Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20.12.09

Αίτημα ένταξης στην Ε.Ε. από τη Σερβία


Ο Σέρβος πρόεδρος, Τάντιτς, θα υποβάλει και επίσημα την Τρίτη το αίτημα ένταξης της χώρας του στην Ε.Ε.

Ο Σέρβος πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς, θα ταξιδέψει στη Στοκχόλμη την Τρίτη προκειμένου να υποβάλει και επίσημα το αίτημα ένταξης της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ.

«Ξεκάθαρα είναι ένα ιστορικό και σημαντικό βήμα για τη Σερβία», έγραψε ο Μπιλντ, η χώρα του οποίου έχει την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ, σε ιστολόγιο που διατηρεί. «Ο πρόεδρος Τάντιτς θα είναι καλοδεχούμενος στη Στοκχόλμη την Τρίτη για να υποβάλει επίσημο αίτημα».

Νωρίτερα χθες, Σάββατο, ο Τάντιτς και ο πρωθυπουργός, Μίρκο Τσβέτκοβιτς, υπέγραψαν το επίσημο αίτημα ένταξης στην ΕΕ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βελιγράδι - μια δεκαετία μετά το τέλος της σειράς των συρράξεων στα Βαλκάνια.

Αν και το αίτημα θεωρείται σημαντικό από συμβολικής άποψης, αξιωματούχοι της ΕΕ λένε πως το Βελιγράδι θα πρέπει να ξεπεράσει πολλά δύσκολα εμπόδια τα επόμενα χρόνια πριν καταστεί πλήρες μέλος. Θα πρέπει η Σερβία να εναρμονίσει το νομικό της πλαίσιο με το Ευρωπαϊκό, σημειώνουν. Η διαδικασία εμποδίστηκε σε μεγάλο βαθμό το 2008 λόγω των κωλυσιεργιών των εθνικιστών στο κοινοβούλιο, αλλά επιταχύνθηκε εφέτος λόγω των αλλαγών στους κανονισμούς της Βουλής, κατά ευρωπαίους παρατηρητές.

Η πορεία της Σερβίας προς την ΕΕ έχει συναρτηθεί από Ευρωπαίους αξιωματούχους και με τη σύλληψη και την παραπομπή στο δικαστήριο της Χάγης του Βοσνιοσέρβου στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, προκειμένου να δικαστεί για γενοκτονία.

«Η Σερβία έχει την πρόθεση και την απερίφραστη βούληση να συλλάβει τους φυγόδικους για χάρη των πολιτών της και για χάρη της συμφιλίωσης στα Βαλκάνια», είπε ο Τάντιτς. «Η σημερινή είναι πράγματι μια μεγάλη ημέρα για τη Σερβία. Αποτελεί ένα σταυροδρόμι. Σήμερα εισερχόμαστε σ' ένα στάδιο που είναι πολύ δύσκολο, που απαιτεί βαθιές κι επώδυνες μεταρρυθμίσεις».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