Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14.12.09

"ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΕΤΑΙ" Η ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η τουρκική προπαγάνδα το διαδίκτυο

Από τις διάφορες ομάδες στο Facebook και τα βίντεο στο YouTube με διαγγέλματα περί ανεξαρτησίας της Δυτικής Θράκης μέχρι τις ιστοσελίδες της λεγόμενης “Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης” και της “Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης”, το Ίντερνετ αποδεικνύεται ένα εξαιρετικό πεδίο άσκησης προπαγάνδας.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου
christoforidou@makthes.gr

Εντός της μειονότητας ακολουθούνται συνήθως τα παραδοσιακά κανάλια ενημέρωσης: οι τουρκόφωνες εφημερίδες, που συχνά μοιράζονται και χέρι χέρι, και οι μηχανισμοί της Συμβουλευτικής. Το Ίντερνετ παρέχει τη δυνατότητα στους μειονοτικούς να προβάλλουν τις θέσεις τους πολύ πέρα από τα σύνορα της Θράκης ή της Τουρκίας. “Ναυαρχίδα” σʼ αυτή την προσπάθεια είναι η λεγόμενη “Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης” (ΕΟΤΔΘ).

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Με 28 από τα 29 μέλη της να είναι σύλλογοι μειονοτικών της Θράκης στη Γερμανία, η ΕΟΤΔΘ ασκείται με μεγάλη επιτυχία στο lobbying σε οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Στην ιστοσελίδα της www.abttf.org έχει αναρτήσει πλούσιο υλικό, το οποίο είναι επενδυμένο με πολλές ιστορικές(;) αναφορές, ώστε να παρουσιάζεται ως αληθοφανές και τεκμηριωμένο.
Παρουσιάζει την ιστορία της Θράκης από το 2000 π.Χ., την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και τη βραχύβια κυβέρνηση της Γκιουμουλτζίνας. Στο κεφάλαιο για τις "αδικίες" που έχει υποστεί η μειονότητα, η ΕΟΤΔΘ συγκρίνει την ελληνική πολιτεία με τα “δικτατορικά καθεστώτα των χωρών του Τρίτου Κόσμου”(!) υποστηρίζοντας ότι τα περί ισονομίας είναι απλώς προπαγάνδα. Περιγράφει την εκκλησία ως έναν παρακρατικό μηχανισμό και τους μητροπολίτες “ένα είδος κου κλουξ κλαν” που δρα κατά της μειονότητας. Παρουσιάζει την εγκατάσταση των ποντίων ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση ως εποίκους που αλλοίωσαν την πληθυσμιακή σύνθεση.
Η ΕΟΤΔΘ δεν αρκείται στην προάσπιση των “τούρκων δυτικοθρακών”, όπως αποκαλεί τα μέλη της μειονότητας, αλλά αναγορεύεται ως αυτόκλητος υπερασπιστής και όλων των υπόλοιπων υποτιθέμενων μειονοτήτων στην Ελλάδα.
Έτσι, ανακάλυψε μειονότητα “Μακεδόνων”, “Βλάχων” και “Αλβανών” (όπου περιλαμβάνονται Αρβανίτες, Τσάμηδες και οικονομικοί μετανάστες), αλλά και γενοκτονία κατά της εβραϊκής κοινότητας.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Η δράση της Συμβουλευτικής είναι γνωστή και φυσικά δεν περιορίζεται στον… συμβουλευτικό ρόλο, όπως δηλώνει το όνομά της. Σε αγαστή συνεργασία με το προξενείο, έχει ρόλο καθοδηγητή της μειονότητας, την οποία επιχειρεί -και σε μεγάλο βαθμό πετυχαίνει- να χειραγωγεί. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση δίνει “γραμμή” για τις μειονοτικές ψήφους, είτε με επίσημες ανακοινώσεις, όπως στις ευρωεκλογές του 2009, είτε με ανεπίσημες μεθόδους. Από το 2008 η Συμβουλευτική έχει δική της ιστοσελίδα στο Ίντερνετ () όπου φιλοξενεί δημοσιεύματα του Τύπου της Θράκης που αναφέρονται στη μειονότητα, καταγγελίες για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανακοινώσεις κτλ.
Οι διατυπώσεις που επιλέγει η Συμβουλευτική σε πρώτη ανάγνωση δεν είναι ακραία προβοκατόρικες.
Κάθε αναφορά στη μειονότητα συνοδεύεται από το επίθετο “τουρκική”, ενώ στις ανακοινώσεις της δεν διστάζει να κάνει υποδείξεις στην κυβέρνηση.
Σε μία από τις πιο πρόσφατες (20-5-09) ζητά επιτακτικά την κατάργηση του ορίου του 3% για την είσοδο ανεξάρτητων υποψηφίων στη Βουλή καθώς και των δύο υπερνομαρχιών Ροδόπης - Έβρου και Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης.
Επίσης ζητά να αναγνωριστεί μειονοτικό καθεστώς στη Ρόδο και την Κω. ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ Η εφημερίδα “Birlik” με έδρα την Κομοτηνή () ήταν αυτή που το καλοκαίρι ζητούσε από τον πρωθυπουργό την αποπομπή(!) του τότε γενικού γραμματέα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης “γιατί ακολουθεί μια σκληρή στάση (σ.σ. απέναντι στη μειονότητα) μακριά από το σεβασμό και την κατανόηση”.
Στα λίγα κείμενα που δημοσιεύονται στα ελληνικά, ξεχωρίζει αυτό με τον τίτλο “εθνοτική απογραφή, μια έννοια άγνωστη στην πολυφυλετική χώρα των γρεκών”. Ο συντάκτης του κειμένου υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 150.000 τούρκοι μουσο
υλμάνοι, και μια σειρά από άλλες εθνοτικές ομάδες - Κρητικοί ενετικής(!) καταγωγής και Σούρδοι, εκχριστιανισμένοι (εδώ περιλαμβάνονται Καππαδόκες, Κρητικοί, Λαζοί, Σελτζούκοι), Τσάμηδες, Φράγκοι κ.ά. Η λέξη Έλληνες δεν αναφέρεται πουθενά, ενώ με την αφαίρεση των εθνοτικών ομάδων μένει ένας πληθυσμός 3,5 εκατ. που αναφέρεται ως μιγάδες ακαθόριστης προέλευσης!

