Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

27.12.09

Κρίση Τουρκοφοβίας


Η κυβέρνηση Ραντ βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τους Ασσυρίους της Αυστραλίας. Αφορμή της ανοιχτής ρήξης, που έστρεψε χιλιάδες Ασσυρίους εναντίον της κεντρικής κυβέρνησης της χώρας, είναι η ωμή παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών, Στίβεν Σμιθ, κατά της ανέγερσης μνημείου αφιερωμένου στα θύματα της γενοκτονίας των Ασσυρίων από τους Οθωμανούς Τούρκους.

Ο επικεφαλής της αυστραλιανής διπλωματίας παρενέβη προ ημερών στις εργασίες του Δήμου Fairfield της Νέας Νότιας Ουαλίας, με στόχο την αποτροπή της υλοποίησης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου να επιτρέψει την ανέγερση μνημείου αφιερωμένου στα θύματα της γενοκτονίας των Ασσυρίων.

Η επικίνδυνη κρίση Τουρκοφοβίας, που έπαθε ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, ανησυχεί άμεσα και τους Ποντίους της Αυστραλίας που των έχουν κινητοποιηθεί μαζικά - ιδιαίτερα μετά την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας από το κοινοβούλιο της Νότιας Αυστραλίας - για την ανέγερση μνημείου αναγνώρισης της τεκμηριωμένης σφαγής των προγόνων τους, επίσης από τους Οθωμανούς Τούρκους, κατά την περίοδο των διωγμών των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολίας από τους Νεότουρκους.
Πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο Fairfield – προαστίου του Σίδνεϊ - ενέκρινε ομόφωνα την ανέγερση μνημείου στο πάρκο Bonnyrigg αφιερωμένου στις χιλιάδες Ασσυρίους - κατά τις εκτιμήσεις αντικειμενικών μελετητών και διπλωματών κατά την περίοδο 1914-1920, δηλαδή την περίοδο της γενοκτονίας των Αρμενίων και των Ποντίων, 500.000 έως 750.000 Ασσύριοι εκτελέστηκαν από τους Τούρκους ή πέθαναν από τις κακουχίες κατά τη μετακίνησή τους από μία περιοχή της Τουρκίας σε άλλη.
Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις της τουρκικής κυβέρνησης, της βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Fowler, κ. Julia Irwin - η οποία μετέφερε το θέμα στην κοινοπολιτειακή βουλή - δημοτών του Fairfield και της κοινοπολιτειακής κυβέρνησης.

Στην αγόρευσή της στην κοινοπολιτειακή βουλή (πρακτικά βουλής 23/11/2009), η κ. Irwin ισχυρίστηκε ότι «η πρόταση για την ανέγερση του μνημείου έχει προκαλέσει, αθέλητα, το διχασμό των κατοίκων της περιοχής».

Η κ. Irwin εξήγησε, ότι ο Δήμος Fairfield είναι ένας πολυφυλετικός, πολυπολιτισμικός Δήμος και πρόσθεσε: «Ουδείς έχει το μονοπώλιο των γενοκτονιών ή της συστηματικής δίωξης. Δυστυχώς, παρατηρούμε τη διάπραξη γενοκτονιών σε διάφορες περιοχές της υφηλίου και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον αδυνατώ να στηρίξω την ανέγερση του προτεινόμενου μνημείου. Οι Ασσύριοι οφείλουν να είναι υπερήφανοι για την κληρονομιά τους, αλλά το προτεινόμενο μνημείο θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας» είπε.
Την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Fairfield επικρίνει και η τουρκική κυβέρνηση και ασκεί ασφυκτική πίεση στην κυβέρνηση της Αυστραλίας να εμποδίσει την ανέγερση του μνημείου.

Ηγετικά στελέχη της Κοινότητας Ασσυρίων της Αυστραλίας δηλώνουν στο «Νέο Κόσμο», ότι η πρεσβεία της Τουρκίας στην Αυστραλία ασκεί πιέσεις στην κοινοπολιτειακή κυβέρνηση και την κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας να αποτρέψουν την υλοποίηση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Fairfield.
Στις πιέσεις από την τουρκική Κυβέρνηση αποδίδεται η πρωτόγνωρη, ωμή προσωπική παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικού στις εργασίες του δημοτικού συμβουλίου Fairfield.
Σε αυστηρή επιστολή του προς τον δήμαρχο Fairfield, Nick Lalich, ο υπουργός Εξωτερικών γράφει:
«Σύμφωνα με την αυστραλιανή νομοθεσία, η κατασκευή ή μη του μνημείου είναι υπόθεση του δημοτικού συμβουλίου Fairfield. Όμως, οφείλω να σας υποδείξω, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι η κατασκευή τέτοιου μνημείου θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη σχέση της Αυστραλίας με την Τουρκία. Ως εκ τούτου, ζητώ να μην ανεγερθεί το προτεινόμενο μνημείο».

