Ο έμπειρος δημοσιογράφος, μιλώντας στη “ΜτΚ”, “φωτογραφίζει” τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας. Το μειονοτικό ζήτημα της Θράκης βρέθηκε στην ατζέντα των τελευταίων εκπομπών του.
Συνέντευξη στον Άκη Φωτόπουλο
Η δημοσιογραφική ομάδα του "Αθέατου κόσμου" επισκέφτηκε την Ξάνθη και την Κομοτηνή και μέσα από συνομιλίες που είχε με παράγοντες της περιοχής έδωσε την άλλη όψη του νομίσματος για το ευαίσθητο αυτό εθνικό ζήτημα, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κάποιοι καταφέρνουν να συντηρούν χρόνια τώρα.
O Kώστας Χαρδαβέλλας μιλά σήμερα στη "ΜτΚ" για τα συμπεράσματα που απεκόμισε από την έρευνα θέτοντας παράλληλα τους προβληματισμούς του για την τηλεόραση του σήμερα.
Κύριε Χαρδαβέλλα, αφιερώσατε αρκετές από τις τελευταίες σας εκπομπές στο μειονοτικό ζήτημα της Θράκης. Ποιο ήταν το έναυσμα για να ασχοληθείτε με το θέμα;
Έχω μια ευαισθησία με τα εθνικά μας θέματα, πόσο μάλιστα όταν στην παρούσα φάση υπάρχουν αρκετά ανοικτά μέτωπα. Τα εθνικά θέματα, που αφορούν τη Μακεδονία ή τη Θράκη ή το Αιγαίο, είναι πολύ σημαντικά και κανείς δεν τα αγγίζει. Από τη Θράκη, λοιπόν, είχα πολλά τηλέφωνα από ανθρώπους, που έχουν έντονα ανησυχήσει τα τελευταία δύο χρόνια, κυρίως για τη διείσδυση της Τουρκίας σε όλη την περιοχή της ανατολικής Θράκης και κυρίως σε Κομοτηνή και Ξάνθη, και μου ζητούσαν να κάνουμε κάτι, μια δημοσιογραφική έρευνα, να αναδείξουμε τα πράγματα, να κινητοποιήσουμε την Αθήνα και αυτό έκανα. Είναι αλήθεια πως καλέσατε στην εκπομπή σας συγκεκριμένα άτομα από τον χώρο της Θράκης που δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση; Καλέσαμε πάρα πολλούς. Και βουλευτές από όλα τα κόμματα, όμως δεν ήρθε κανείς, εκτός από έναν.
Καλέσαμε και παράγοντες από την περιοχή και από την πλευρά των Χριστιανών και από την πλευρά των Μουσουλμάνων, που επίσης δεν ήρθαν στην εκπομπή. Άνθρωποι φοβισμένοι, οι οποίοι δεν ήθελαν να αγγίξουν το πρόβλημα, δεν ήθελαν να εκτεθούν, προφανώς διότι έχουν τα συμφέροντά τους εκεί.
Άλλοι, οι πολιτικοί δηλαδή, λειτουργούν ψύχραιμα, άλλοι μπορεί να έχουν οικονομικά συμφέροντα και από τις δύο πλευρές και δεν ήθελαν εν πάση περιπτώσει να έρθουν. Έτσι αναγκαστήκαμε και κινητοποιήσαμε ανθρώπους από την Αθήνα, αλλά άρπαξε την ευκαιρία και ο γνωστός δημοσιογράφος, ο Ντεντέ, και ήρθε και έλεγε τα δικά του.
Ποια είναι η αίσθησή σας από τις εκπομπές αυτές; Τι συμπεράσματα βγάλατε;
Οι μουσουλμάνοι μπορούν και θέλουν και το πετυχαίνουν σε μεγάλο βαθμό να ζήσουν ειρηνικά με τους χριστιανούς. Συνεργάζονται, δουλεύουν μαζί, έχουν κοινά όνειρα, κοινές αγωνίες, αλλά υπάρχει ο ασίγαστος πόθος. Εγώ πιστεύω πως είναι οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας μέσω του τουρκικού προξενείου που θέλουν να δημιουργήσουν ένα πρόβλημα στη Θράκη.
