακομα δεν ανεβηκε η θαλασσα να πνιξει πολεις το 2010 οπως ειχαν προβλεψει οι ξερολες οι επιστημονες???ουτε και γι αυτο εχω δει ακομα απαντηση!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε σε όλες τις γνωστές γλώσσες. Δεν αναγνωρίζονται σχόλια σε 'λατινοελληνικά'-greklish.