Στη συνέχεια της επιστολής, ο υπουργός ζητά την καθυστέρησης της ψηφοφορίας, επί της πρότασης για την ανέγερση του μνημείου, ώστε να δοθεί στο υπουργείο Εξωτερικών χρόνος να ενημερώσει τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.
Το δημοτικό συμβούλιο αγνόησε την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών και στις 15 Δεκεμβρίου ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση για ανέγερση του μνημείου, που είχε καταθέσει ο Ασσύριος δημοτικός σύμβουλος, Anwar Khoshaba.

Ο κ. Κhoshaba δήλωσε στο «Νέο Κόσμο», ότι η παρέμβαση του υπουργού είναι απαράδεκτη καθώς ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις της Άγκυρας να παρεμβαίνουν σε εσωτερικές υποθέσεις της Αυστραλίας.

«Είναι απαράδεκτη, ταυτόχρονα και ανησυχητική, η προσπάθεια του υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας να εμποδίσει την υλοποίηση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Fairfield. Είναι μία απόφαση που ελήφθη με δημοκρατικές διαδικασίες και αντανακλά τη βούληση όλων των δημοτικών συμβούλων να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία των Ασσυρίων.
Ο υπουργός οφείλει να αναλογιστεί τις συνέπειες των υποχωρήσεων της Αυστραλίας στις πιέσεις της Τουρκίας. Εμείς δεν υποχωρούμε και είμαστε απόλυτα βέβαιοι για την υλοποίηση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου», λέει ο κ. Khoshaba.
Επικριτικός και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Πολιτισμού Αυστραλών-Ασσυρίων, Jacob Haweil, απορρίπτει τις υποδείξεις του υπουργού Εξωτερικών και θεωρεί «υποχρέωση» της Αυστραλίας να καταδικάζει εγκλήματα σε βάρος της ανθρωπότητας.
«Μας λυπεί ιδιαίτερα η παρέμβαση του κ. Σμιθ και άλλων πολιτικών παραγόντων. Η γενοκτονία των προγόνων μας από τους Οθωμανούς Τούρκους είναι τεκμηριωμένο έγκλημα που πρέπει να αναγνωρίζεται και να καταδικάζεται από δημοκρατικές χώρες σαν την Αυστραλία.
Οι Έλληνες, γνωρίζετε πολύ καλά την προσπάθεια της Τουρκίας να αποκρύψει και τη Γενοκτονία των Ποντίων, παρότι υπάρχουν αδιάψευστες μαρτυρίες της σφαγής τους από τους Οθωμανούς Τούρκους. Αν σιωπήσουμε εμείς, οι απόγονοί τους, προσβάλλουμε τη μνήμη τους.
Η ανέγερση ενός μνημείου στη μνήμη εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων των Οθωμανών δεν διχάζει. Απεναντίας, συσπειρώνει και βοηθά στην κατανόηση ιστορικών γεγονότων που η πολιτική εξουσία επιλέγει να αποσιωπά.

Οι Αρμένιοι, οι Έλληνες και οι Ασσύριοι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε ένα κοινό αγώνα αναγνώρισης της σφαγής των προγόνων μας από την Αυστραλία», δηλώνει ο κ. Haweil.

Τη δυσαρέσκειά τους για την παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών εκφράζουν και οι Πόντιοι της Αυστραλίας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, κ. Ιωάννης Ευκαρπίδης, δήλωσε στο «Νέο Κόσμο». «Εκ πείρας, γνωρίζουμε τις προσπάθειες της Τουρκίας να εμποδίσει την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και των άλλων χριστιανών της Ανατολίας. Γι’ αυτό, μας λυπεί βαθύτατα η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών υπέρ των Τούρκων στην υπόθεση του Δήμου Fairfield.
Η απροθυμία των κεντρικών κυβερνήσεων της Αυστραλίας να αναγνωρίσουν εγκλήματα σε βάρος της ανθρωπότητας, όπως είναι η Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ποντίων, επιβάλλει τη μαζική κινητοποίησή μας για αλλαγή της πολιτικής της Αυστραλίας έναντι των Τούρκων.
Οι Πόντιοι της Αυστραλίας κερδίσαμε την πρώτη μάχη με την πρόσφατη αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων μας από το κοινοβούλιο της Νότιας Αυστραλίας. Θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα για την αναγνώριση της γενοκτονίας από την Αυστραλία», κατέληξε ο κ. Ευκαρπίδης.

http://neoskosmos.com/news/el/node/5290