Δεν εννοώ ότι βάζουν θέμα αυτονομίας, όμως θέλουν να σύρουν την Ελλάδα στα διεθνή δικαστήρια, ότι δήθεν καταπατεί τα δικαιώματα της μειονότητας, να δημιουργήσουν δηλαδή ένα πολιτικό ζήτημα στη Θράκη και να ενοχλήσουν την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό ενόψει της ένταξης της Τουρκίας.
Νομίζω πως εκεί ακριβώς είναι το θέμα. Θα συνεχίσετε να ασχολείστε με το θέμα;
Φυσικά. Είμαι σε διαρκή επιφυλακή μαζί με κόσμο στη Θράκη. Κάναμε το πρώτο μας άνοιγμα και στην Αθήνα υπήρξε ένας συναγερμός στο υπουργείο Εξωτερικών. Θα επανέλθω σε ένα μήνα, να δω τι θα γίνει, αν θα γίνει κάτι, γιατί θέλει πάρα πολλή προσοχή το θέμα.
Οι μουσουλμάνοι της Θράκης, οι αποκαλούμενοι όμως “Τούρκοι της Θράκης”, έχουν αγοράσει τεράστιες εκτάσεις και μπορούν στο μέλλον να το χρησιμοποιήσουν αυτό και να πούνε πως είναι πολύ μεγάλο ποσοστό και να διεκδικήσουν να κερδίσουν κάτι πολιτικά κι αυτό είναι πολύ σοβαρό.
Έχετε στο μυαλό σας να ασχοληθείτε τηλεοπτικά -στο άμεσο μέλλον- με κάποιο θέμα που δεν μπορέσατε μέχρι σήμερα να κάνετε;
Μετά από 43 χρόνια στη δημοσιογραφία και 33 στην τηλεόραση νομίζω πως έχω ασχοληθεί με τα πάντα. Πλέον με ενδιαφέρουν τα εθνικά ζητήματα και εκεί θα εστιάσω την προσοχή μου. Είστε ικανοποιημένος από το επίπεδο της τηλεόρασης στη χώρα μας; Σπάνια βλέπω τηλεόραση. Ή δεν έχω χρόνο ή δεν μου λέει τίποτα. Η ελληνική τηλεόραση έχει πλουραλισμό και προσφέρει πολλά πράγματα, από ντοκιμαντέρ που μπορείς να δεις στην ΕΤ3 ή μια πολύ ωραία εκπομπή του Αυγερόπουλου στη ΝΕΤ.
Υπάρχουν βέβαια και τα μεσημεριανά που σαφώς δεν προσφέρουν κάτι υψηλού επιπέδου, όμως είναι ανόητο να περιμένεις να μορφωθείς από την τηλεόραση, που είναι ένα εμπορικό μέσο και στο μεγαλύτερο ποσοστό της είναι προσαρμοσμένη σʼ αυτόν τον στόχο.
Ο κόσμος επιλέγει κυρίως την ψυχαγωγία, γιατί κανείς δεν θέλει να γυρίσει σπίτι του και να δει μια εκπομπή που θα τον ψυχοπλακώσει, όταν ειδικά απέναντι, σʼ ένα άλλο κανάλι, υπάρχει μια διασκεδαστική εκπομπή τύπου Θέμου Αναστασιάδη.
Ο καθένας ανάλογα με την αισθητική του και τις αξίες που έχει μέσα του ας επιλέξει αυτό που θέλει να δει.
Το ενδεχόμενο να εγκαταλείψετε το ρεπορτάζ για μια διευθυντική θέση σε τηλεοπτικό σταθμό πώς το αντιμετωπίζετε;
Και παλιότερα στα “Νέα” μού είχε προταθεί να αναλάβω αρχισυντάκτης του τμήματος του ρεπορτάζ και η απάντησή μου ήταν και είναι “όχι”, γιατί δεν πιστεύω πως κάνω γιʼ αυτή τη δουλειά. Πρέπει να έχεις μια διοικητική ικανότητα, που εγώ δεν την έχω. Εμένα μʼ αρέσει το ρεπορτάζ και μεγαλώνω συνέχεια κάνοντας ρεπορτάζ. Από εκεί και πέρα έχω μια εμπειρία μεγάλη, που μπορώ να την διοχετεύσω κάνοντας εκπομπές, στηρίζοντας κάποιους νέους ανθρώπους να κάνουν δικές τους εκπομπές. Αυτό το know how μπορώ να το κάνω, αλλά να αναλάβω μια διευθυντική θέση δεν το θέλω.
http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=48400