Άλλες εφημερίδες της Θράκης, γραμμένες στην τουρκική
(www.milliet.gr, http://www.azinlikca.net/, http://www.trakyadan.com/, http://www.rodopruzgari.com/), επικεντρώνουν τη θεματολογία τους στις ελληνοτουρκικέςσχέσεις, αναπαράγουν αρκετά θέματα από την ιστοσελίδα της ΕΟΤΔΘ και προβάλλουν τη δραστηριότητα των μειονοτικών βουλευτών.
Υπάρχουν και αρκετές ενημερωτικές ιστοσελίδες (π.χ. http://www.batitrakyalilar.com/ και ) με φόντο πρασινόμαυρα χρώματα ή και την ίδια τη σημαία της “Δημοκρατίας Τούρκων Δυτικής Θράκης, στοιχεία που προϊδεάζουν και για το περιεχόμενό τους...

FACEBOOK ΚΑΙ YOUTUBE

Οι ευσεβείς πόθοι και ο ιντερνετικός πόλεμος Εκτός από τα ΜΜΕ και τους θεσμικούς εκπροσώπους της μειονότητας που έχουν επίσημες ιστοσελίδες, οι απλοί χρήστες του διαδικτύου εκφράζουν τους ευσεβείς τους πόθους στο Facebook και το Youtube. Εκεί αναβιώνει η “Δημοκρατία των Τούρκων της Δυτικής Θράκης” με την πρασινόμαυρη σημαία με την ημισέλινο και αναπαράγονται φανατικές απόψεις περί ανεξαρτησίας της Δυτικής Θράκης ή και ανασύσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας! Βέβαια σʼ αυτή την περίπτωση οι αντιδράσεις από έλληνες χρήστες του διαδικτύου είναι άμεσες.
Για παράδειγμα, όταν δημιουργήθηκε στο Facebooκ η ομάδα Bati Trakya Turk Cumhuriyeti, με 1.000 μέλη, σχεδόν άμεσα δημιουργήθηκε και η αντίστοιχη “Delete the group Bati Trakya Turk Cumhuriyeti” με 2.800 μέλη.
Στο Youtube κυκλοφορούν διάφορα βίντεο (βλ. π.χ. με 15.000 θεάσεις ή με 32.000 θεάσεις) όπου με φόντο την πρασινόμαυρη σημαία οι δημιουργοί των βίντεο προβάλλουν συνθήματα αλυτρωτισμού και ακραίου φανατισμού, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος έρχονται συνήθως και τα σχόλια από ελληνικής πλευράς.